Türkiye’de Online Eğitimde Üretken Yapay Zekâ Yükselişi 

Türkiye’de online eğitimde üretken yapay zekâ uygulamaları hızla artıyor. Ders kayıtları, bir önceki yıla göre %545 oranında artış gösterdi. Bu teknolojiler, öğrenme deneyimini kişiselleştirerek öğrenci başarılarını artırmada önemli bir rol oynuyor. Özellikle pandemi döneminde online eğitim çözümlerinin önemi daha da arttı. 

Türkiye’de Online Eğitim Önem KazanıyorTürkiye’de Online Eğitim Önem Kazanıyor - Blog İçi

Özellikle pandemi dönemi ile önemi artan online eğitimin kapsamı giderek genişliyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de online dersler, kurslar ve eğitimler, öğrenciler tarafından oldukça rağbet görüyor.  

Bu eğitimlere ve çeşitli öğrenim materyallerine erişim olanağı tanıyan platformlar, öğrencilere farklı beceriler öğrenme ve geliştirme noktasında birçok fırsat sunuyor.  

Popüler online eğitim platformlardan biri olan Coursera, yayınladığı raporda Türk öğrencilerin platform üzerindeki etkinlikleri ve istatistikleri hakkında bilgiler veriyor. Bu yazımızda online eğitimin Türkiye’deki yükselişine değineceğiz. 

Coursera’daki Türk Öğrencilerin Sayısı Artıyor: 2024’te %17’lik Artış

Önde gelen çevrim içi eğitim platformlarından olan Coursera, 148 milyondan fazla öğrenciye ve 7 bin kurumsal müşteriye sahip.  

Platformun iş birliği yaptığı 325 üniversite ve ortaklarının sağladığı verilerden yararlanılarak hazırlanan rapor, Coursera topluluğuna 2024 yılında Türkiye’den katılan yeni öğrencilerin sayısının 2023’e göre %17 arttığını belirtiyor ve çevrim içi yürütülen eğitimlere olan ilginin arttığına dikkat çekiyor. 

2024’ün ilk çeyreğinde Coursera’da 1,4 milyondan fazla Türk öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 43’ü kadın ve 57’si erkek iken yaş ortalaması ise 32 olarak ifade edilmiş. Eğitimlere ulaşmada en çok tercih edilen araçlardan biri olan mobil cihazların kullanım oranı %40. 

Bu yıl yaşanan talep artışı dikkat çekerken öğrencilerin özellikle yapay zekâ ve diğer rağbet gören alanlara ve dijital işlere hazırlaya yönelik eğitimlere ilgi gösterdiği belirtiliyor. 

Türkiye Beceri Yeterliliğinde 57. Sırada Yer Alıyor 

2024 yılında yayınlanan Küresel Beceri Raporu, Türkiye’nin beceri yeterliliğinin iş dünyası, veri bilimi ve teknoloji alanlarında dünya genelinde 57. Sırada bulunduğunu ifade ediyor. 

Ayrıca, tedarik zincir sistemleri, insan öğrenimi, makine öğrenimi ve tedarik zinciri gibi becerilerin Türk öğrenciler için oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Rapora göre makine öğrenimi mühendisi, yazılım geliştiricisi, emtia tüccarı ve menkul kıymetler gibi roller en önemli roller olarak belirlenmiş. 

Diğer yandan profesyonel sertifika programlarına kayıt olanların sayısı ise 2023’e göre yüzde 38 artış göstermiş. Özellikle veri analitiği, front-end geliştirme ve proje yönetimi alanlarında önemli derecede talep artışı yaşanırken iş ile ilgili becerilere yönelik talepler öne çıkıyor. 

Bu durum, OECD’nin 2021 yılında yayınladığı rapor ile de örtüşüyor ve Türkiye’deki 21 milyondan fazla çalışanın gelecekteki iş taleplerini karşılayabilmesi için yeniden beceriler kazanmasının önemini vurguluyor. 

Türk Öğrenciler Yapay Zekâya Yoğun İlgi GösteriyorTürk Öğrenciler Yapay Zekâya Yoğun İlgi Gösteriyor - Blog İçi Görsel

2024 yılının Küresel Beceriler Raporu, dünya genelinde yapay zekâ okuryazarlığının önem kazandığını ve öncelikli hâle geldiğini belirtiyor. Yine bu rapora göre üretken yapay zekâ (GenAI) ve yapay zekâ, yetenek havuzunu genişletmek için yatırım potansiyeli olan bir alan olarak karşımıza çıkıyor. 

Ayrıca, Türkiye’deki yapay zekâ ve makine öğrenimine olan ilginin dikkat çekici biçimde arttığını belirterek üretken yapay zekâ (GenAI) kurslarına olan kayıtların bir önceki yıla göre %545’lik bir artış yaşadığını gösteriyor

Türk öğrenciler bunların yanında, Vanderbilt Üniversitesi’nin Prompt Engineering for ChatGPT, DeepLearning.AI’nın GenAI with LLM ve Google Cloud’un Introduction to GenAI gibi bu alanda sunulan kurs ve eğitimler ile temel yapay zekâ becerileri kazanıyor ve geliştiriyorlar. 

Gelecekte Türkiye’deki Çalışanların Yeni Beceriler Kazanması Önem Taşıyor 

OECD’nin hazırladığı PIAAC (Yetişkin Yeterliklerinin Uluslararası Değerlendirilmesi Programı) raporuna göre, Türkiye’deki nüfusun büyük bir bölümünün üretkenliği artıran teknolojileri ve daha verimli çalışmaya olanak tanıyan yöntemleri benimsemesi önem taşıyor. 

Ayrıca, Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğu ve bu durumun ekonomide ortaya çıkan yeni iş alanlarında küresel liderliğe ulaşmak için büyük bir fırsat olduğu ifade ediliyor. 

İletişim ve zaman yönetimi gibi “soft skill”ler ve teknik becerilerin geliştirilmesinin, mevcut ve gelecekteki iş fırsatları ile pazardaki çalışan talebini karşılama açısından oldukça önemli olduğu belirtiliyor. 

Türk Öğrenciler Geleceğe Yatırım Yapıyor ve Rekabeti Yükseltiyor 

Raporu değerlendiren Coursera Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü Kais Zribi, Coursera kayıtlarına Türkiye’den gelen dikkat çekici talep artışının, öğrencilerin sürekli öğrenmeye olan meraklarını ve yeniliklere açık olmalarını gösterdiğini belirtiyor. 

Zribi, değerlendirmesinde ayrıca Türk öğrencilerin gelişen iş piyasasında yol almak için dijital becerileri benimsemelerinin yalnızca kendi geleceklerine yatırım yapmakla değil, aynı zamanda Türkiye’nin ekonomik refahtan daha fazla pay almasını ve küresel anlamda rekabet gücünü yükseltmesine katkı sağlayacağını ifade ediyor. 

Kaynak: Marketing Türkiye. “Türkiye eğitimini online alıyor: Üretken Yapay Zeka ders kayıtları yüzde 545 arttı!”. Erişim tarihi 18.07.2024. https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/arastirma/turkiye-egitimini-online-aliyor-uretken-yapay-zeka-ders-kayitlari-yuzde-545-artti/ 


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .