Uzaktan çalışma sistemini doğuran olguların başında COVID-19 pandemisi vardır. Aşıların yaygınlaşmasına rağmen, COVID-19 pandemisinin uzun bir süre daha hayatımızda yer alacağı kesin gibi gözüküyor. Birkaç ayda bir, yeni varyantların ortaya çıkması bu durumun en önemli göstergelerindendir. Bunlardan en sonuncusu ise Omicrondur.
Şirketler bu süreç içerisinde pek çok farklı çalışma yöntemini deneme fırsatını buldu. Tamamen uzaktan çalışma sistemi, hibrit çalışma gibi seçenekler farklı zamanlarda uygulandı.
Bazı şirketler ise işi bir adım öteye taşıdı ve tüm çalışanlarının süresiz olarak uzaktan çalışma sisteminde çalışabileceklerini ilan etti. Bunlardan en büyüklerini inceleyelim.
Uzaktan Çalışma Sistemini Benimseyen Şirketler
Slack
Şirketler ve çalışanları için bir iş birliği aracı olan Slack, şirket içi iletişimi kolaylaştırarak koordinasyonu artırıyor. Şirket, pandemi ilk çıktığında evden çalışma sistemine geçtiğini açıklamıştı ardından bu değişikliği kalıcı hale getirdiğini duyurdu.
Slack çalışanları, artık isterlerse süresiz olarak uzaktan çalışabiliyor. Şirket, ayrıca yeni işe alacağı çalışanları da uzaktan çalışma sisteminde işe alıyor.
En büyük sosyal medya platformlarından birisi olan Twitter, pandeminin erken safhalarında uzaktan çalışma sistemine geçeceğini açıklamıştı.
Mayıs 2020’de, şirketin kurucu ortağı Jack Dorsey, durum düzeldikten sonra bile çalışanlarının uzaktan çalışma sisteminde devam edebileceğini söyledi. İşlerinin doğası gereği ofisten çalışması gerekenler ise bunu yapmakta özgür.
Şirket, ayrıca ofislerinin bulunduğu San Francisco dışında uzaktan pozisyonlarda çalışan alımına da başladı.
Spotify
2021 Şubat ayında, müzik yayın servisi Spotify, esnek çalışma sistemine dönüş yapacağını açıkladı. Buna ek olarak, ‘İstediğin Yerden Çalış’ programını çalışanları için uygulanabilir hale getirdi.
Çalışanlar pandemi bittikten sonra bile ister evden, ister ofisten, istedikleri yerden çalışmakta özgür olacak. Uzaktan çalışma sistemini destekleyen bir örnek olan bu kararın hem çalışan hem de onun yönetici tarafından ortak olarak verilmesi gerekiyor.
TATA Steel
Çelik üretim şirketi TATA Steel, ‘Çevik Çalışma Modeli’ adıyla bir uzaktan çalışma sistemini şirket politikasında devreye soktu. Bu modele göre çalışanlar yılda 365 güne kadar evden çalışma hakkına sahipler.
Meta
İsmini Meta olarak değiştiren Facebook, aralık ayının başında ‘Ofise Dönüşü Erteleme Programı’ duyurdu.
Bu duyuruya göre şirketin ABD ofisleri 31 Ocak’ta tam olarak açılacak.
Programa göre, çalışan ofise dönüşenlerini 3 ila 5 ay arasında erteleme hakkına sahip bulunuyor.
Programda ayrıca bahsedilen bir konu ise, zaten uzaktan çalışanların kalıcı olarak uzaktan çalışma isteğinde bulunabilecek olması.
Microsoft
Yazılım devi, ABD’deki çalışanlarının bir sonraki duyuruya kadar evden çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.
Çalışanlar, haftanın yarısından daha az bir sürede evden çalışma hakkına sahip olacak, yöneticilerin de kalıcı olarak uzaktan çalışma izni verme yetkisi bulunuyor.
Esnek çalışma şartları için ise yöneticilerin onayına ihtiyaç bulunmuyor.
Microsoft’un İnsan Kaynakları Görevlisi Kathleen Hogan, şirketin çalışanlarının çalışma yöntemlerine saygı duyduğunu, bunu yaparken de işlerin halledildiğinden emin olmak istediklerini söylüyor.
Shopify
Shopify danışmanlık için girişimcilere ve küçük işletmelere kendi dijital mağazalarını açmaları için imkan sunuyor.
Diğerleri gibi, Shopify da 2020’de uzaktan çalışma sistemini adapte etmişti. Şimdi ise bu sistemi kalıcı hale getirdi.
Şirketin internet sitesindeki bilgilere göre, çalışanlar kendi programlarını ayarlamakta ve dünyanın istedikleri yerinden çalışmakta özgürler.
Görülüyor ki uzaktan çalışma sistemi önümüzdeki süreçte popülaritesini artırarak var olmaya devam edecek!