İş Ortağı Nedir? Başarılı Bir İş Ortağı Programı Nasıl Kurulur? 

İş ortağı kavramı, şirketlerin belirlenen ortak bir hedef doğrultusunda güçlerini birleştirmelerini ve birlikte çalışarak daha büyük projelere imza atmalarını sağlayan stratejik iş birliklerini ifade eder. 

Şirketlerin ve işletmelerin farklı veya aynı sektörden diğer şirketler ile iş birliği yapmaları, ortak bir sermaye ile birbirlerini desteklemelerini, yeni pazarlara açılmalarını, zorlu projelerde riskleri azaltmalarını sağlarken inovatif yaklaşımlar benimsenmeleri konusunda da teşvik eder. 

Bu noktada bu tür iş ortaklıklarının kurulması için avantajlar, riskler ve dikkat edilmesi gereken adımların yanı sıra etkili iş ağı kurma yöntemlerinin bilinmesi önem taşır.  

İş Ortağı Nedir?İş Ortağı Nedir - Blog İçi Görsel

Şirketlerin zaman zaman yüksek riske sahip, büyük sermaye ve gelişmiş teknolojiler gerektiren projelere ihtiyacı olsa da bu projeleri tek başlarına gerçekleştirmeleri genellikle mümkün olmamaktadır. 

Bu noktada iş ortağı kavramı, birden fazla şirketin ortak bir ekonomik hedef doğrultusunda sermaye ve bilgi birikimlerini birleştirmeleri için bir araya gelmelerini ifade etmektedir. 

Uluslararası bir kavram olan “joint venture” olarak da ifade edilen iş ortağı kavramında en az iki şirket veya işletme yatırım projesi amacıyla yeni bir işletme yapısı kurar.  

Ayrıca iş ortakları eşit miktarda destek sağlayabilecekleri gibi farklı miktarlarda da destek sunabilir. Bu anlamda yarı yarıya bir ortaklık her zaman söz konusu olmayabilir

Bir şirket veya işletmenin yatırım gücü ve rekabet gücü sınırlı olabilir. Bu noktada iş ortağı, şirketlerin güçlerini birleştirmeleri ile rekabetçi pazarlarda daha iyi konumlar elde etmelerine ve pazar paylarını büyütmelerine olanak tanıyabilir. 

Kurulan iş ortaklıkları genellikle belirlenen hedefe ulaşılması ile son bulur. Hedefe bağlı olarak süreli ve süresiz olarak kurulabilir. Çoğu ortaklık ortalama beş yıllık bir süre göz önüne alınarak planlanır. 

İş Ortağı Programının Sağladığı Avantajlar Nelerdir? 

İş ortağı olan şirketler, aşırı sermaye harcaması yapmaya gerek kalmadan ortak kaynaklarını kullanırlar. Bu sayede yeni pazarlara açılmaları daha kolay hâle gelir, iş büyümesi düşük riskli ve ölçeklenebilir bir biçimde gerçekleştirilebilir

İş ortaklıkları, şirketlere özerkliklerini korumaya ve ortaklık dışında da ticari faaliyetlerde bulunmaya olanak tanıyan esnek bir çözüm sunar.  

Bu nedenle iş ortaklarının hem ortaklık kurulmadan önce hem de ortaklığın bitiminde yürüttükleri faaliyetlerinde birbirlerine bağlı olmadıklarını söyleyebiliriz. Bu durum riskleri minimize ederken iş süreçlerinde yenilikçi yaklaşımları da destekler

İş Ortağı Programının Getirdiği Riskleri Nelerdir? 

Risk unsuru göz önüne alındığında iş ortağı programının da diğer ticari faaliyetlerden farklı olmadığını söyleyebiliriz.  

Ortak Sorumluluk 

Bu noktada iş ortağı programı da bir ticari faaliyet olduğundan dolayı herhangi bir sorun yaşanması hâlinde her iki ortak da sorumluluk almak zorundadır.  

Bu nedenle her sorumlu şirket, ortaklık girişiminin getirdiği yasal eşit derece sorumludur. Ayrıca ortaklık oranı ve kâr oranları da yasal zeminde dikkate alınmaz. 

Kâr Paylaşımı 

Diğer bir risk ise kaynak yönetimi ve kâr paylaşımıdır. İş ortaklıklarında ortakların kaynaklarını yarı yarıya paylaşması zorunluluğu bulunmaz ve her ortak kaynaklara eşit olmayan miktarda destek olabilir.  

Bu durumda kâr paylaşımı, kaynakların paylaşım oranları ile örtüşmüyorsa sorunlar yaşanabilir ve bu konu üzerine önceden anlaşılması gerekir

Rekabet Kısıtlaması 

Yapılan iş ortağı sözleşmesinde rekabetin kısıtlanmasına dair maddeler bulunuyorsa şirketler diğeriyle kurdukları ortaklıkları sınırlamak ya da bitirmek durumunda kalabilir. Ayrıca etkileşim kurma fırsatlarının kaçırılmasına neden olabilir. 

Risk Toleransı 

İş ortaklığında risk toleransı, ortaklığın her iki şirket veya işletme için de yararlı olup olmayacağı konusunda belirleyicidir. İş ortaklığının şirketiniz için uygun olup olmadığına karar vermek adına risk analizi yapmanız ve olası olumlu ve olumsuz yönleri belirlemeniz gereklidir

Bu nedenle şirketinize uyum sağlayabilecek ve temel değerlerinizi paylaşan ortaklar seçmeniz, iş süreçlerinin sekteye uğramaması adına oldukça önemlidir. 

İş Ortaklığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Neden İş Ortağı Olmalıyım?

Şirketler, farklı nedenler ile iş ortaklığı kurmaya ihtiyaç duyar. Şirketinizin ve işletmenizin daha fazla kişiye ulaşmasını, marka bilinirliğinin artmasını, satışları yükseltmeyi ve memnuniyeti artırmayı hedefliyor iseniz iş ortağı programı sizin için uygun bir çözüm olabilir. 

Ancak doğru iş ortağının seçilmesi, programın piyasa koşullarına ve ortakların hedeflerine uygun olması ve uzun vadeli olarak planlanması önem taşır. 

İş Ortağı Olmak İçin Yasal Gereklilikler Nelerdir? 

İş ortaklığının kurulabilmesi için bazı yasal gereklilikler bulunmaktadır. Bu gereklilikler şunlardır: 

  • Birden fazla ortak varsa en az bir ortak vergisi mükellefi olmalıdır. 
  • İş ortaklığının kurulması için belirlenen iş konusu ve bir hedef doğrultusunda bir sözleşme imzalanmalıdır. 
  • İş ortağı programı belirli bir süre için yapılması planlanmalıdır. 
  • İş ortaklığı sonlandırıldığında şirketler kazançlarını paylaşmalıdır
  • İş ortağı olan şirketler iş veya projenin bir bölümden değil tamamından sorumlu olmalıdırlar. 
  • Belirlenen hedefe ulaşılmasının ve mükellefiyet ile ilgili sorumlukların yerine getirilmesinin ardından şirketlerin mükellefiyetleri sona erecektir. 
  • Borçlar Kanunu, Kamu İhale Kanunu ve Vergi Kanunlarında iş ortaklığı için belirtilen haklar ve sorumluluklar doğrultusunda bir “Ortak Girişim” sözleşmesi hazırlanmalıdır. 

Konsorsiyum ve İş Ortağı Programının Farkı Nedir? 

İş ortaklığı, konsorsiyum ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Bu iki kavram arasındaki temel fark, yükümlülüklerin ve sorumlulukların paylaşımıdır.  

İş ortaklığının aksine konsorsiyumda her ortak tüm alanlardan değil, yalnızca belirli alanlardan sorumludur ve bu alandaki yükümlülükleri yerine getirir. 

Bu nedenle yasal zeminde iş ortaklığı daha kapsayıcıdır ve herhangi bir sorun olması durumunda tüm ortaklar sorumluluk almak zorundadır.  

Ayrıca hazırlanan iş ortaklığı sözleşmesinde de bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. 

İş Ortaklığı Nasıl Kurulur: Etkili Adımlarİş Ortaklığı Nasıl Kurulur Etkili Adımlar - Blog İçi Görsel

Doğru İş Ortağının Bulunması 

İşletme ve şirketlerin verimli bir ortaklık kurabilmesi adına benzer amaçlara ve stratejilere sahip olmalı, ayrıca potansiyel riskler ve iş uyumluluğu konusunda da hem fikir olmalıdırlar

Ayrıca doğru ortak seçiminde karşılıklı değer yaratma potansiyeline sahip olan, güvenilir ve iş süreçlerinde profesyonel tutumları benimseyen işletmeler belirlenmelidir.  

Bu kriterlere dikkat edilmesi iş ortağı şirketlerin uyumlu bir şekilde çalışmasını kolaylaştıracaktır. 

Ortak şirketlerin farklı sektör ve alanlardan olmaları ve birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olmaları, söz konusu şirketlerin bu ortaklıktan en iyi şekilde yararlanmalarına ve etkin bir iş ağı kurmalarına katkıda bulunacaktır. 

Ortak Bir Amaç İçin Uyumlu Hedefler Belirlenmesi 

Bir işletme ile iş ortaklığı kurulmadan işletme hedefinin ve kime hitap ettiğinin belirlenmesi gereklidir.  

Ortak hedeflerin belirlenebilmesi adına hedeflerin açık ve ölçülebilir olması ve her iki iş ortağının beklentilerini net olarak ifade etmesi gereklidir.  

Ayrıca hedeflerin ölçülebilmesi ve doğru değerlendirilebilmesi için somut performans kriterlerinin oluşturulması da oldukça önemlidir. 

Böylelikle belirlenen kriterler otomasyon ve analitik yeteneklerine sahip iş yazılımları kullanılarak ölçülebilir ve hedeflere ne kadar yakın olduğu görülebilir.  

Hedeflerin belirlenmesi noktasında proje yönetiminde sıkça kullanılan SMART metodolojisinden yararlanılabilir. Bu tekniğe göre hedefler aşağıdaki kriterlere uygun olmalıdır: 

  • Specific (Belirli) 
  • Measurable (Ölçülebilir) 
  • Achievable (Ulaşılabilir) 
  • Relevant (İlgili) 
  • Time-bound (Zamana Bağlı) 

Ortak Şirket veya Şirketler ile Etkili İletişim Kurulması 

Diğer şirketler ile başarılı bir ortak kurulabilmesi adına iletişimin düzenli ve açık olarak sağlanması oldukça önemlidir.  

Böylelikle ortak olan şirketler birbirlerinin stratejilerini ve gereksinimlerini daha iyi anlayabilir, bu sayede iş birliklerini daha etkili bir şekilde yürütebilirler

Birden fazla iş ortağı olması durumunda her şirketin bir iletişim sorumlusu seçmesi de ulaşılabilirliği kolaylaştırırken iş süreçlerindeki olası değişikliklerin veya sorunların daha hızlı bir şekilde iletilmesini sağlayacaktır. 

Bu noktada iletişimin güven ve şeffaflığı desteklediğini söyleyebiliriz. Ayrıca özellikle uzaktan çalışan şirketler OctaMeet gibi video konferans uygulamalar her an bağlantıda kalınmasına yardımcı olur. 

Düzenli Performans Takibi ve Raporlama Yapılması 

Etkin bir performans takibi sisteminin kurulması ve iş süreçlerinin performansının düzenli olarak izlenmesi iş ortaklığın kısa ve uzun vadede ne kadar başarılı olduğunu gösterecektir.  

Bu nedenle iş ortağı olan şirketlerin başarı kriterlerini belirlemeleri ve değerlendirme mekanizmaları geliştirmeleri gereklidir. Bu kriterler arasında yeni müşteri kazanım ve dönüşüm oranları, satış hacmi, görünürlük, memnuniyet ve sadakat oranları yer alır. 

Ayrıca şeffaflık esasına dayanan raporlama sistemleri kurmaları ve ölçülebilir performans göstergeleri (KPI’lar) kullanmaları, ölçümlerin objektif olmasını sağlayacaktır.  

Hazırlanan raporlamaların ortaklar tarafından görüşülmesiyle iş süreçleri ve karar alma süreçleri daha verimli bir hâle getirilebilir

Ödüllendirme ve Teşvik Sistemlerinin Kurulması 

Belirlenen hedeflere ulaşıldığında iş ortaklarının ödüllendirilmesi, ortakları teşvik edecek ve iş ortaklığı programının başarısını artıracaktır. 

Bu nedenle performansa dayalı teşvik mekanizmaları oluşturularak prim ödemeleri yapılabilir ve indirim ve bonuslar gibi çeşitli ödüller sunulabilir.  

Ayrıca sağlanan başarıyı somutlaştıran sertifikalar ve takdir mesajları hazırlanarak iş ortaklarının programda kalmaları, çalışanlarının motive olmaları ve daha fazla katkı sağlamaları mümkün olur

Hedeflerin daha ayrıntılı ve spesifik bir şekilde belirlenmesi ve net şekilde tanımlanmasıyla kurulan bu ödüllendirme ve teşvik sistemlerinin etkin şekilde çalışması sağlanabilir. 

Bu noktada raporlama ve prim uygulamalarına sahip satış gücü otomasyonu araçları kullanılabilir. 

İş Yazılımlarının Kullanılması 

Bir iş ortağı programını yönetmek için dijital araçlar kullanılması, ortaklık sürecinin daha verimli hale getirilmesini sağlayacaktır.  

Ortak işletmeler ve şirketler, SFA (Satış Gücü Otomasyonu), CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) çözümleri, iş performansının takibi için analitik araçların yanı sıra ödül ve teşvik sistemleri için otomasyon araçlarından yararlanabilirler 

Bu noktada güçlü bir otomasyon yazılımı olan Octapull SFA, iş süreçlerinin performansının düzenli takibinin yapılmasının yanı sıra analitik yetenekleri ve interaktif raporlama özellikleriyle iş başarısının ölçülmesine olanak tanır.  

Ayrıca en iyi eylemleri önerebilir ve geliştirilmesi gereken alanların belirlenmesine de yardımcı olarak işletme büyümesini destekler. 

Etkili Bir İş Ortağı Ağı Kurmanın Yolları 

  • Networking Etkinliklerine Katılın: Network etkinliklerine katılarak farklı sektörlerden şirketler ve şirketler ile bir araya gelebilir ve bağlantılar kurabilirsiniz. Böylelikle ihtiyaç duyduğunuzda iş ortaklığı yapmak için profesyonel bir iş ağına sahip olursunuz. 
  • Sektörel Platformları ve Fuarlara Katılın: Sektörel fuar ve platformlar, şirketlerin ve işletmelerin kendilerini tanıtmaları, ürün ve hizmetlerini pazarlamaları için uygun bir ortam sunar. Bu fuarlara katılarak aynı ve farklı sektörlerden şirketlere ulaşabilirsiniz. 
  • Dijital İş Birliği Araçlarını Kullanın: Video konferans araçları gibi dijital iş birliği araçlarından yararlanarak diğer şirketlerin düzenledikleri webinar, konferans ve seminer gibi online etkinliklere katılabilir ve şirketlere bağlantı kurabilirsiniz. 
  • Profesyonel İlişki Yönetimi Yapın: Şirketler için ilişki yönetimi, bağlantıların verimlini artırarak ve uzun vadede sürdürülmesini sağlar. Düzenli iletişim ile profesyonel bağlantılar güçlendirilebilir ve daha anlamlı hâle getirilebilir.  

Octapull SFA ile Satış Süreçlerinizi Etkin Şekilde YönetinOctapull SFA ile Satış Süreçlerinizi Etkin Şekilde Yönetin - Blog İçi Görsel

Octapull SFA, işletme ve şirketlere iş ortaklığı süreçlerini etkin şekilde yönetmeleri, başarılarını düzenli olarak takip etmeleri ve sürdürmeleri için güçlü, güvenilir ve ölçeklenebilir otomasyon çözümü sunar. 

Sunduğu iş zekâsı ve finans uygulamaları ve gelişmiş özellikleri ile işletmelere operasyonlarını daha verimli ve etkili şekilde yönetmek ve büyüme potansiyellerini geliştirmek için gereksinim duydukları araçları ve özellikleri sunar. 

Octapull SFA’nın sunduğu özellikle şu şekilde özetleyebiliriz: 

  • Kurulum Seçenekleri: Şirketinizin ve iş ağınızın ihtiyaçları doğrultusunda bulut (SaaS) veya sunucu (On-Prem.) tabanlı kurulum seçeneklerimden uygun olanı tercih edebilirsiniz. 
  • Tahsilat Yönetimi: Müşteriler nakit, kredi kartı, çek ve havale ile ödeme yapabilir. İşletmeler, ödemelerini tek bir merkezden izleyebilir, gelir ve giderlerini düzenli olarak takip edebilirler. 
  • Daha İyi Risk Yönetimi: Finansal işlemler risk limitlerine göre ayrılarak güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Etkin risk yönetimi sayesinde işletmelerin sürdürülebilirliklerini korumaları sağlanır. 
  • Veri Güvenliği ve Yazılım Entegrasyonu: Diğer iş yazılımları ile veri entegrasyon sağlanabilir. Bu sayede daha kapsamlı ve etkili raporlar oluşturulabilir, ayrıca finansal veriler başta olmak üzere şirket verileri güvenle saklanır. 
  • Kişiselleştirilmiş Veri Analiz: İşletme verileri gerçek zamanlı olarak kayıt altına alınır. Bu veriler kullanılarak işletme ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş güçlü ve ayrıntılı analitik raporlar oluşturulur. Bu durum karar alma süreçlerine katkıda bulunur. 
  • Performans Takibi: Performans düzenli olarak izlenerek başarılı alanlar belirlenebilir, geliştirilmesi gereken alanlar için uygun stratejik planlar hazırlanabilir. Ayrıca şirketlere en iyi sonraki eylemler önerilir. 
  • Görsel ve Dinamik Raporlama: Güncel verilere anında erişim sağlanarak ani gelişen durumlarda hızlı kararlar alınabilir. Farklı arayüz seçenekleriyle raporlar görseller ile desteklenir. Daha kolay anlaşılır şekilde ve farklı formatlar hazırlanabilir. 

Octapull SFA, video konferans çözümümüz OctaMeet ile uyum içinde çalışır. Böylelikle iş süreçlerinizi tek bir platform üzerinden yönetebilir, şirketinizin kurumsal iletişim ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. 

OctaMeet’i 30 gün boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz. Hemen kaydolun! 

Octapull SFA çözümümüz ve avantajları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bize ulaşabilir ve ürün ekibimizle bir demo görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz.