Online Mülakat Nedir? Mülakatlarda Sık Yapılan Hatalar ve Çözümleri 

Şirketlerin dijitalleşmeye daha fazla önem vermesi ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile yüz yüze mülakatlar yerine video görüşme araçları ile gerçekleştirilen online mülakatlar daha sık tercih edilmeye başlandı. 

Geleneksel iş görüşmelerine kıyasla ofis ortamından bağımsız bir şekilde yürütülebilen online mülakatlar, çeşitli avantajlar sunuyor.

Bu avantajlar arasında verimlilik artışı, maliyetlerin azaltılması ve işe alım süreçlerini kolaylaştırılması bulunuyor. Adaylar, online mülakatları canlı veya eş zamansız olarak gerçekleştirebiliyor. Ayrıca ev ortamında daha az stres yaşıyorlar.  

Ancak adayların sıklıkla yapılan çeşitli hatalara dikkat etmeleri, mülakat süreçlerine hâkim olmaları, prova yapmaları ve kullanılan video konferans araçlarına aşina olmaları başarı sağlamaları için büyük önem taşıyor. 

Online Mülakat Nedir ve Neden Önemlidir?Online Mülakat Nedir ve Neden Önemlidir

Online mülakatlar, yüz yüze mülakatlardan farklı olarak tamamen internet üzerinden ve uzaktan bir şekilde gerçekleştirilen iş görüşmeleridir. Bu görüşmelerin yapılmasında ses ve video teknolojisine sahip teknolojik araç ve dijital yazılımlardan yararlanılır. 

Mülakatların online şekilde çevrim içi olarak yapılması hem adaylar hem de işe alım ekipleri için zaman ve maliyet tasarrufu gibi birçok avantaj sunar. Canlı olarak yapılabildiği gibi asenkron (eş zamansız) veya video kaydı iletme şeklinde de gerçekleştirilebilir. 

Şirketler, online mülakatlar ile işe alım süreçlerini daha kolay ve ofis ortamından bağımsız bir şekilde yapabilir. Böylelikle görüşmeler her yerden sanal olarak gerçekleştirilebilir. 

Ayrıca, online mülakat görüşmelerine daha çok aday çağrılabilir ve daha verimli bir biçimde gerçekleştirilebilir. Bu yönüyle işverenlere daha geniş bir yetenek havuzuna ulaşma imkânı sunar

Adaylar ise ofise gitmek durumunda kalmaz, yüz yüze görüşmelere göre daha az stres yaşarlar. Bu yönüyle özellikle tamamen uzaktan ve hibrit çalışılan pozisyonlarda çalışan adaylar için de daha avantajlıdır.  

Online Mülakatların Avantajları 

İşe Alanlar İçin; 

  • Farklı şehir, bölge ya da zaman dilimlerinde bulunan bireyler ile konumdan bağımsız şekilde mülakat süreçleri gerçekleştirilebilir ve yetenek havuzu genişletilebilir
  • İnsan kaynakları birimleri, dijital araçları kullanarak işe alım süreçlerini daha kolay bir şekilde takip edebilir ve tamamlayabilirler. 
  • İşe alım süreçleri, iş verenler için daha az maliyetli ve daha hızlı bir şekilde tamamlanır. 

Adaylar İçin; 

  • Adaylar, iş görüşmelerine şirketlerin ofislerine gitmek zorunda kalmadan uygun oldukları sürece evlerinden veya farklı ortamlardan katılabilirler
  • Mülakatlara yüz yüze katılma imkânı olmayan veya fiziksel engeli bulunan adaylar için esneklik ve kolaylık tanır.
  • Adaylar, ofis ortamında yüz yüze mülakata kıyasla online mülakatlarda daha az stres ve heyecan yaşarlar. Bu durum, mülakatlarda kendilerini daha iyi ifade etmelerini ve daha başarılı olmalarını sağlar.
  • Mülakatlar canlı veya eş zamansız olarak yapılabilir, özellikle uzaktan ve hibrit pozisyonları tercih eden adaylar için avantaj sağlanır. 

Online Mülakat Türleri 

Online mülakatlar, işe alım ekiplerinin tercihlerine ve pozisyonun gerekliliklerine bağlı olarak canlı video görüşmeler veya asenkron olarak tanıtıcı video kaydı gönderme şeklinde gerçekleştirilebilir. 

Canlı Video Mülakatlar 

OctaMeet, Meet, Teams, Zoom gibi sıklıkla tercih edilen video konferans uygulamaları üzerinden online mülakatlar anlık ve canlı olarak gerçekleştirilir. Görüşmeler çoğunlukla görüntülü olsa da yalnızca sesli olarak da yapılabilir.  

Online mülakat süreçleri, yüz yüze iş görüşmeleri ile benzer şekilde yürütülür. Bu noktada, adayların kullanılan görüşme platformuna aşina olması ve yeterli bir şekilde hazırlanması, mülakatların verimli bir şekilde yapılması için kritiktir. 

Tanıtıcı Video Gönderme

Bazı şirketler tarafından kullanılan ve daha yeni bir mülakat türü olan asenkron video gönderme yöntemi, daha hızlı ve kolay olması nedeniyle tercih edilebilir.  

Bu sayede adaylara farklı gün ve saatler verilmek durumunda kalınmaz ve görüşmeler daha kısa süreler içinde ve verimli olarak gerçekleştirilebilir. 

Online Mülakatlar Hangi Bölümlerden Oluşur? 

Online ve yüz yüze mülakatlar çoğunlukla yapı ve akış açısından benzerdir. Adayların mülakatlar sırasında karşılaşabilecekleri bölümlerin farkında olmaları avantajlarına olacaktır. 

Online mülakat ve iş görüşmelerinde genellikle şu bölümlere yer verilir: 

  1. Giriş Bölümü: İşe alım sorumlusu veya ekibi kendilerini ve şirketi tanıtır, başvurulan pozisyon hakkında adayları bilgilendirir. Bu doğrultuda sunumlar ve tanıtımlar yapılabilir. 
  2. Adaylar Kendini Tanıtır: Adaylar; aldıkları eğitimler, geçmiş staj ve iş deneyimlerini anlatır. Becerilerince ve yeteneklerin ek olarak ilgili sertifikalar, eğitimleri ifade ederek uygun aday olduklarına ikna etmeye çalışırlar.
  3. Pozisyonda Hakkında Sorular Yöneltilir: Adayların iş performansları, bilgi birikimleri ve teknik ve dil becerilerini ölçmek adına sorular yöneltilir. Mülakatlar sırasında veya sonrasında ek olarak vaka çalışmaları, testler ve deneme uygulamaları sunulabilir ve bu çalışmaların belirli süreler içinde tamamlanması istenebilir.
  4. Uygunluk, çalışma saatleri hakkında sorular: Adaylara esnek pozisyonlar için ne kadar zaman ayırabilecekleri, saatlik ücret veya maaş beklentileri, uygunluk durumları ve en erken ne zaman çalışmaya başlayabilecekleri gibi sorular yöneltilerek pozisyona uygun olup olmadıkları ölçülür. 
  5. Adaylardan Soruların Alınması: Son bölümde adayların varsa pozisyon ve şirket hakkındaki soruları alınır. Bu soruların iş süreçlerine ve çalışma koşullarına dair mantıklı ve spesifik olması beklenerek şirkete ve pozisyona dair ilgileri ölçülebilir.

Online Mülakat Türleri Nelerdir? 

Davranışsal Mülakatlar 

En sık kullanılan görüşme tekniklerinden biri olan davranışsal görüşmeler, bir adayın kendini ifade ettiğini ölçmeyi hedefler. Sunulan varsayımsal durumlar üzerinden adayların özgüvenleri, profesyonel tutumları, davranışları, yetenekleri ve kritik düşünce becerileri test edilir. 

Bulmaca Şeklinde Mülakatlar 

Çoğunlukla yazılım şirketlerinin kullandığı bu mülakat tarzı, yazılım ve programlama alanında çalışan mühendis ve teknikerlerin sorun çözme becerileri, sorunlara yaklaşımlarını ve zaman yönetimi gibi becerilerini ölçmeyi hedefler. 

Stres Mülakatları 

Adayların yüksek iş stresi ve yükü altında nasıl bir performans sergilediklerini, verdikleri yanıtları ve tepkileri ölçmeyi ve analiz etmeyi amaçlar. 

Vaka Çalışmaları 

Özellikle finans ve satış alanlarında kullanılan bu yöntem, adayların verilen vaka ve sorunlara karşı nasıl çözümler üretebileceklerini görmek ve değerlendirmek; sunum, iletişim, ikna, liderlik ve özgüven gibi becerilerini ölçmek amacıyla bireysel veya grup şeklinde yürütülür.  

Online Mülakatlarda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?Online Mülakatlarda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir

1. Yeterince Hazırlanmamak 

Adaylar başvurdukları pozisyonlar doğrultusunda mülakat sırasında yöneltilebilecek sorulara, ölçümlere hazırlıklı olmalıdırlar.  Bu sorulara güçlü ve zayıf yönler, başarılar, deneyimler, eğitim ve uygunluk durumları örnek gösterilebilir. 

Ayrıca, mülakat sırasında istenebilecek özgeçmiş, portföy, diploma, sertifikalar gibi çeşitli belgeler önceden hazırlanmalı ve istendiğinde sunulmalıdır. İlan hakkında adayların soracakları sorular da önceden not alınmalıdır. 

2. Uygun Olmayan Ortamda Katılmak 

Adaylar, çevrim içi mülakatlara çoğunlukla ev ortamından katılır. Ancak ortam müsait veya uygun olamayabilir. Bu durum dikkat dağınıklığına ve özensiz görünmeye neden olabilir.  Bu nedenler arka planda bulunan dikkat dağıtabilecek nesne ve sesler gibi etkenler ortadan kaldırılmalıdır.  

Bu noktada, video konferans araçlarının sunduğu sanal ve bulanık arka plan ekleme ve gürültü önleme özelliklerinin kullanımı da profesyonel bir görüşme ortamı oluşturacaktır. 

3. Uygun Kıyafetle Katılmamak 

Ofis ortamında olduğu gibi çevrim içi mülakatlarda da görüşmelere uygun bir kıyafetle katılmak oldukça önemlidir. 

Fakat adayların buna dikkat etmemesi, iş alım ekiplerinde özenli ve profesyonel olmadıkları izlenimi uyandıracak ve başvuruların olumsuz değerlendirilmesine neden olacaktır. 

4. Zamanında Katılmamak 

Mülakatlara katılmakta geç kalınması her zaman sorun oluşturmasa da iş verenler için olumsuz bir izlenim bırakacaktır. Bu durum, adayların görüşmelere alınmamasına dahi neden olabilir. 

Bu nedenle bildirilen mülakata saati kontrol edilmelidir. Ayrıca, görüşmelere 10-15 dakika erken katılmak, teknik sorunlar olması durumunda bu sorunların hızlı bir şekilde çözülmesi için zaman avantaj sağlayacaktır. 

5. Beden Dili ve Göz Temasının Doğru Kurulmaması 

Yüz yüze yürütülen mülakatlarda olduğu adayların görüşme işe alım sorumlusuyla profesyonel bir biçimde iletişim kurması, göz teması kurması ve beden diline dikkat etmeleri gereklidir.  

Bu noktada, kamera açısının uygun şekilde ayarlanması da adayın net şekilde görünmesini ve iletişimin doğru kurulmasına katkıda bulunur. 

Ancak, fazla samimi bir dil ve beden dilinin fazla kullanılmasının görüşmelerde hoş görülmeyebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, görüşmelerinde sonunda teşekkür edilerek pozisyona olan ilginin ifade edilmesi de iyi bir izlenim bırakacaktır. 

6. Başarılar Hakkında Dürüst Olunmaması 

Adayların başarıları konusunda dürüst olmaması ve niteliklerini abartılı bir şekilde sunmaları şüphe uyandırabilir veya işe alım ekipleri tarafından inandırıcı bulunmayabilir. 

Ayrıca yetenekler, beceriler, eğitimler ve deneyimlerin gerektiğinde kanıtlanamaması da işverenlerde oldukça kötü bir etki bırakacak ve başvuruların olumsuz değerlendirilmesiyle sonuçlanacaktır. 

Bundan dolayı, adayların yalnızca deneyim sahibi oldukları ve kanıtlayabilecekleri becerilerinden bahsetmeleri ve yeteneklerini olduğu anlatmaları yerinde olacaktır. 

7. Görüşme Yazılımların Önceden Test Edilmemesi 

Adaylar, mülakatların gerçekleştirileceği platformlar hakkında çoğunlukla önceden bilgilendirilirler.  

Bu nedenle, bu platformlar önceden test edilmeli, hesap ayarları veya donanımsal sorunlar gibi teknik hatalar önceden belirlenerek çözülmelidir

Aksi bir durumda mülakatlar zamanında gerçekleştirilemeyebilir, adaylar görüşmelere geç katılabilirler, hatta katılamayarak başvurularının reddedilmesine neden olabilir.

8. Dikkat Dağıtıcı Unsurların Varlığı 

Mülakatlar sırasında telefonla ilgilenmek, tarayıcıda açık sekmelerin olması gibi dikkat dağıtıcı unsurlar, adayların soruları kaçırmasına, söylenenleri takip edememelerine ve yanlış anlamalarına neden olacaktır. 

Adayların bu tür unsurları ortadan kaldırmaları, telefonlarıyla ilgilenmemeleri ve işe alım ekibinizi dikkatli şekilde dinlemeleri iş görüşmelerinde başarılı olmaları için büyük önem taşır. 

Online Mülakatlarda Sık Sorulan Sorular 

Uzaktan çalışan bireylerin, yüz yüze mülakatlarda olduğu gibi online mülakatlarda da sorulabilecek sorulara önceden hazırlıklı olmaları, doğru ve uygun yanıtlar verilmesini ve mülakatların olumlu geçmesini sağlayacaktır.  

İşe alım ve insan kaynakları ekiplerinin sıklıkla yöneltilen sorulardan bazıları şunlardır: 

  • Kendinizi tanıtın. 
  • Eğitim durumunuz nedir? 
  • Geçmiş ilgili deneyim ve tecrübelerinizi anlatın. 
  • Pozisyon hakkındaki beklentileriniz nelerdir? 
  • Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir? 
  • Hibrit veya uzaktan çalışma modeli sizin için uygun mu? 
  • Maaş aralığı beklentiniz nedir? 
  • En erken ne zaman başlayabilirsiniz? 

Online Mülakatlar için İpuçları: Şansınızı Artırın 

  • Mülakat Sırasında Not Kullanmayın: Mülakat sırasında önceden alınan notların okunması, işe alım sorumlusu tarafından fark edilecek ve adayların hazırlıksız, özensiz ve profesyonellikten uzak olduklarını gösterecektir. 
  • Sorularınızı Önceden Hazırlayın: Adayların sorularını yöneltmeleri önemli olsa da bu soruların mantıklı ve spesifik olması, şirket ile ilgili olduklarını gösterecektir. Bunlara pozisyona dair sorular, maaş aralığı, beklentiler, iş süreçlerinin işleyişi örnek verilebilir. 
  • Mülakat Süresini Dikkatli Kullanın: Görüşmeler için belirli süreler ayrıldığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, soruların belirli süreler içerisinde yanıtlanması, zamanının verimli kullanımı ve işe alım sorumlusunun sözünü kesmemek oldukça önemlidir. 
  • Sorulara Uygun ve Mantıklı Yanıtlar Verin: Mülakatlar sırasında adayların sorulara yeterli ve ilgili cevaplar vermeleri bilgi birikimlerini, becerilerini ve yetkinliklerini doğrulayacaktır. 
  • Mülakat Tekniklerini Araştırın: Doğru tekniklerin kullanımı adayların işe kabul edilme şansını büyük ölçüde artırabilir. Bu doğrultuda adaylar, bu teknikleri araştırabilir ve kendilerine uygun olanların kullanabilirler. 
  • Prova Yapın: Adayların mülakat sırasında stresli ve heyecanlı olmamaları adına prova yapmaları adayların başarılı olmalarını sağlayacaktır. Video konferans uygulamaları kullanılarak kayıtlar alınabilir ve adaylar geliştirmeleri gereken noktaları net bir şekilde görebilir. 
  • Referanslarınızı Belirtin: Varsa mülakatlar sırasında ilgili şirketteki referans olabilecek kişilerin belirtilmesi, adaylara önemli bir avantaj sağlayacaktır. Ayrıca, yine bu kişiler şirketlerin işe alım politikaları ve mülakat süreçleri hakkında adayları bilgilendirebilirler.

OctaMeet ile Kolaylıkla Online Görüşmeler ve Mülakatlar YapınOctaMeet ile Kolaylıkla Online Görüşmeler ve Mülakatlar Yapın

Yenilikçi yerli bir video konferans uygulaması olan OctaMeet, uzaktan toplantı ve görüşmelerin düzenlenmesine olanak tanıyan güçlü ve kullanımı kolay bir platformdur. 

Türkiye’de bulunan veri merkezi, üst düzey güvenlik özellikleri ve hızlı altyapısı ile görüşme ve toplantıların uzaktan yapılmasına olanak tanır, sağlıklı ve kesintisiz iletişim sağlanmasını kolaylaştırır.  

İş görüşmeleri ve mülakatlar, ofis ortamına kıyasla daha kolay ve daha verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir. 

OctaMeet, sunduğu şu özellikler ile öne çıkar:  

  • Birebir ve Grup Görüşmeler: Birebir ve grup görüşme ve mülakatlar hem anlık hem de planlanarak gerçekleştirilebilir. Birebir görüşmelerde süre sınırı bulunmaz. 
  • Takvim Entegrasyonu: Gmail, Outlook ve iCloud gibi popüler e-posta sağlayıcılar ile entegrasyon sağlanır. Görüşmeler kolaylıkla planlanabilir ve takvim üzerinde görüntülenebilir. 
  • Otomatik Hatırlatıcılar: Kullanıcıların e-posta hesaplarına otomatik olarak hatırlatıcılar ve toplantı bağlantıları gönderilebilir, katılım kolaylaştırılabilir. 
  • Katılımcı ve Host Kontrolleri: Katılımcı ve toplantı sahipleri, kamera ve mikrofon ayarlarının kontrol edebilir, seslerin anlaşılamaması gibi durumların önüne geçebilir. 
  • Gelişmiş Özellikler: Harici araçlara ihtiyaç olmadan kolaylıkla sunumlar yapılabilir, belgeler ve dosyalar paylaşılabilir. Not alma ve beyaz tahta gibi araçları kullanılabilir.  
  • Ekran Kaydı Alma: Dahili ekran kaydı alma ve paylaşma özelliği ile mülakatlar kayıt altına alınabilir.  

Ayrıca, cayma bedeli bulunmayan esnek aylık abonelikler ile kullanıcılar, planlarını her zaman değiştirebilir ve ücretsiz sürüme geçiş yapabilirler. 

Uygulamamızı hemen deneyebilir, online iş görüşmeleri için pratik yapabilir ve deneyim kazanabilirsiniz.  

OctaMeet çözümümüz ve lisanslar hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz buradan ürün ekibimizle bir demo görüşmesi planlayabilirsiniz.  OctaMeet avantajlarından 30 gün boyunca ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

Bugün Ücretsiz Kaydolun!