Yedekleme (Backup) Nedir ve Ne İşe Yarar?

İster büyük bir şirketin başındaki kişi, isterseniz sadece fotoğraf ve videolarını saklamak isteyen bir kişi olun, ‘yedekleme’ sizin için çok önemli. Önemli verilerinizi depolama alanlarında saklamak, bu önemli dataların (ailenizle çektirdiğiniz bir fotoğraf, veya şirketin satış bilgilerini içeren bir Excel dosyası olabilir) güvenliği için büyük önem arz eder.

Dijital dönüşümün gerçekleşmesi ile birlikte, pek çok önemli evrak dijital dünyada depolanmaya başladı. Bu evrakların başına gelebilecek talihsiz kazalar, kişisel hayatlarımızı etkileyebileceği gibi, büyük kurumların geleceğini de etkileyebilir. Verilerin yedeğini almanın öneminin anlaşılması ile beraber, bu alandaki teknolojilere verilen değer de artıyor. 

Bulut teknolojileri ile gerçekleştirilen bulut backup nedir? Yedekleme nedir ve ne işe yarar gibi soruların cevabını inceleyelim. 

Yedekleme Nedir? Backup Ne Demek? Yedekleme (Backup) Nedir ve Ne İşe Yarar?

Öncelikle backup kelimesine bakalım. Backup, yedekleme kelimesinin İngilizcesidir. İş dünyası ve bilişim dünyasında aynı anlamlarda kullanılabilir. 

Yedekleme, verilerin kaybolması, bozulması, çalınması gibi ihtimallere karşı güvenli bir alanda depolanmasıdır. Güvenlik alanlar Harici Hard Disk gibi bir yedekleme donanımı veya Google Drive gibi bulut depolama alanları olabilir. 

Veri yedekleme konusundaki ihtiyacın artması ile birlikte, bu teknolojiler de gelişmeye başladı. Dolayısıyla bu konuda sıklık, zaman, alan ve otomatik ya da manuel şeklinde çeşitli farklı seçeneklere sahibiz. 

Yedekleme Ne İşe Yarar? Yedekleme (Backup) Nedir ve Ne İşe Yarar?

İçinde bulunduğumuz zaman dilimi, pek çokları tarafından bilgi çağı olarak adlandırılıyor. Bilginin ve verinin sahip olduğu büyük önem, bu değerlerin korunması zorunluluğunu da ortaya çıkarıyor. Bu işlem, bilgilerimizin güvenli bir şekilde saklamamızı sağlıyor.

Bir kurumu düşünün. Tüm çalışan bilgileri, satış bilgileri, müşterilerin kişisel bilgileri, pazarlama bilgileri gibi bilgiler dijital ortamda saklanıyor. Bu bilgilere bir zarar gelmesi, kaybolması, bozulması gibi durumlar kurumu büyük zarara sokacaktır. 

Backup eylemi ve geri yükleme sayesinde bu durumlara karşı önleminizi almış olursunuz. Verilerin başına herhangi bir problem gelirse, geri yüklemek oldukça kolay olacaktır.

Sadece kurumlar için değil, bireyler için de önemlidir. Sevdiklerinizle beraber çektirdiğiniz fotoğraf ve videoların kaybolması, sizleri çok üzebilir fakat yedek aldıysanız, verileri geri yüklemek çok kolay olacaktır. 

Yedekleme Türleri 

Backup almanın sadece bir yöntemi yoktur. Farklı durumlar için farklı türlerde backup almak gerekebilir. Peki bu backup türleri nelerdir ve ne zaman kullanılırlar? 

  • Tam Yedekleme (Full Backup)
  • Differential Backup
  • Incremental Backup
  • Mirror Backup

Tam Yedekleme (Full Backup)

Bu tür, basit anlamında tüm verilerin depolanması anlamına gelir. Backup yazılımı verinin tamamını bir klasöre kaydeder ve bir sorun yaşanması halinde geri yükleme yapılabilmesi için hazırlar. 

Full backup alınması, bütün verileri içerdiği için işlem süresi diğer türlere göre daha uzundur. Yedekleme sürecinin en başında kullanılır, aylık olarak tekrar edilmesi önerilir. 

Differential Backup 

Bu backup türünde, full backup işleminin ardından yapılan değişiklikler yedeklenir. Daha küçük bir veri havuzunu yedeklediği için işlem kısa sürer, bu sebeple tercih edilir. 

Full backup eyleminin önceden yapılmış olması, differential backup için ön şarttır. En ideal senaryoda full backup üzerine günlük olarak alınması tavsiye edilir. 

Incremental Backup 

Bu backup türünde, differential backup gibi önceden full backup alınmış olması gerekir. Biraz daha kümülatif bir yapıda olan incremental backup türünde, bir önceki yedeklemenin üzerinde yapılan değişiklikler kaydedilir.

Örnek vermek gerekirse pazar günü full backup alındığını düşünelim. Differential backup’ta pazartesi günü, pazar gününün üzerinde değişen dosyalar yedeklenir. Salı günü aynı şekilde pazar günü alınan yedeğin üzerinden değişen dosyalar yedeklenir. 

Incremental yedekleme türünde ise, pazartesi günü pazar günü alınan yedeğin üzerinden değişen dosyalar yedeklenirken, salı günü pazartesi günü alınan yedeğin üzerinden değişen dosyalar yedeklenir. 

Sadece bir günlük verileri yedeklediği için işlem oldukça kısa sürer. Günlük olarak alınması tavsiye edilir. 

Mirror Backup

Ayna yedeklemesi olarak da bilinen türde, daha önceden alınmış bir tam backup, farklı bir cihaz veya bulut depolama alanına tekrar kopyalanır. Birden fazla güvencesi olup işini sağlama almak isteyenler için faydalıdır. 

Son Söz

Denilebilir ki ‘backup’ olgusunun giderek önemli hale gelmesinin başlıca sebeplerinden bir tanesi dijitalleşmenin son sürat iş süreçlerine entegre olmasıdır. Burada Türkiye’nin dijital dönüşüm platformu olan OCTAPULL’u anmak yararlı olacaktır zira OCTAPULL, birden fazla sayıdaki çözümleriyle uçtan uca bir dijital dönüşümü sağlamayı hedeflemektedir.

Siz de hemen şimdi OCTAPULL’a kayıt olup direkt olarak bu dijital dönüşüm platformunu deneyimleyebilirsiniz.