2020’nin başından beri hayatımızda bulunan pandemi, çalışma yöntemlerimizi de kökünden değiştirdi. Dışarıya çıkmanın riskli olarak görüldüğü zamanda, lojistik gibi zorunlu sektörler hariç, neredeyse tüm şirketler uzaktan yani evden çalışma modeline geçiş yaptı.
Aşıların yaygınlaşması, ofise dönüş trendinin de öne çıkmasına yol açtı fakat evden çalışmaya alışan ve bunun verimli bir yol olduğunu gören şirketler, tamamen ofise dönmektense, hibrit çalışma modelinin kullanıldığı bir yol üzerine ilerledi.
Hibrit Çalışma Nedir?
Hibrit çalışma yöntemi, aslında içinde uzaktan çalışma modelini de barındırır. Birden fazla şekilde gerçekleştirilebilir; örneğin haftanın belirli günleri uzaktan, belirli günleri ise evden çalışılan modeller, hibrit çalışma modeli olarak adlandırılır.
İlla haftanın belirli günlerinin ayrılması gerekmez, ayın belirli haftaları veya günün belirli saatleri şeklinde bölünerek de bir hibrit model oluşturulabilir.
Hibrit Çalışma Modeli ve Uzaktan Çalışma Modeli Arasındaki Farklar
Bu iki farklı çalışma modelini birbirinden tam olarak ayıramayız. Hibrit çalışma modeli, uzaktan çalışma modelinin çatısı sayılabilir. Hibrit çalışmanın hem evden çalışma, hem de ofisten çalışma modelinin kullanıldığı bir model olarak karşımıza çıktığından bahsetmiştik.
Fakat kamuoyunda bu kavramların birbirinden ayrı olarak bahsedildiğini görüyoruz. Biz de iki farklı çalışma modeli olarak farklarına bakalım.
Bağlayıcılık
Hibrit çalışma modelinde, çalışanlar mutlaka belirli zamanlarda ofis ortamında zaman geçirmek zorundadır. Bunun sıklığı modelden modele değişebiliyor olsa da, eninde sonunda iş yerinde bulunulması gerektiği gerçeği değişmiyor. Bu da çalışanları hibrit çalışma düzeninde mekanlara bağımlı hale getiriyor.
Uzaktan çalışma modelinde ise, iş yerine hiçbir zaman fiziksel olarak gitme zorunluluğu bulunmadığı için, çalışanlar dünyanın her yerinde bulunabilir. Uzaktan çalışan birisi, isterse home office olarak, isterse digital nomad hayat felsefesini benimseyerek dünyanın istediği yerinde çalışabilir. Hibrit çalışma iş modeli, insanları belirli bir mekana bağlar. Uzaktan çalışma modelinde ise böyle bir bağlayıcılık yoktur, dünyanın her yerinden gerçekleştirilebilir.
Sosyallik
Pandemi boyunca uzaktan çalışırken, insanlar iş arkadaşlarıyla görüşemediği için sosyal ihtiyaçlarını karşılayamadılar. Hatta bu dönemde yeni işe başlayıp, ekip arkadaşları ile hiç tanışamayan insanlar da mevcut.
Uzaktan çalışılan dönem boyunca, çalışanların en büyük şikayetlerinden birisi, sosyal izolasyon ve yalnızlık oldu. Bütün gün evlerinden çalışan, iş arkadaşları ile molalarda sohbet etmek, kahve içmek gibi eylemleri gerçekleştiremeyen kişiler, kendilerini yalnız hissetti.
Hibrit çalışma düzeninde, çalışma alanlarında fiziksel olarak bulunan çalışanlar, işleri gerçekleştirmenin dışında birbirleri ile sosyal olarak da etkileşime geçebiliyorlar. Yeni işe başlayan genç çalışanlar da ekip arkadaşları ile tanışarak, başka zamanlarda da vakit geçirme imkanı buluyorlar.
Özet
Bu iki çalışma düzeni, her ne kadar birbirlerine bağlı olsalar da aralarında farklar da bulunuyor.
Hibrit çalışma modeli, klasik ofisten çalışılan modelde olduğu gibi sizi bir mekana bağlarken; uzaktan çalışma modeli size istediğiniz yerde bulunma imkanı veriyor. Uzaktan çalışma modelinde sosyal izolasyon ve yalnızlık büyük bir problemken; hibrit model size iş arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirme imkanı sunuyor.
OCTAPULL ailesi olarak bu iki sistemde de yanınızdayız. İşlerinizi tek bir platformdan yönetme rahatlığını sizlere sağlamanın gururu ile siz değerli müşterilerimizin hep yanında olacağız.