Uzaktan Çalışanlar İçin Dijital Göçebe Vize İmkanları Nelerdir?

Pandemiden bu yana çoğumuz uzaktan çalışma özgürlüğünün tadını çıkardık.

Pandemi sonrası bu dönemde de hala istediğimiz yerden çalışmak için imkanlar artmaya devam ediyor. Avrupa’ya taşınmak, remote çalışmak ve Schengen Bölgesi’nde seyahat etme hakkını elde etmek istiyorsanız, dijital göçebe vizesi tam aradığınız bilet olabilir.

Avrupa genelinde ülkeler de dijital göçebe vizeleri sunarak uzaktan çalışma imkanlarını artırıyor.

Zayıflayan turizm endüstrilerini canlandırma potansiyelinin farkına varan Hırvatistan’dan İspanya’ya kadar pek çok ülke, yabancı bir şirkette çalışırken geçici oturma izni almayı kolaylaştırıyor.

Bu, turizme bağlı destinasyonlardaki düşük sezon boşluklarını doldurmaya yardımcı olmakla birlikte, aynı zamanda AB üyesi olmayan vatandaşlara gönül rahatlığıyla ve yasal olarak uzaktan çalışma şansı sunuyor. 

Dijital göçebe vizeleri, ev sahibi ülkelerin beyin göçünden yaşlanan nüfusa kadar diğer sorunlarla da mücadele etmesine yardımcı oluyor.

Avrupa’da şu anda mevcut olan veya yakında sunulacak olan uzaktan çalışma vizelerinin kalış süresi, başvuru ücretleri ve gelir gereklilikleri dahil olmak üzere bir karşılaştırmasını burada bulabilirsiniz.

Bu vizelerin bazıları remote çalışanlar için özel olarak tasarlanmışken, diğerleri daha önce var olan ve seyahat ederken çalışmak isteyen kişilere uyarlanmış vizelerdir.

Avrupa’da hangi dijital göçebe vizeleri mevcuttur?

Vergi sıkıntılarının gölgelemediği gün ışığı için Hırvatistan

Vize süresi: Bir yıl, yenileme imkanı

Başvuru ücreti: Yaklaşık 60 €

Gelir gereksinimi: Yaklaşık 2.300 €/ay

Hırvatistan, dijital göçebeler için bir yıllık oturma iznini 2021’de başlattı. Program, yurt dışında kayıtlı kendi şirketleri aracılığıyla veya Hırvatistan dışındaki bir şirkette uzaktan çalışan olarak “iletişim teknolojileri” alanında çalışan AB vatandaşı olmayanlara açıktır.

Hırvatistan’a girmek için turist vizesine ihtiyaç duymamaları koşuluyla, uzaktan çalışanlar varıştan sonra bir yıllık oturma izni için başvurabilirler. Yakın aile üyeleri de geçici ikamet için başvurabilir.

Uzaktan çalışanlar şu anda Hırvatistan’da gelir vergisine tabi değildir.

Uygun fiyatlı yaşam ve masal şatoları için Çek Cumhuriyeti 

Vize süresi: Bir yıla kadar

Başvuru ücreti: 200 €

Gelir şartı: Banka hesabınızda 5.000 € olması gerekir

Uzaktan çalışanlar, Çek Cumhuriyeti’nde uzun vadeli bir işletme veya serbest çalışma lisansı için başvurabilir. Halk arasında ‘zivno’ vizesi (Zivnostenske opravneni veya ticaret izninin kısaltması) olarak bilinen vize, freelance çalışan veya kendi işini yürüten AB vatandaşı olmayanlar için tasarlanmıştır.

Bu vizeye başvuranların Çek Cumhuriyeti’ndeki bir şirketle bağları olması gerekir, bu nedenle öğretmenlik gibi yerel serbest işler elde etmek isteyenler tarafından kullanılabilir.

Bir bütçeyle ileri dijital altyapı için Estonya

Vize süresi: Bir yıl, altı ay uzatma imkanı

Başvuru ücreti: 100 €

Gelir gereksinimi: 3,500 €/ay

Estonya dijital göçebe vizesini 2020 yazında başlattı. Yurtdışındaki şirketler için uzaktan çalışanların veya müşterileri çoğunlukla yurtdışında olan serbest çalışanların her seferinde bir yıla kadar Estonya’da kalmasına izin veriyor. İlk vizenizin süresi dolduktan sonra altı aylık ek bir vize için başvurabilirsiniz.

Başvuru sahipleri, başvurularından önceki altı ay içinde ayda en az net 3.500 € kazanmış olmalıdır.

Estonya’da altı aydan fazla kalırsanız, vergi mükellefiyeti kazanırsınız ve yerel vergilere tabi olursunuz.

Ülke ayrıca, uzaktaki girişimcilere oturum sağlamadan Estonya’nın e-hizmetlerine dijital erişim sağlayan ‘e-ikamet’ sunuyor. Bu, aslında orada yaşamadan Estonya’da bir şirketi çevrim içi olarak yönetmek, bankacılığa erişmek ve vergi beyan etmek için kullanılabilir.

Dünyanın en mutlu ülkesindeki el değmemiş doğa için Finlandiya

Vize süresi: Altı ay

Başvuru ücreti: 400 €

Gelir gereksinimi: 1.220 €/ay

Finlandiya’nın serbest meslek vizesi, serbest meslek sahibi olan veya bağımsız bir iş yürüten AB üyesi olmayan girişimcilere açıktır. Başvuru sahipleri asgari gelir şartını karşılamalı ve gelirleri olduğunu kanıtlamalıdır.

Yıl boyunca güneş için Yunanistan

Vize süresi: Bir yıl, oturma izni ile uzatma imkanı

Başvuru ücreti: 75 €

Gelir gereksinimi: 3,500 €/ay

Geçen yıl Yunanistan, AB üyesi olmayan vatandaşların ülkede uzaktan yaşamasına ve çalışmasına izin veren bir program başlattı. Bu programa onaylanmak için, aylık en az 3.500 € tutarında yeterli kaynağa sahip olduğunuzu göstermek gerekmektedir.

Program kapsamında dijital göçebelerin Yunan şirketlerinde çalışmasına veya serbest çalışmasına izin verilmiyor.

Termal banyolar ve düşük maliyetli yaşam için Macaristan

Vize süresi: Bir yıl, uzatma imkanı

Başvuru ücreti: 110 €

Gelir gereksinimi: 2.000 €/ay

Macaristan’ın “Beyaz Kart” vizesi, ülke dışında uzaktan istihdam edilen AB üyesi olmayan dijital göçebelere açıktır. 180 günlük süre içinde en az 90 gün ülkede kalmanız gerekir ve ilk altı ay Macaristan’da vergi ödemekten muaf olursunuz.

Bu program kapsamında bir Macar şirketinde çalışmanıza izin verilmez.

Açık hava kaşifleri için İzlanda

Vize süresi: Altı ay

Başvuru ücreti: 86 €

Gelir gereksinimi: 7.075 €/ay

İzlanda’nın uzaktan çalışma uzun vadeli vizesi, yabancı bir şirketin çalışanları veya serbest çalışanlar olarak ayda 7.000 Avro’nun üzerinde kazanan yüksek gelirli bireyleri hedefliyor. Vize altı ay sürmektedir ve başvuranlar bu süre zarfında vergi mükellefi olarak kabul edilmeyecektir.

Bu vize kapsamında İzlandalı işverenler için çalışılmasına izin verilmez.

Rahat bir yaşam ve muhteşem manzara için İtalya

Vize süresi: Bir yıl, yenileme imkanı

Mart 2022’de İtalyan yasalarına dijital göçebeler için yeni bir vize imzalandı. Ancak ayrıntılar henüz kesinleşmedi.

Bu vizenin yüksek vasıflı işçilere yönelik olduğu düşünülmektedir. Başvuru sahiplerinin muhtemelen sağlık sigortası ve temiz bir sabıka kaydına sahip olmak da dahil olmak üzere bir dizi şartı yerine getirmesi gerekecektir. Ayrıca, başvurmadan önce İtalya’da vergi uyumlu olmalıdırlar.

Ilıman kışlar ve denizdeki günler için Malta

Vize süresi: Bir yıl

Başvuru ücreti: 300 €

Gelir gereksinimi: 2.700 €/ay

Malta Göçebe Oturma İzni, ülke dışındaki şirketlerde çalışan uzaktan çalışanlar ve serbest çalışanlar içindir. Bir yıllık izin, AB vatandaşı olmayanlara açıktır.

Başlangıçta, göçebelere, evlerinde vergi ödemeye devam ettikleri sürece vergi muafiyeti verileceği söylendi ancak şu anda çözümlenmekte olan bu sözle ilgili yasal zorluklar yaşanmaktadır.

Engebeli kıyı şeritleri ve hafta sonları şarap tadımı için Portekiz

Vize süresi: Bir yıl

Gelir gereksinimi: 2.800€/ay

30 Ekim 2022’de Portekiz, resmi olarak “ulusal topraklar dışında uzaktan sağlanan mesleki faaliyetlerin icrası için ikamet vizesi” olarak adlandırılan dijital göçebe vizesini başlattı.

Portekiz dışındaki bir şirkette istihdam edilen veya serbest meslek sahibi olan AB vatandaşı olmayanlara açıktır.

Yeni program, emeklileri ve “pasif gelir” kazananları hedefleyen mevcut “D7” vizesine bir alternatif.

Uzun yürüyüşler ve cep dostu konaklamalar için Romanya

Vize süresi: Bir yıl

Gelir gereksinimi: 3.950 €/ay (Romanya’nın ortalama brüt maaşının üç katı)

Romanya’nın dijital göçebe vizesi AB üyesi olmayan vatandaşları hedefliyor. Başvuru sahiplerinin sağlık sigortası, temiz bir adli sicil kaydı ve Romanya dışındaki bir şirketten aylık 3.300 Avro’nun üzerinde bir gelir belgesi olmalıdır.

Başka bir ülkede vergi mükellefiyetiniz varsa, program kapsamında Romanya’da vergi ödemeniz gerekmez.

Plaj kaçamakları ve vergi indirimleri için İspanya

Vize süresi: Beş yıla kadar

Gelir gereksinimi: Ayda 2.000 € olması bekleniyor

İspanya’nın dijital göçebe vizesi ilk olarak Ocak ayında söylendi ve 2023’ün başlarında yürürlüğe gireceği düşünülüyor. Plan, AB üyesi olmayan vatandaşlara beş yıla kadar yaşama ve çalışma şansı verecek.

Ayrıntılar henüz kesinleşmemiş olsa da, programın düzenli istihdam kanıtı olan serbest çalışanlar ve İspanya dışındaki şirketler için çalışan sözleşmeli çalışanlar için geçerli olacağı düşünülüyor.

Mevcut planlara göre, uzaktan çalışanlara, kalışlarının ilk dört yılında normalde yüzde 24 yerine yalnızca yüzde 15 vergi ödeme imkanı verilecek.

Gelir şartının aylık 2.000 € olması muhtemeldir.

Dağcılık ve yerel iş için Norveç

Vize süresi: İki yıla kadar

Başvuru ücreti: 600 €

Gelir gereksinimi: 3,000 €/ay

Uygun AB üyesi olmayan dijital göçebeler, Norveç’te uzaktan yaşamak ve çalışmak için oturma izni ve bağımsız yüklenici vizesi için başvurabilir. Başvuru sahiplerinin en az bir Norveçli müşterisi olmalı ve program kapsamında yerel vergileri ödemeleri gerekmektedir.

Referans: https://www.euronews.com/travel/2022/10/23/want-to-move-to-europe-here-are-all-the-digital-nomads-visas-available-for-remote-workers


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .