VoIP Nedir? Nasıl Kullanılır?

İş dünyasında dijital dönüşümün yaygınlaşıyor ve kullanılan iletişim yöntemleri de bu durumdan direkt olarak etkileniyor. Özellikle uzaktan ve hibrit çalışma modellerinde bu yöntemlerin etkili kullanımı önem kazanıyor. 

Geleneksel telefon hatlarına alternatif olan VoIP (İnternet Protokolü Üzerinden Ses) teknolojisi, bu doğrultuda işletmelere esnek, düşük maliyetli ve çok yönlü bir çözüm sunuyor.  

Yalnızca sesli telefon görüşmeleri dijital ortama taşımakla kalmıyor aynı zamanda görüntülü görüşmeler, video konferans görüşmeleri ve anlık mesajlaşma özellikleri ile uzaktan ekiplerin iş birliği ve koordinasyonunu destekliyor. 

Bu noktada, sıklıkla tercih edilen video konferans yazılımlarından olan OctaMeet, sesli ve videolu görüşmeler yapılmasına olanak tanıyan güçlü altyapısıyla kullanıcı dostu bir platform sunuyor.  

Kolay toplantı planlama özellikleri ve esnek lisans planlarıyla işletmelerin iş süreçlerine ve büyümelerine katkıda bulunuyor. 

VoIP Teknolojisi Nedir?VoIP Teknolojisi Nedir - Blog İçi Görsel

Açılımı İnternet Protokolü Üzerinden Ses olan VoIP, sesin geniş bantlı internet bağlantısı üzerinden dijital veri paketleri aracılığıyla iletilmesini sağlayan bir teknolojidir.  

Bu teknoloji ile internet bağlantısına sahip herhangi bir cihaz üzerinden telefon hizmetleri kullanılabilir ve görüşmeler yapılabilir. 

Geleneksel telefon bağlantısı, aramaları gerçekleştirmek için analog hatları kullanan bir sistem gerektirir, bu nedenle kurulumu çoğunlukla uzun sürer ve maliyetlidir.  

Buna karşın VoIP, masaüstü telefon donanımına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak görüşmelerin uygun yazılımlar ile yapılmasını sağlar. VoIP, bireysel ve kurumsal kullanıcılar için daha ucuz, esnek ve çok yönlü bir çözüm sunar. Uzaktan çalışan işletmeler sabit hatlar yerine VoIP tercih edebilir, kurum içi ağ oluşturarak iletişimlerini güçlendirebilir.  

Ayrıca, çalışanlar farklı konumlarda bulunan diğer çalışanlarla ve müşterilerle ücretsiz veya uygun maliyetli olarak sesli telefon görüşmeleri yapılabilir. 

İşletme ve organizasyonlar, IP telefon, mobil uygulamalar, VoIP yazılımları gibi araçlarla bu teknolojiden yararlanabilir. Bu yazılımları akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi farklı mobil cihazlar üzerinde kullanabilir. 

Görüşmeler sesli olarak başlatılabilir, sonrasında video konferans görüşmeleri olarak devam edilebilir. Ayrıca, farklı cihazlar arasında geçiş yapılarak çağrılar aktarılabilir ve esneklik sağlanır. Bu yönüyle VoIP, özellikle uzaktan çalışan küçük işletmeler ve girişimciler için kolaylık sağlar ve iş süreçlerini destekler. 

VoIP Teknolojisi Nasıl Çalışır? 

İşletme ve organizasyonların VoIP teknolojisinden yararlanabilmeleri için bir VoIP hizmetine abone olmaları gereklidir. VoIP hizmeti, geleneksel telefon altyapısına benzer olarak kullanıcıların daha büyük bir ağa bağlanması temeline dayanır. IP üzerinden ses iletimi için hizmet sağlayıcıların sunuculara bağlanılır ve kullanılan internet protokolü etkinleştirilir.  

Bu protokollere Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü (RTP), Medya Ağ Geçidi Kontrol Protokolü (MGCP), G711, H.248, Megaco ve Oturum Başlatma Protokolüdnü (SIP) örnek gösterilebilir.  

VoIP altyapısı en popüler protokol olan SIP, yaygın olarak kullanılır ve bu nedenle sıklıkla tercih edilir. Multimedya uygulamaları için uygun bir sistem olan SIP, sesli, görüntülü ve anlık mesajlaşma gibi farklı türlerde iletişim kurulmasına olanak tanır.  

Böylelikle fiziksel telefon altyapısı olmadan sabit ve mobil hat ağındaki kullanıcılar ile görüşmeler yapılması mümkün olur. VoIP teknolojisi, sesli görüşmelerin dışında mesajlaşma, video konferans görüşmeleri, dosya paylaşımını ve çağrı yönlendirme gibi özellikleri de destekler. 

IP üzerinden görüşmeler sırasında sesler kodeklere ayrılır ve veriye çevrilir, ardından alıcıya iletilerek birleştirilir. Ses sinyallerinin veriye çevrilmesi görüşme kalitesini artırırken yüksek hızlı internet bağlantısını kullanılmasını zorunlu kılar

VoIP Görüşmeleri için Hangi Cihazlarda Kullanılabilir? 

IP üzerinden görüşmeler farklı donanımlar üzerinden gerçekleştirilebilir. Kullanılan başlıca cihazlar normal telefonlar, IP telefonlar ve bilgisayarlardır ancak internet erişimi olan çoğu cihazdan VoIP görüşmeleri yapılabilmektedir. 

  • Analog Adaptör ile Normal Telefonlar: Geleneksel telefonlarda analog telefon adaptörü kullanılarak bilgisayarlara bağlanılabilir veya ethernet bağlantısı kurulabilir. Böylelikle ses, analog sinyal dijitale dönüştürülür internet tabanlı VoIP hizmetinden yararlanılabilir. 
  • VoIP Uyumlu Telefonlar: Geleneksel sabit telefonlara benzeyen IP telefonlar, ethernet veya kablosuz (WiFi) bağlantısı ile internete bağlanır ve dijital olarak ses verilerini aktarır. Böylelikle VoIP görüşmeleri yapılabilir. 
  • Bilgisayarlar: Bilgisayar üzerinden VoIP görüşmeleri yapmak için internet bağlantısı, mikrofon ve hoparlörün olması yeterlidir. Tarayıcı veya masaüstü uygulamalar kullanılarak bu görüşmeler sesli ve görüntülü olarak gerçekleştirilebilir. 
  • İnternet Erişimi Olan Cihazlar: Video konferans uygulamaları gibi çeşitli yazılımlar ile cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlar üzerinden masa telefonlarına ihtiyaç duymadan yüksek ses kalitesiyle VoIP aramaları yapılabilir. Bu yazılımlar bilgisayarlar üzerinde de kullanılabilir. 

VoIP’ın Sunduğu Avantajlar Nelerdir?VoIP’ın Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

  • Düşük Maliyet: VoIP teknolojisi ile işletmeler uluslararası ve uzun süreli aramaları düşük maliyetli bir şekilde yapabilir, böylelikle telefon görüşmelerinde tasarruf edebilir. Kurulum ücretleri de sabit hatlara karşın oldukça düşüktür
  • Uyumluluk: VoIP, sabit hatlara kıyasla destekleyen masaüstü telefonlar, konferans telefonları, bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar üzerinden kolaylıkla kullanılabilir. 
  • Yüksek Ses Kalitesi: VoIP, güncel ve gelişmiş teknoloji altyapılarını kullanır. Bu sayede görüşmeler yüksek kaliteli, hızlı ve güvenli gerçekleştirilir. Click-to-call gibi özellikler görüşmeler kolaylıkla yapılabilir veya yanıtlanabilir. 
  • Ölçeklenebilirlik: İşletmeler ihtiyaçlarına uygun VoIP hizmet modellerini tercih edebilir, gerektiğinden aboneliklerinde değişiklikler yapabilirler. İşletme büyümesi böylelikle desteklenir. 
  • Ses ve Görüntü Aktarımı: VoIP teknolojisi, mobil cihazlar üzerinde sesli görüşmelerin yanı sıra görüntü aktarımına da olanak tanır. Böylelikle video konferans görüşmeleri ve sanal toplantılar da IP altyapısı üzerinden gerçekleştirilebilir. 
  • Kullanım Kolaylığı: VoIP kullanıcılara basit kullanım seçenekleri sunar. Çağrılar cihazlar arasında aktarılabilir. Altyapının bulut tabanlı olması ile işletmeler fiziki şartlardan etkilenmez ve iletişimi kesintisiz sürdürebilir. 
  • Yüksek İşlevsellik: VoIP, kullanılan cihaz desteğine bağlı olarak farklı işlevler sunar. Sesli mesaj bırakma, çağrı yönlendirme, çağrı kaydetme, görüntülü görüşmeler, grup görüşmeler anlık ve SMS mesajlaşma ve uygulama entegrasyonu gibi özellikler dahildir. 
  • Kolay Kurulum ve Aktivasyon: VoIP sistemleri kısa süreler içinde kurulabilir ve etkinleştirilerek kullanıma hazır hâle gelir. Taşınacak işletmeler yeniden kurulum ve numara değişikliği gibi işlemlerde zamandan tasarruf ederler. Ayrıca, alan kodu yerine 850’li numaralar da kullanılabilir.  
  • Uzaktan ve Hibrit Çalışma İmkânı: VoIP teknolojisi ile işletmeler, uzaktan ve hibrit çalışma modellerini benimseyebilir ve fiziksel konumdan bağımsız olarak takımların internet üzerinden çalışmalarını sağlayabilir. Bu durum iş süreçlerinde esneklik ve kolaylık sağlar. 

VoIP Uzaktan ve Hibrit Çalışmada İş Süreçlerini Nasıl İyileştiriyor? 

Çalışanların uzaktan, esnek ve hibrit çalışma sistemlerine olan ilgileri ve talepleri giderek artmakta. Bu nedenle işletme ve şirketlerin iş süreçlerini sorunsuz sürdürmek adına kesintisiz iletişime sahip olması oldukça önemlidir.  

Ofis ortamında toplantı planlaması ve gerçekleştirilmesi zaman alabilir, toplantı yoğunluğunun yüksek olması hâlinde çalışanlar arasında etkileşim ve iletişim sağlıklı bir şekilde sağlanamayabilir. Bu nedenle karar alma süreçleri yavaşlayabilir ve takımların verimlilikleri düşebilir. 

Bu noktada, VoIP ile işletmelerin geleneksel telefon sistemlerine yatırım yapmasına gerek kalmaz. Yalnızca yüksek hızlı internet bağlantısı kullanılarak maliyet avantajı ve kullanım kolaylığı sağlar. Uzaktan ekiplerin iletişim ve koordinasyonu kesintisiz bir şekilde sağlanır ve karar alma süreçleri desteklenir. 

Sesli ve görüntülü toplantı ve görüşmeler yapılabilir ve gerçek zamanlı olarak etkili ekip yönetimi ve iş birliği gerçekleştirilebilir. Böylece farklı konumlarda ve zaman dilimlerinde bulunan ekip üyeleri birlikte görevlerini ve projelerini tamamlayabilir. 

Proje yönetimi araçları, SFA (Satış Gücü Otomasyonu) ve CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) sistemleri ve diğer iş yazılımlarıyla entegrasyon sağlanarak daha çok müşteriye ulaşılabilir ve daha iyi etkileşim kurulabilir, satış ve pazarlama süreçleri iyileştirilebilir. 

Uzaktan Çalışmanın Geleceği: VoIP ve Video Konferans Çözümleri

Uzaktan ve hibrit çalışmanın yaygınlaşarak kalıcı hâle gelmesi, dijital dönüşümün önemini artırırken iş dünyasında yeni teknolojilerin kullanımını gerekli kılmaktadır. 

Bu noktada, bu çalışma modellerinde duyulan ihtiyaçları karşılamak ve sorunları çözmek adına VoIP ve video konferans çözümleri, iş süreçlerini destekleyen araçlar olarak öne çıkar

Bu teknolojiler, uzaktan çalışmanın getirdiği esnekliği artırmakla kalma aynı zamanda iş birliğini ve koordinasyon de en üst düzeye çıkarır. Farklı şehir, bölge ve hatta ülkelerdeki çalışanlar arasındaki etkileşimi güçlendirerek projelerin daha hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesine olanak tanır.  

Ayrıca VoIP ve video konferans çözümleri, fiziksel ofis ortamlarının yüksek maliyetlerini ve fiziksel kısıtlamalarını ortadan kaldırır. Bu sayede işletmelerin kaynaklarını farklı alanlara yönlendirmelerini sağlayarak kaynaklarını verimli kullanmaya teşvik eder.

VoIP ve video konferans araçlarının sunduğu yapay zekâ destekli özellikler giderek daha da gelişmektedir. Bu özellikler ile toplantı özetleri ve gerçek zamanlı çeviri gibi yeniliklerle uzaktan çalışma deneyimini daha da verimli bir hâle gelmektedir.

Sunduğu özellikler ile VoIP ve video konferans çözümlerinin yalnızca bugün değil, gelecekte de uzaktan çalışmada önemli bir rol oynamaya devam etmesi beklenmektedir. Bu nedenle organizasyonların başarılı olabilmeleri adına bu teknolojilere yatırım yapmaları ve uygun şekilde kullanmaları gereklidir.

OctaMeet Uzaktan Çalışan Ekiplerinizi DesteklerOctaMeet Uzaktan Çalışan Ekiplerinizi Destekler

Yerli ve yenilikçi bir video konferans uygulaması olan OctaMeet, uzaktan çalışan ekiplere ve işletmelere iş süreçlerini destekleyen güçlü ve kullanımı kolay bir platform sunar. Görüşme ve toplantıların uzaktan online bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyarak kurum içi ve kurum dışı iletişimi destekler. 

Fiziksel ofis ortamında karşılaşılan koordinasyon ve iş birliği sorunlarına çözüm bularak takımların verimliliklerinin ve üretkenliklerinin artırılmasına katkıda bulunur.  

Ayrıca, Türkiye’de bulunan veri merkezi, üst düzey güvenlik özellikleri ve hızlı altyapısı ile kullanıcı verileri güvenle saklanır. Böylelikle işletmeler iş süreçlerini tamamen uzaktan ve gizlilik içinde yürürken maddi ve itibar anlamında da korunurlar. 

OctaMeet, CRM ve SFA gibi yazılımlar ile entegrasyon sağlayarak müşteri etkileşimlerini iyileştirir ve satışların artırılmasına katkıda bulunur. SFA çözümümüz Octapull SFA ile uyum içinde çalışarak satış ve pazarlama süreçlerini destekler.

OctaMeet’in sunduğu özellikleri şu şekilde özetleyebiliriz: 

  • Toplantı odaları özelliği ile düzenli toplantıların yanı sıra anlık toplantılar kolaylıkla yapılabilir. Sınırsız birebir görüşmeler ve grup görüşmeler planlanabilir ve gerçekleştirebilir. 
  • Webinar modülü ile çevrim içi eğitimler, kurslar, webinarlar ve atölye eğitimleri (workshoplar) düzenlenebilir. 
  • Performans yönetimi ile görüşmeler zayıf ve stabil olmayan bağlantılarda dahi sorunsuz ve kesintisiz olarak gerçekleştirilir. 
  • Takvim entegrasyonu ile kullanıcı verileri Microsoft Outlook, Google Gmail ve Apple iCloud gibi popüler e-posta servislerine aktarılır ve katılım kolaylaşır. 
  • Beyaz tahta ve not alma araçlarıyla çizimler yapılabilir ve materyallerin üzerine yazılabilir, bu sayede toplantılar interaktif ve akılda kalıcı şekilde yapılabilir. 
  • Gelişmiş paylaşım araçları ile sunumlar yapılabilir, belge ve toplantı notları katılımcılarla paylaşılabilir. 
  • Sınırsız uygulama içi mesajlaşma ile uzaktan ekipler her an iletişimde kalır, birbirlerine sorularını yöneltebilir, dosya paylaşabilir, geri bildirim verebilir ve reaksiyon bırakabilirler. 
  • El kaldırma, şanslı katılımcı seçme ve reaksiyon bırakma özellikleri ile takım üyeleri arasındaki etkileşim artar ve iş birliği desteklenir.  
  • Dahili bulut depolama özelliği ile harici platformlara olan ihtiyaç ortadan kalkar. Dosyalar OCTAPULL güvencesi ile çevrim içi olarak saklanabilir ve her yerden erişim sağlanabilir.  
  • Yapay zekâ destekli toplantı özetleri ve Türkçe destekli gerçek zamanlı altyazılar özellikleri ile öne çıkar ve bu sayede toplantı notları kolaylıkla oluşturulabilir. 

Ayrıca, aylık abonelik esasına dayanan ve cayma bedeli bulunmayan esnek lisans seçenekleri ile işletmeler planlarını istedikleri zaman değiştirebilir. Dilerlerse iptal ederek ücretsiz sürüme geçiş yapabilir ve OctaMeet’i kullanmaya devam edebilirler. 

OctaMeet çözümümüz hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz buradan ürün ekibimizle bir demo görüşmesi planlayabilirsiniz. 

Bugün Kaydolun! 

OctaMeet avantajlarından 30 gün boyunca ücretsiz olarak yararlanmak için bugün kaydolabilirsiniz!


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .