Gıda Sektörünün Satışları Artırmak İçin Teknolojiden Yararlanabileceği 5 Çözüm

Gıda sektöründeki rekabetçi pazar yeri, işletmelerin üstün teknolojilere dayalı gelişmiş çözümler aramasına yol açıyor. Gıda sektöründe satışları artıran, satış süreçlerini kolaylaştıran ve işletmeleri dijital yönden destekleyen beş teknolojik çözüm özellikle dikkat çekiyor.

Daha öncesinde yalnızca belirli iş alanlarını kolaylaştırmak için kullanılan teknolojik araçlar, dijital dönüşümün sürat kazanmasıyla birlikte hayatın her alanında bulunmaya başlıyor.

Nüfus artışına bağlı artan beslenme ihtiyacı başta olmak üzere çeşitli değişiklikler, sürdürülebilir gıda pazarlama stratejilerinin oluşumunda ve geniş ölçekteki gıda sektöründe de teknolojiyi öncelikli bir çözüm aracı haline getiriyor.

Gıda sektöründe teknolojinin kullanıldığı başlıca beş çözüm şu şekilde sıralanıyor:

Sosyal Medya Pazarlaması Gıda Sektörünün Satışları Artırmak İçin Teknolojiden Yararlanabileceği 5 Çözüm blogiçi

Sosyal medya pazarlaması, gıda sektöründe satışları artırmanın oldukça etkili bir yolu olarak dikkat çekiyor.

En yüksek oranda genç yaş gruplarında olmakla birlikte dünya nüfusunun çoğunluğu sosyal medya kullandığından dolayı gıda sektöründeki işletmelerin sosyal medyaya duyarsız ve kayıtsız kalması pek mümkün görünmüyor.

Gıda sektöründe herhangi bir ürününün ya da doğrudan markasının görünür olmasını isteyen bir işletmenin satış süreçlerini kolaylaştıran araçların başındaysa sosyal medya ve sosyal medya pazarlaması geliyor.

Diğer iş sahalarında olduğuna benzer şekilde sosyal medyanın gıda sektöründe de güçlü bir yardımcı araç olduğu görülüyor.

Tüketicilerin yalnızca satın alma süreçlerinde seçenek oluşturmakla kalmayan sosyal medya pazarlaması, aynı zamanda onlar için var olmayan ihtiyaçlar da üreterek tüketicileri yönlendiriyor.

Geleneksel ünlülerin günümüzdeki versiyonları olan sosyal medya fenomenleri de bu pazarlama sürecinde oldukça etkin bir rol üstleniyor.

Örneğin belirli bir influencerın tükettiği gıda markası, o markanın imajını doğrudan şekillendiriyor ve gıda sektöründe markayı benzerlerinden ayırarak onun eşsiz satış teklifini pekiştiriyor.

Gıda sektöründe sosyal medyanın kullanıldığı son bir alan ise marka tanınırlığı, marka çağrışımı, marka kişiliği, marka kimliği ve marka denkliği oturmuş, geleneksel olarak bilinen bir markanın yeni bir ürününü tanıttığı yer haline geliyor.

Online Siparişler

Online yemek siparişleri, gıda sektöründe teknolojinin kullanıldığı başlıca aksiyon alanlarından birisi olarak dikkat çekiyor.

Tüketici, yemek yapmak için fazla yorgun veya enerjiden yoksun hissedebiliyor. Böylece gıda sektörü pazarlama stratejileri ile birlikte devreye girerek tüketicinin beslenme ihtiyacını online siparişlerle karşılıyor.

Aldığı online sipariş sayısını artırabilmek için gıda sektöründeki pek çok işletme, ürünün kendisinde farklılaşmak yerine sunumunda ve teslimatında özelleştirmelere giderek gıda sektöründe önemli bir yer kazanmaya çalışıyor.

Gıda sektöründeki online teslimat geliştirmelerine kayıtsız kalmak ve teslimat geliştirmelerini kapsayan dijital dönüşüm sürecini yok saymak, bu teknolojik gelişmelere uyum sağlayamamak işlermelerin rekabet ortamında geride kalmasına neden olabiliyor.

Gıda Sektöründeki Otomatik Ambalaj Sistemleri

Gıda sektöründe gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı bir diğer alan, otomatik ambalaj sistemleri oluyor.

Dijital dönüşüme ayak uydurmak isteyen işletmelerin, sektörde ön plana çıkmak için bu sistemlerden faydalanması önemli. Bu sistemler;

  • Paketleme süresinde düşüş,
  • Paketleme sürecinde insani hata minimizasyonu ve verimlilikte artış,
  • Ambalajlarda tutarlılık ve artırılmış ürün koruması,
  • Kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş ambalaj üretme esnekliği,
  • İşletme açısından personel maliyeti ve personel iş gücü tasarrufu,
  • Çevre açısından malzeme tasarrufu ve sürdürülebilirlikte gelişim,
  • Personel sakatlıklarının minimizasyonu,
  • Güvenli iş yeri atmosferi,
  • Dijital dönüşüme tam adaptasyon,
  • Gelişmiş teknolojilerin kullanımına bağlı olumlu marka imajı sunuyor.

Otomatik ambalajlama sisteminin üretici, ürün, pazarlayıcı, dağıtıcı ve tüketici şeklindeki tüm taraflar için çok önemli geliştirmeleri beraberinde getirdiği anlaşılıyor.

Gıda Sektörünün Satışları Artırmak İçin Teknolojiden Yararlanabileceği 5 Çözüm blogiçi2

Online Yiyecek Tarifleri ve Beslenme Önerileri

COVID-19 pandemisinin neredeyse tüm iş sektörlerine önemli ölçüde zararları olduğu herkes tarafından biliniyor.

Bu dönemde, kapalı mekânlarda yiyecek ve içecek tüketimi mümkün olmadığından dolayı satış gücü önemli ölçüde düşen restoran sahipleri, en gelişmiş teknolojik araçları ve dijitalleşmenin birçok yönden avantajını kullanarak gıda ürünlerinin pazarlama sürecini gerçekleştiriyor.

Bu pazarlama sürecinin merkez noktasını gıda ürünlerinin tarifleri oluştururken dijital gıda pazarlamasında ayrıca genel olarak yiyecek ve içecek tüketim tavsiyeleri ve sağlıklı beslenme önerileri yer alıyor.

Böylece bugünden bakıldığında pandemi döneminde online sağlıklı beslenme tarifleri ve hareketsiz yaşama savunma mekanizması oluşturan beslenme önerilerine yer vermekle başlayan, bu başlangıç noktasını aşan yeni bir dijital gıda trendi doğuyor.

Bu durumun asıl hedefinin, gıda sektöründeki başarılı bir kurumsal kriz yönetimi örneği olarak işletme sahipleri tarafından toplumsal dayanışmayı güçlendirmek ve beslenmenin yalnızca beslenme olmadığı vurgusunu yapmak şeklinde açıklanıyor.

Dahası doğrudan satışın mümkün olmadığı durumlarda gıda tarif ve önerileri paylaşılarak marka anımsanması korunuyor; gıda tüketicileriyle gıda işletmeleri arasındaki ilişki olumlu yönde değiştirilerek taraflar arasındaki bağ güçleniyor.

Kendi Kendine Sipariş – Self Order

Kendi kendine sipariş verebilme, işletme sahipleri açısından çeşitli faydalar anlamına geliyor; dahası fayda elde eden taraflar arasında ayrıca tüketiciler, işletme personeli ve genel olarak tüm bireyler bulunuyor.

Gıda sektöründeki başlıca taraflardan olan işletme sahiplerinin kendi kendine sipariş teknolojisi sayesinde elde ettiği başlıca yararlar; personel maliyet düşüşü, iş gücü tasarrufu ve müşteri memnuniyetinde artış oluyor.

İşletme tüketicileri tarafında herhangi bir baskı, yönlendirme ve kendileri hariç bir insan gerekliliği olmadan siparişlerini verebilmek; tüketicilerin mutluluğunu, diğer bir deyişle müşteri memnuniyetini ifade ediyor.

İşletme personeli açısından kendine kendine sipariş, iş yükünde düşüş ve zoraki bir iletişimden kurtuluş anlamına geliyor; bu vakit ve enerji tasarrufu sayesinde personel bu süreçte dinlenebiliyor ya da genel iş verimliliğini artırabiliyor

Geniş ölçekte tüm bireyler içinse kâğıt tasarrufu, fiziksel temasta azalmaya bağlı hijyen-sağlık katkısı ve sürdürülebilir çevre yönlerinde kendi kendine sipariş verebilmenin herkes için hayli avantajlı olduğu gözlemleniyor.

Kaynak: OpsMatters. “5 Ways The Food Industry Can Utilise Technology To Boost Sales”. Erişim: 8 Mart 2023. https://opsmatters.com/posts/5-ways-food-industry-can-utilise-technology-boost-sales


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .