Ekibinizi Hedefleriniz Doğrultusunda İkna Etmenize Yardımcı Olacak 6 Strateji

İş dünyasında başarılı olmak için liderlerin ekipleriyle birlikte uyum içinde çalışması oldukça önemlidir. Belirli bir hedef doğrultusunda ortak paydada buluşamayan ekiplerin iş dünyasında başarı elde etme oranı oldukça düşüktür.

Geleceğe yönelik kurumsal hedeflerin belirlenmesi iş-çalışma düzenini de değiştirecektir. Bu çalışma düzeninde yöneticilerin belirlediği sektör hedeflerinin uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği konusunda ekibini ikna etmesi önem taşır.

Yüksek verimin alındığı bir çalışma düzenine ulaşmak için ekibinizle kurduğunuz açık iletişim, fikir alışverişi ve aldığınız geri dönütler doğrultusunda bir yol haritası çizmek çok daha uygulanabilir olacaktır.

Fikir ayrılıkları, yetersiz iletişim ya da motivasyon eksikliği gibi birçok neden ise ekibinizi hedefleriniz doğrultusunda ikna etmeniz konusunda sizi zorlayabilir. Kullanılan bazı iletişim stratejileri size bu konuda yardım edecek ve ikna yöntemlerinizi geliştirmenizi sağlayacaktır.

Bu yazıda ekibinizi hedefleriniz doğrultusunda ikna etmenize yardımcı olacak 6 stratejiden bahsedeceğiz.

İlk Önce Kendinizi İkna Ettiğinizden Emin Olun

Bu hedefi belirlemenize neden olan ana fikir ne, bu hedefe ulaşmak sizin için neden önemli ya da bu hedefe ulaşmanın size kazandıracağı bireysel ve kurumsal faydalar neler, bunları belirleyin.

Hedefinizi belirledikten sonra ilk olarak, bu hedefinizin mantığa dayanan, ulaşılabilir ve sürdürülebilir olduğundan emin olun. Detaylı olarak planlanmamış, düşünülmemiş bir yol haritası yolda çıkabilecek sorunlar karşısında endişeye ve kararsızlığa yol açarak vazgeçmenize neden olabilir.

Bu hedefler doğrultusunda çabalayacak potansiyelde olduğunuza inanın. Başaracağına inanmak, başarmanın ilk adımıdır.

Daha sonra bu hedefin size getirebileceği kazançları ve zararları listeleyerek kapsamlı bir analiz gerçekleştirin. Bu süreçte karşılaşabileceğiniz zorlukları göze alabilecek misiniz, bunu değerlendirin.

Hedefleriniz doğrultusunda ilerlerken bu zorluklarla başa çıkabileceğinizden emin olun. Bu süreçte ekibinizin çalışma motivasyonunu sağlamak sizin göreviniz olacaktır. 

Kendinizi hedefiniz ve bu hedefe ulaşabileceğiniz konusunda ikna ettikten sonra ekibinizi ikna etmeniz daha da kolaylaşacaktır. Gerçekten inandığınız ve yeterli bilgi sahibi olduğunuz bir konu hakkında konuşurken kendinize olan güveniniz dinleyiciye yansıyacaktır.

Fikirlerinizi Ekibinizle Paylaşın

Hedeflerinizi açık ve net bir şekilde ekibinizle paylaşın. Bu hedeflerin gerçekleşme süreci boyunca karşılaşacağınız olası tüm durumları ve riskleri ekibinize detaylı olarak anlatın.

Sonrasında bu fikrinizin kurumunuza ve ekibinize getireceği faydaları, bu hedeflere ulaşırsanız nasıl bir başarı elde edebileceğinizi onlara aktarın. Böylelikle, ilk seferde bahsettiğiniz tüm olumsuz senaryoların hedeflere ulaşma ihtimali yanındaki önemi azalacaktır.

Hedeflerinize ulaşma sürecinde ekip olarak nasıl bir yol izleyebileceğinizi, kafanızda nasıl bir plan olduğunu masaya yatırın. Bu süreçte bir yol haritası oluşturmak, iş dağılımını veya görev paylaşımını yapma konusunda size yardımcı olacaktır.

Fikirlerinizi desteklemek için gerekli veri ve örnekleri kullanmaktan çekinmeyin. Çalıştığınız sektörde hedeflerinize benzer nitelikteki başarı örneklerini ekibinizle paylaşarak gerekli motivasyonu sağlar.

Sunduğunuz veriler doğrultusunda paylaştığınız fikirlerin ekip tarafından net bir şekilde anlaşıldığından emin olun.

Birini herhangi bir konuda ikna etmenin en iyi yolu, kendisini ikna etmesini sağlamaktır. Bu adımda hedefleriniz doğrultusunda başarılı olacağınızı kanıtlayan verileri onlara sunmak ekibinizin kendini motive etmesini sağlayacaktır.

Ayrıca fikirlerinizi onlarla paylaşırken kullandığınız ses tonunuza, beden dilinize ve mimiklerinize dikkat edin, etkili bir şekilde kullanmaya çalışın. Kendinden emin bir şekilde paylaştığınız fikirlerin ikna ediciliği de yüksek olacaktır.

Hedeflerinize Bağlılığınızı Gösterin

Ekibinizi Hedeflerinize Nasıl İkna Etmelisiniz

Ekibinizi ikna etme yolunda, bu hedeflerinize olan bağlılığınızı ve inancınızı göstermeniz oldukça önemli.

Bu süreçte karşılaşılabilecek olası sorunların başarıya ulaşmanızı engelleyemeyeceğini onlara hissettirin. Ekip olarak bu sorunları çözebilecek potansiyelde olduğunuzu onlara gösterin.

Ekibiniz, sizinle aynı görüşlere sahip olmadığında veya fikirleriniz onlara uygun değilmiş gibi göründüğünde hemen vazgeçmeyin. Bu fikirleri benimsemeleri ve sizin bakış açınızdan bakabilmeleri için onlara zaman tanıyın

Ekibinizin bu fikir hakkında düşünmesine, üzerinde tartışmasına veya farklı fikirler belirtmesine izin verin. Hedeflerinizin neden ulaşılabilir olduğunu ve ulaşmak için neler yapılması gerektiğini detaylı olarak belirtin.

Hedeflerinizin arkasında durduğunuzu, bu konuda kendinize ve ekibinize güveninizin tam olduğunu paylaşın.

Ekip olarak başarılı olacağınıza inandığınızı ve bu hedeflere ekip olarak ulaşacağınızı vurgulayın. 

Fikirlerinizi Destekleyebilecek Ekip Arkadaşlarınızı Belirleyin

Ekibinizin içerisinden fikirlerinizi destekleyebilecek veya bunlara karşı çıkabilecek kişileri belirleyin. Hedeflerinizi paylaştığınızda, bu hedeflerin ulaşılabilirliğine inanan kişilerin diğerlerini ikna etme konusunda size yardımcı olmasına izin verin.

Ekibi ikna etmenin en iyi yolu, herkesin sözünü dinlediği tek kişiyi ikna etmektir. Bu, herkesin güvendiği veya tavsiye aldığı bir ekip arkadaşı olabilir; sizinle aynı ideallere sahip olan ekip arkadaşlarınızı fark edin.

Sizin hedeflere bakış açınızı anlayan ve benzer nitelikte fikirlere sahip olan kişiler, ekip arkadaşları ile onlardan biri olarak bu hedeflere nasıl baktığını paylaşması tüm ekibin bakış açısını etkileyecektir.

Ekipteki insanları sizinle aynı fikirde olmaya ikna ederken, hedeflerinizin büyük bir başarıya dönüşmeden önce bu başarının bir parçası olacaklarını vurgulayın. Bu, çalışanların kendilerini iyi hissetmelerini ve akıllıca bir seçim yaptıkları için kendileriyle gurur duymalarını sağlayacaktır.

Fikirlerinizi desteklemeyen, hedeflerinizin ulaşılabilir olduğunu düşünmeyen kişileri belirleyin. 

Bu kişilerin neden fikirlerinizi desteklemediğini açıklamasına izin verin ve dikkatlice dinleyin. Onların belirttiği görüşleri anladığınızı, analiz ettiğinizi ve bu görüşlerin hedeflere ulaşma yolunda önem taşıdığını onlara aktarın.

Ayrıca fikrinizi desteklemeyen çalışanlarınızı ikna etmek diğerlerinin de kolaylıkla ikna olmasına yardımcı olacaktır.

Motivasyon Sağlayın

Ekibinizi Hedeflerinize Nasıl İkna Etmelisiniz

Ekibinizin motivasyonun yüksek olması, hedefleriniz doğrultusunda ilerlerken verimli bir iş sürecinin gerçekleşmesini sağlayacaktır. 

Verimli iş sürecini siz de dahil olarak ve bu sürecin bir parçası olduğunuzu hatırlatarak sağlayabilirsiniz.

Ekibinize, bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirdiği görevlerin başarıya ulaşma sürecindeki katkılarından bahsedin. Yapılan iş dağılımına göre bu süreçte her birinin neler yaptığını onlardan dinleyin. 

Sorumluluklarını yerine getirdiğinde takdir gören bir ekip daha da motive olacaktır. Bu sadece ekibinizi motive etmekle kalmayacak, aynı zamanda gelecekteki işlerinde başarılı olmaları konusunda onları teşvik edecektir.

Ayrıca, bu süreçte kat ettiğiniz yolu onlara göstererek neler başardığınızı hatırlatın. Daha fazlasını yapabilecekleri konusunda onlara güven verin. Başarının getirdiği güven ve tatmin hissi ile ekibiniz daha özverili çalışacaktır.  

Açık Bir İletişim Kurmaktan Çekinmeyin

Hedeflerinizi gerçekleştirirken tüm süreci olduğu gibi artıları ve eksileriyle değerlendirmeniz gerektiğinin farkında olun. Ekip arkadaşlarınızın kendi fikirlerini sunması için alan yaratın. 

Toplantılarda herkesin fikrini duyduğunuzdan emin olun, her birinin bu hedeflere ulaşma yolunda bir rol oynadığını belirtin. Fikirlerinin önemsendiğini ve ciddiye alındığının farkında olan bir ekip bu hedefleri gerçekleştirmede daha etkin bir rol oynamaya istekli olacaktır.

Toplantılarda aldığınız geri dönütler doğrultusunda hedeflerinizde değişiklikler yapabileceğinizi onlara gösterin. Ekip arkadaşlarınızdan aldığınız geri dönütlere açık olun ve bu süreçte birlikte olduğunuzu onlara hatırlatın. 

Özellikle uzaktan ya da hibrit çalışan ekipler için belirli aralıklarla çevrim içi toplantılar düzenleyin. Uzaktan çalışma sürecini takip ederek günlük ya da haftalık şekilde iş ile alakalı geri dönütler talep edin. 

Bu çevrim içi toplantıları OCTAPULL ürünü olan OctaMeet gibi çevrim içi video konferans uygulamaları aracılığıyla bulunduğunuz ortamdan kolaylıkla gerçekleştirin.
OctaMeet, bulunduğunuz herhangi bir ortamdan ekibinize görüntülü bir şekilde ulaşarak çalışma süreçlerini yakından takip etmek için tıklayın.