IT Altyapısı Online Satışlar İçin Neden Önemlidir? 

Güncel teknolojilere rağmen eski IT altyapılarının kullanımı, yüksek maliyetler ve güvenlik açıklarına yol açabilir ve işletme imajını olumsuz etkileyebilir.

İşletmelerin online satışları sürdürme ve geliştirme noktalarında satış modellerine uygun ve güncel altyapıları kullanmaları, güvenlik süreçlerini ve satış performansını artırmaları için büyük önem taşıyor. 

IT Altyapısı İşletmeler İçin Neden Önemlidir?IT Altyapısı İşletmeler İçin Önemi Nedir - Blog İçi

Dijital dönüşümün önem kazanması ile satışlarını online olarak gerçekleştiren perakendeci ve mağazaların sayısı giderek artıyor.

Bu nedenle, akıllı stok yönetimi gibi müşteri-odaklı, gelişmiş akıllı mağaza teknolojilerinin ve gelişmiş IT sistemlerinin kurulması ve düzenli olarak güncellenmesi, iş süreçlerinin devamlılığı için önem taşıyor.

Dell Perakende Çözümler Ürün Müdürü Samir Sandasera, çoğu organizasyonun IT altyapısının nihai ürünle ilişkili görüldüğünü, ancak bunun aslına ürünleri desteklediğini ifade ediyor. Verimlilikten güvenliğe gelecekteki mağazaların temelinin IT çözümlerinin yeniden değerlendirilmesi ile atılacağını ekliyor.

Bu noktada, online satışlarda verimli, kesintisiz ve kişiselleştirilmiş alışveriş deneyiminin sağlanması ve başarı sağlanması için IT altyapısının güncelleştirilmesi ve modernize edilmesi gerekiyor.

Bu yazımızda, eski teknolojilerin neden olabileceği sorunlara, işletmelerin yetersiz altyapılarını nasıl tespit edebileceğini ve çevrim içi satış yapan işletmelerin müşteri beklentilerini karşılamaları için güncel IT çözümlerini nasıl seçebileceğine değineceğiz.

Online Satış Altyapısının Yetersiz Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Büyümenin Yavaşlaması veya Düşüşe Geçmesi

Online satışlarda güncel teknolojilerin kullanılmaması, iş büyümesini olumsuz etkileyebilir. Büyümenin yavaşlaması ve duraklaması, kullanılan IT altyapısının yetersiz ve eski olduğunu gösterir.

Ayrıca IT sistemi, işlemler ve müşteri etkileşimlerinin istendiği seviyede yürütülmesini sekteye uğratabilir.

Rekabetin Yetersiz Olması

Günümüzde dijital dönüşümün hız kazanması ile online satış yapan işletmeler, sistemlerini sürekli yeniliyor ve güncelliyor. Buna karşın bazı işletmeler hâlen gelişmiş ve güncel çözümler yerine eski IT altyapıları kullanıyor.

Bu durum, müşteri deneyiminin iyileştirilmesini ve satış performansının artırılmasını zorlaştırarak pazardaki rakiplerinin gerisinde kalmalarına neden oluyor.

Yatırım Getirisinin (ROI) Düşmesi

Güncel bilişim teknolojileri, işletmelere destek olarak online satışlarını ve dolayısıyla gelirlerini artırmalarını sağlar. Ancak güncel olmayan teknolojiler, IT sistemlerinin masraflarının işletme yatırımına oranla yükselmesine sebep olabilir.

Manuel olarak yapılması gereken bakım ve onarımlar, çalışan hataları, masrafların yüksek olması gibi durumlar iş süreçlerini sekteye uğratabilir, bu nedenle hem işletmeler hem de müşteriler olumsuz etkilenebilir.

Veri Güvenliği Riskinin Marka İmajını Etkilemesi

Online satış yapan işletmelerin güvenli bir altyapıya sahip olması müşterilere güven sağlamak ve marka imajını güçlendirmek adına oldukça önemlidir.

Güncel olmayan IT teknolojileri güvenlik açıklarına ve müşterilerin veri güvenliği konusunda endişelenmesine neden olabilir. Bu tür durumlar, marka güvenilirliğini büyük ölçüde düşürebilir.

Üçüncü Parti Uygulamalar ile Entegrasyon Sorunları

Güncel olmayan IT çözümleri, üçüncü parti uygulama ve teknolojiler ile sınırlı entegrasyon imkânına sahiptir ve online alışveriş yapan müşterilerin deneyimlerinin olumsuz etkiler.

Bu nedenle ödeme geçitlerinde sorunlar yaşanabilir, yeni özelliklerin sunulamayabilir ve Omnichannel gibi alışveriş deneyimini geliştiren ve online satışta yararlanılan merchandising teknikleri kullanılamayabilir.

Ayrıca, mobil uygulama optimizasyonun olmaması durumunda geniş müşteri kitlelerine ulaşmak mümkün olmayabilir.

İşletmeler Neden Güncel IT Altyapılarını Tercih Etmeli?

Eski IT Sistemleri Zaman Kaybına ve Yüksek Maliyete Neden Oluyor

Online satış yapan küresel büyüklükte işletmeler için IT yönetimi, farklı bölgelerde bulunan ve dolayısıyla geniş bir alana yayılmış kaynakların yönetimini ifade ediyor.

Bu nedenle, yazılım yüklemesi ve donanım yapılandırması gibi işlemlerin her bir saha alanı için ayrı şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor ve bu durum zaman kaybına neden olabiliyor. Bulunan donanım sayısına göre bu IT sistemlerinin güncellenmesi aylar dahi alabiliyor.

Ayrıca, eski sistemlerde güncellemelerin geri alınması ve hataların tespit edilerek giderilmesi de zorlaşıyor.

Bare-metal olarak adlandırılan fiziksel sunucuların bakımının ve güncellemelerinin yapılması oldukça zor bir hâl alabilir. Bu durum, işletmelerin iş süreçlerinin aksamasına ve satış operasyonlarının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

IT sistemlerinde sorun yaşanması durumunda saha ekiplerinin fiziksel IT ortamlarını denetlemesi ve yeniden bu sistemleri başlatması gerekiyor.

Buna karşın merkezi platformlar üzerinde çalışan ve sanallaştırma esasına dayanan sistemler, sorun yaşanması durumunda değişiklikler kısa süre içinde geri alınmasını ve IT sistemlerinin kesintisiz olarak çalışmaya devam etmesini sağlar. Bu sistemlere SaaS, IaaS ve PaaS gibi bulut çözümleri örnek gösterebiliriz.

Eski IT altyapılarının neden olduğu fiziksel kısıtlamalar, yüksek maliyetler ve zaman kayıpları gibi nedenler, işletmelerin yeni sistemleri ve güncel uygulamaları benimsemesine ve mevcut sistemlerinde değişiklikler yapılmasına engelleyebiliyor.

Bu noktada işletmelerin, bu sorunlardan etkilenmemek için IT sistemlerinin modernizasyonunu önemsemesi ve gerekli güncellemelerin yapılmasını önceliklendirmesi gerekiyor.

Sandasera, perakendecilerin güncel IT altyapılarını kullanmalarının yapılan değişiklikleri geri almada çok daha etkili olduğunu belirtiyor.

Yeni teknolojilerin hızlı ve etkin bir şekilde uygulamaya konulması, iş süreçlerinin verimliliğine katkıda bulunurken yeni teknolojilerin benimsenmesini ve donanım yükseltmelerinin daha hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde yapılabilmesine olanak tanıyor.

Eski IT Sistemleri İşletme İhtiyaçlarını Karşılayamıyor

Online satışlarda müşteri deneyimini iyileştirmek ve daha hızlı ve kullanışlı bir alışveriş deneyimi sunmak adına yenilikçi yöntem ve teknolojilerin kullanımı önem taşıyor.

Kullanılan yöntemler arasında hedef müşterilere özel reklamlar sunma, ideal stok seviyelerinin sağlanması için akıllı envanter yönetim, gelişmiş ödeme ve alışveriş sepeti sistemleri, çapraz satış uygulamaları yer alıyor.

Ayrıca, Octapull SFA gibi yenilikçi satış gücü otomasyon sistemleri, satış süreçlerini dijitalleştiriyor ve hızlandırıyor. Üst düzey veri güvenliği, on-premise kurulum seçeneği ve mobil kullanım imkânı sunarak işletmelere online satışlara destek olan ideal bir platform sunuyor.

Ancak bu uygulamaların etkin şekilde kullanımına olanak tanıyan güncel IT altyapısı yerine her bir teknoloji ve farklı amaç için farklı donanımların kullanımı, yönetim sorunları ve donanım uyuşmazlığını beraberinde getiriyor ve işletmeler, IT sistemlerinin potansiyelinden tam anlamı ile yararlanamıyor.

Sandesara, işletmelerin mevcut sistemlerine yeni özellikler eklemek istemeleri durumunda birçok donanım parçasından oluşan sistemlerin bozulmasına ve yönetim sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade ediyor.

Bu donanımlar farklı kullanım alanlarına sahip olduğundan dolayı IT operasyonlarının sürdürülmesi ve optimize edilmesi oldukça karmaşık bir hâl alıyor.

Bu noktada, online satış ve perakendecilikte güncel IT teknolojileri ve altyapısını kullanan sistemlerin benimsenmesi, bu sistemlerin hızlı ve kolay bir şekilde sürdürülmesini ve güncellenmesi ile işletmelere kolaylık sağlıyor.

Güncel Olmayan IT Sistemleri Güvenlik Açıklarına Neden Olabiliyor

Online satış yapan perakendecilerin ve işletmelerin %75’inin Ransomware olarak da adlandırılan fidye saldırılar ile karşılaştığı ifade ediliyor. Bu nedenle güvenlik açıklarının bulunması ise siber tehditler açısından işletmeleri savunmasız hâle getiriyor.

Ayrıca, IT altyapısında bulunan ve farklı donanımların aynı ağ üzerinde birlikte kullanımının yanı sıra eski donanımların yeni yazılımları ve sürücüleri desteklememesi de işletmeleri güvenlik açıkları ile karşı karşıya getiriyor.

Sandasera, IT altyapısına bütüncül olarak bakılmadığında güvenlik tehditlerinin saldırabileceği alanların artabileceğini ifade ediyor. Bu durumun oldukça yüksek maliyetli olabileceğini ve siber güvenlik konusunda risklere neden olabileceğini ekliyor.

Online satış yapan işletmelerin güvenli ve entegre IT sistemlerini kullanması, satış performansı ve güvenlik konularında avantaj sağlıyor. Akıllı teknolojilerin birbirleri ile uyum içinde çalışması ile sahada bakım ve onarım işlemlerine gerek kalmıyor ve yönetim süreçleri uzaktan yürütülebiliyor.

Bu noktada, güncel donanım ve yazılıma sahip olan modern IT altyapısının kurulması, işletme satışlarının online olarak sürdürülmesini aksatabilecek durumları ortadan kaldırıyor ve iş süreçlerini iyileştiriyor.

Örneğin, güvenlik tehditleri gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor ve tespit edilerek anında müdahale edilebiliyor. Ayrıca, bu sistemler, self-takip özelliği ile bir sorun yaşanması durumunda konfigürasyonu kendiliğinden sıfırlayabiliyor ve eski hâline getirebiliyor.

Bu sayede, sistemsel hataların çözülmesi, güncellemelerin geri alınması için IT ekipmanları sahada düzeltilmesi ve güvenli moda alınarak donanımların konfigüre edilmesi gibi zorunluluklar ortadan kalkıyor.

İşletmeler IT Sistemlerinin Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?İşletmeler IT Sistemlerinin Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli - Blog İçi

İş Modeline Uygun IT Altyapısı Seçme

İşletmelerin kullandıkları bilişim sistemleri, benimsedikleri B2B, B2C veya hibrit model gibi iş modellerine uygun olmalıdır. Ayrıca, satış etkileşimleri ve işlemleri, müşteri etkileşimi, tedarik zinciri yönetimi gibi iş operasyonlarını desteklemelidir.

Ölçeklenebilirlik ve Esneklik

Seçilecek IT altyapısının büyüme hedeflerine uygun olmasının yanı sıra artan sunucu yükü ve web trafiği, farklı işletim sistemleri ile uyumluluk sağlaması işletmelere avantaj sağlayacaktır.

Güvenlik Önlemleri

Çevrim içi satışta gereksinim duyulan müşteri verileri ve finansal bilgilerin korunması ve güvenle saklanmasını sağlayan güvenlik protokolleri, şifreleme ve güvenlik duvarı (firewall) çözümlerinin kullanımı değerlendirilmelidir.

Uyumluluk ve Entegrasyon

İşletmeler, veri tabanları ve uygulama sunucuları gibi donanım altyapılarının yanı sıra işletim sistemleri, SFA ve CRM gibi iş yazılımları ile uyumluluklarını kontrol etmelidir.

Analitik ve Performans İzleme

Güçlü web analitiği ve takip özellikleri sunan IT çözümleri kullanımı, müşteri davranışlarını analiz etmeyi, kişiselleştirme sunmayı, satış trendlerini ve işletme performansının izlenmesini sağlar. Analitik ile veri odaklı kararlar alınabilir, işletme verimliliğinin yanı sıra müşteri memnuniyeti ve sadakat artırılabilir.

Düşük Maliyet ve Uygunluk

IT çözümlerinin sunduğu özellikler ve işletmelere maliyeti, stok ve depo yönetimi, talep tahminleri, satış işlemlerini karşılaması ve çalışan ekipler ile entegrasyonu gibi açılardan değerlendirilmelidir.

Octapull SFA Online Satışlarınızı Destekler

Octapull SFA, işletmelere satış ve pazarlama süreçlerinin takibi, segmentasyon, talep tahminleri, sevkiyat işlemleri takibi ve performans izleme gibi işlemlerin yapılmasına olanak tanıyan güçlü ve merkezi bir platformu sunar.  

İşletmeler, ihtiyaçları doğrultusunda on-premise veya sunucu tabanlı kurulum seçeneklerinden yararlanabilir, mobil kullanım desteği ile iş süreçlerini mobil cihazlar üzerinden rahatlıkla yönetebilirler.

Gelişmiş analitik ve dinamik raporlama özelliği ile işletme performansı ve satışları düzenli olarak takip edilebilir, en iyi eylemlerin önerilmesi ile işletmeler karar alma süreçlerini iyileştirebilirler.

Ayrıca, satışlar müşteri risk limitlerine göre güvenli şekilde gerçekleştirilir ve ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) ile kaynaklarını etkin şekilde yönetebilir.

Octapull SFA aynı zamanda CRM çözümleri ile entegrasyon sunar, böylelikle müşteri veri ve bilgilerine sistemler arasında kolay erişim sağlanabilir. Segmentasyonun daha doğru yapılması ile işletmelere, online satışlar yükseltebilir ve pazarda rekabet avantajı elde edebilir.

Ayrıca, video konferans çözümümüz OctaMeet ile uyum içinde çalışır. OctaMeet, satış ekiplerinin sanal toplantı ve görüşmeler düzenlemelerine olanak tanıyarak yüksek verimlilik ve üretkenlik ile iş süreçlerini yürütmelerine destek olur.

Sonuç

Günümüz dijital çağında, işletmelerin online satışlarda başarı elde etmeleri, satış süreçlerini doğrudan etkilediğinden büyük ölçüde IT altyapısının kalitesine ve verimliliğine bağlıdır.

Eski IT sistemlerinin neden olduğu güvenlik açıkları, verimsizlikler ve yüksek maliyetler, işletmelerin rekabet avantajını kaybetmesine yol açabilir.

Buna karşın modern ve güncel IT altyapıları hem güvenlik hem de performans açısından önemli avantajlar sunarak müşteri deneyimini iyileştirir ve satış operasyonlarını optimize eder.

Gelişmiş teknolojiler, çevrim içi satışlarda hızlı, güvenilir ve kesintisiz hizmet sunma imkânı sağlar. Bu nedenle, işletmelerin yeni teknolojilere yatırım yapmaları gelecekteki büyüme hedeflerine ulaşmaları açısından oldukça önemlidir.

Akıllı, güvenli ve uyumlu IT çözümleri, online satışlarda başarıyı desteklerken, iş süreçlerinin sürdürülebilirliğini de iyileştirir.

Bu noktada, işletmelerin IT sistemlerini modernize etmeleri ve Octapull SFA gibi otomasyon çözümleri kullanmaları, rekabetçiliklerini destekleyerek çevrim içi platformlarda öne çıkmalarını ve satışlarını artırmalarını sağlayacaktır.

Kaynakça: Retail Drive. “Building the store of the future? Update your IT foundation first”. Erişim Tarihi 05.08.2024.https://www.retaildive.com/spons/building-the-store-of-the-future-update-your-it-foundation-first/722598/

      


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .