Uzaktan Çalışmada Verimliliği Artırma Yolları

COVID-19 pandemisi tüm dünyada çalışma düzenini baştan sona değiştirdi. Özellikle iş dünyasında, çalışanlar kısa vadede çok fazla problemlerle ve sorularla karşılaştı ancak zaman geçtikçe bu sorulara cevaplar bulundu ve problemler çözülmeye başlandı.

Bu problemlerin çözülmesini sağlayan önemli gelişme ise uzaktan çalışmaya olan eğilimin giderek artmasıydı.
 
Hiç kuşkusuz, hayatımızda aslında yenilik sayılabilecek olan uzaktan çalışma modeli birtakım zorlukları da beraberinde getirdi. Çalışanlar evden çalışmak konusunda motive olmakta güçlük çekerken, birçok şirket ve işverenler ise yürütülen işlerin verimliliğinden emin olamamaya başladılar.

Uzaktan Çalışırken Verimliliği Artırabilecek İpuçları

Her geçen gün uzaktan çalışma modelini benimseyen şirketlerin sayısı arttıkça, karşılaşılan zorlukların çeşitliliği de arttı. Tüm bu zorluklara rağmen, pek çok çalışan hız kesmeden işlerine devam etmesi gerekiyor. Sizler için uzaktan çalışırken motivasyonu ve verimliliği artırmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemleri sıraladık.

Çalışanlara Öneriler

Çalışanlar bu süreçte motive olmak ve daha verimli çalışabilmek için bazı yöntemler deneyebilir. Bunlardan birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz:

Özel çalışma alanına sahip olun.

Evde yalnızca çalışırken kullandığınız bir alanınız olsun. Bu kesinlikle özel bir çalışma odasına sahip olmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. Sadece iş için kullandığınız, çalışmak için oturup vakit geçirdiğiniz bir çalışma masası da olabilir. Önemli olan o alanı sadece çalışırken kullanmanız ve rahatsız edilmemenizdir.

Bir çalışma rutini oluşturun ve istikrarlı bir şekilde uygulayın.

Kendinize hangi işi hangi saat yapacağınızı planladığınız bir program hazırlamak gün içinde dağılmadan daha akıcı bir çalışma gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Acil işleri günün erken saatlerinde halledebilir, günün geri kalanında yaratıcılığınızı kullanmanız gereken işlere ağırlık verdiğiniz bir program oluşturabilirsiniz.

Uzaktan çalışırken de giyiminize özen gösterin.

Her sabah kalktığınızda uzaktan çalışıyor olsanız da, pijamaları veya eşofmanları değiştirip, ofise gider gibi giyindiğinizde, kendinizi çalışmaya çok daha hazır ve motive hissedeceksiniz.

Dikkatinizi dağıtabilecek şeyleri uzaklaştırın.

Küçük çocuğunuz, evcil hayvanınız veya yardımcınız çalışırken sizi sık sık rahatsız ediyor olabilir. Çalışma ortamınıza kimseyi kabul etmeyerek ve çalışma saatlerinizde evdeki herkesle sınırlar çizerek rahatsız edilmek istemediğinizi hissettirebilirsiniz.

İş-hayat dengesini sağlayıp sağlamadığınızdan emin olamıyorsanız bu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yöneticilere Öneriler

Ekip yöneten liderler, yöneticiler ve işverenler ise daha iyi sonuçlar elde edebilmek için bu yollara başvurabilirler:

Günlük mini toplantılar düzenleyin.

Ofisteki çalışma ortamından uzak kalınan bu dönemde, çalışanların verilen görevlerde ne aşamada olduğunu takip etmeniz güçleşebilir. Her gün iletişim halinde olduğunuzda, hem onlara daha çok destek olabilir hem de işlerin takibini daha yoğun bir şekilde yapabilirsiniz. Görev dağılımı belirlemeye özen gösterin.

Evden çalışma ile birlikte bazı görev tanımlarında ve sorumluluklarda değişiklikler olmuş olabilir.

Yerine getirilmesi gereken sorumlulukların ve projelerin gidişatına göre yeniden görev tanımları yapabilir, gerekirse bunları belirli aralıklarla güncelleyebilirsiniz.

İş dışı etkileşimleri düzenli olarak gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin.

Çalışanların iş arkadaşlarıyla uzaklaşmadan, ofisteki samimiyeti sanal ortamda da sürdürebilmesi için iletişimi sıkılaştırarak ve çalışma saatleri dışında da sanal etkinlikler organize ederek bağları güçlendirmelerini sağlayabilirsiniz.

Performansı değerlendirmeyi unutmayın.

Uzaktan çalışanların kafasındaki soru işaretlerinden birisi de, ekip liderlerinin çalışmalarını görüp görmediğidir. Çalışanınızın performansından memnun iseniz belirli periyotlarda takdir etmeniz o kişinin daha iyi hissetmesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Performansından memnun olmadığınız çalışanlarınıza ise geri bildirimler vererek, motivasyonunu bozmaması için destekçi olduğunuzu hissettirebilirsiniz.


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .