Dijital Alanda Satış Yapabileceğiniz Platformlara 10 Örnek

COVID-19 süreciyle birlikte dijital platformlar, hayatımızda daha da önemli hale geldi. Pandeminin getirisi ile derslere katılmak, toplantı organize etmek gibi çoğu iş çevrim içi ortamlarda yapılmaya başlandı. İnternet üzerinden alışveriş yapmak da hayatımızın bir parçası oldu.

Online alışverişe karşı yoğun ilgi ile birlikte e-ticaret alanında artış görülmüştür. Girişimci, küçük işletmeciler, kadın KOBİ’ler ve daha birçok kurum ve kuruluş dijital ortamda satış yapmaya başlamıştır.

Dijital alanda satış yapmanın avantajı var mı, hangi platformlardan satış yapmak daha avantajlıdır ya da satış yaparken öne geçmek için hangi stratejilerin dikkate alınması gerektiği akla gelen ilk sorular arasında yer alır. 

Aklınızdaki bu soruların giderilmesine yardımcı olmak için e-ticaretin avantajlarını ve dezavantajlarını listelemeyle başlayalım.

Dijital Alanda Satış Yapmanın Avantajları ve DezavantajlarıDijital Alanda Satış Yapabileceğiniz Platformlara 10 Örnek

Çoğu şeyde olduğu gibi dijital ortamda satış yapmanın da olumlu ve olumsuz durumları bulunmaktadır.

Bu durumları göz önünde bulundurarak e-ticaret mağazanızın avantajlarını daha avantajlı konuma getirebilir, dezavantajlarını avantaja çevirmek için bir yol haritası çizebilirsiniz.

Avantajlar ve dezavantajlar şu şekilde listelenebilir:

Avantajlar

Geniş Müşteri Kitlesi

Dijital alanda satış yapmak, hem Türkiye’de hem de dünya genelinde satış yapma olanağı tanır. Dijital satış, herhangi bir müşteriye herhangi bir yerden kolayca ulaşmanızı sağlar. 

Dijital alanda satış yapmak, coğrafi konum sınırlamasını ortadan kaldırarak daha geniş müşteri kitlesine ulaşmayı sağlar.

Satış Süreci Kolaylığı

Fiziksel mekanlardaki kira, depolama gibi ücretleri ödemeye kıyasla dijital alanda satış yapmak daha ekonomik bir seçenektir

7/24 açık olma imkanı ile müşterinin istediği vakitte istediği ürünü görüntüleme şansı vardır. İnternet üzerinde istenilen ürünün satın alma işlemi hızlı bir şekilde yapılır.

Müşteri İlişkileri Analizi

Müşterilerle indirimler, özel teklifler hakkında iletişim kurmak; onlardan geri bildirimler almak daha kolaydır.

Kullanıcılardan gelen geri dönüşler dikkate alınarak ürün ile ilgili iyileştirme ve yenilemeler hızlı bir şekilde yapılabilir. 

Dezavantajlar

Ürüne Karşı Güvensizlik

Müşteriler genelde alacakları ürünü gözle görmek isterler. Dijital alanda bu pek mümkün olmadığı için ürünün renginin istenildiği şekilde geleceğine ya da defolu gelmeyeceğine dair bir kuşkuları olur.

Teknik Sıkıntılar

Müşterinin eline ürün zamanında ya da istediği şekilde ulaşmayabilir. Bu tür durumlarda müşteri, teslimat veyahut iade süreçlerinde teknik sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalır.

Rekabet Ortamı 

Teknolojik gelişimin artmasıyla birlikte çoğu kurum ve kuruluş, satışlarını dijital alanda yapmaya başlamıştır. Bu yüzden satış alanında ürün ve hizmet üzerine rakip bir firma ile rekabet içinde kalma ihtimali oldukça yüksektir.

Dijital Alanda Satış Yaparken Başarılı Olma İpuçları

E-ticaret pazarında birçok firma bulunmaktadır. Bu firmaların önüne geçebilmek ve etkili bir şekilde satış yapıp daha hızlı kazanç elde edebilmek için bazı ipuçları bulunmaktadır.

Müşterilerin dijital deneyimlerini geliştirip ipuçlarına göre aksiyon alarak e-ticaret alanında güzel başarılar elde edebilirsiniz. Bu ipuçlarından bazılarını sıralayabiliriz:

Hedef Kitle

Potansiyel müşterilerinizin nelere ilgi duyduklarını veya ihtiyaçlarının olduğunu iyi anlayıp onların istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri satışa sunmak, doğru kitleye ulaşmanıza ve daha fazla kazanç elde etmenize olanak tanır.

Kullanıcı Dostu Arayüzü

Kullanıcıların e-ticaret sitenizi kolaylıkla kullanabilmesini ve sitede sıkılmadan ürünleri inceleyebilmelerini sağlayın. Ürün ile ilgili görsellerin kalitesini maksimum seviyede tutmaya çalışın, istedikleri ürüne kolayca ulaşmaları için filtreleme imkanı tanıyın. 

Çekici Ürün Açıklaması

Müşterilerin o ürünü satın alması için ürünü güzel bir şekilde pazarlamaya çalışın. Ürün ile ilgili detaylı bilgi vererek ürünün hangi alanlarda kullanım kolaylığı sağlayacağından ve niçin onu tercih etmelerinin daha iyi olacağından bahsedin.

Hızlı ve Güvenli Ödeme İmkanı

Müşterilerin dijital alanda alım satım yaparken güvenli bir şekilde bilgilerini girmelerini sağlayın ve müşterilere taksitli, kapıda gibi farklı ödeme seçenekleri imkanı tanıyın.

Müşteri Memnuniyetini Sağlamak

Hedef kitlenizin neleri sevip sevmediğini, istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ürünleri satışa sunun. 

Müşterilerden geri bildirimler alarak hem ürünlerde hem de e-ticaret sitesinde iyileştirmeler yapın. Ürünlerinizi kullanan kişilerin duygu ve düşüncelerini OCTAPULL’un OctaMeet ürününü kullanarak hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Yöntemleri

Kaliteli resim eklenmesi, arama motoru optimizasyonuna uygun kelimeleri seçmek, rakip firmalardan öne geçmeyi sağlayacak küçük detaylara dikkat etmek bunlardan bazılarıdır. Doğru dijital pazarlama yöntemleri ile markanızın adını daha fazla kitleye duyurabilirsiniz.

Sosyal Medyayı Etkin Kullanmak

Teknoloji kullanımının yaygınlaşması ile birlikte sosyal medyaya ilgi gün geçtikçe artmaya başlamıştır. 

İnsanlar ilgi duydukları ürünlere sosyal medya aracılığıyla hızlı bir şekilde ulaşabiliyorlar. Bu durum üzerine Instagram, Facebook gibi platformlardan ürünleri pazarlamak hızlı bir şekilde daha fazla kitleye sesinizi duyurmayı sağlar.

Rakip Markaları İncelemek

COVID-19 pandemi süreci ile internet ortamında alışveriş yapmak oldukça yaygın bir durum haline gelmiştir. Bu durum ile birlikte dijital ortamda satış yapan firma sayısında da bir artış görülmüştür. 

Şirketinizle benzer sektörlerde hizmet veren rakip firmaların hangi stratejileri kullandığını, ürünlerinde nasıl iyileştirmeler yaptığını iyi analiz edin.

Veri Analitiği Yapmak

Hangi ürünün ne kadar tercih edilip edilmediğini, o ay ne kadar ürünün satıldığını, satışların hedefleriniz doğrultusunda ilerleyip ilerlemediğine dair veri analitiği yapın. 

Mobil Uyumluluk

Teknolojinin gelişimi ile birlikte telefonda aramalara dönmek, e-postalara cevap vermek, toplantı ayarlamak oldukça kolay ve pratik bir şekilde yapılmaya başlandı. 

Telefona indirilen uygulamalar üzerinden çevrim içi bir şekilde alışveriş yapmak da bu kolaylıklardan birisidir.E-ticareti yapacağınız platformun mobil uygulamaya da sahip olması başarılı satış yapmanız için bir yoldur.

Satış Yapılabilecek Platformların Değerlendirme ve Seçim Süreci

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok platform kuruldu. İşletmenizin ürün ve hizmet türünü, istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak platformu tercih etmek hem doğru kitleye ulaşmanızı hem de etkin bir şekilde kazanç elde etmenizi sağlar.

Örnek vermek gerekirse; eğitim üzerine satış yapmak için Udemy, kıyafet satışı için Dolap gibi platformları tercih ederek doğru bir seçim yapabilirsiniz.

Satmak istediğiniz ürünün ne üzerine olacağına ve hangi e-ticaret sitesinin uygun olduğuna karar vererek satış yapmaya adım atabilirsiniz.

Satış Yapılabilecek PlatformlarDijital Alanda Satış Yapabileceğiniz Platformlara 10 Örnek

Hepsiburada, Trendyol, Etsy gibi dijital ortamlarda satış yapabilmeniz için birçok platform bulunmaktadır. En popüler 10 adet e-ticaret sitesini sizin için bir araya getirdik. İşte popüler olan o siteler:

Hepsiburada

Hepsiburada şirketi, dijital uygulamalar arasında insanların en çok kullanmayı tercih ettiği platformlardan birisidir. 32 kategoride 180 milyonu aşkın ürün seçeneği bulunur. 82 bin mağaza üzerinden aylık 5 milyonu aşkın siparişi müşterilere teslim ederler.

Hepsiburada’da farklı satıcı panelleri bulunmaktadır. Bu panelleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Eğer e-ticarette işinizi büyütmek istiyorsanız Standart tipinden, 
  • Kurumunuzda yarıdan fazla hisse sahibi kadın varsa Kadın Girişimci paketinden,
  • Yöresel üretim yapan üretici iseniz HepsiTürkiye’den,
  • Sivil toplum kuruluşu olup yürekten destek veriyorsanız Hepsiyürekten panellerinden yararlanabilirsiniz.

Trendyol

2010 yılında Demet Mutlu tarafından kurulan Trendyol, bu kadar kısa süre içerisinde e-ticaret alanında büyük bir başarı elde etmiştir. 2010’da giyim sektörü ile satış sürecine başlayan Trendyol; gıda, moda, elektronik, kozmetik, ev, anne-çocuk gibi pazar alanlarında da satış faaliyetlerine başlamıştır.

Trendyol’un geniş yelpazeli şirket gruplarından yardım alarak e-ticaret serüveninize başlayabilirsiniz. Örnek olarak; Trendyol Go sayesinde yemek ve market teslimat hizmetinden, az kullandığınız ya da kullanmadığınız ürünlerin satışını gerçekleştirmek için Dolap platformundan yararlanabilirsiniz.

Çiçeksepeti

2006 yılında kurulan ve tamamıyla Türk şirketi olan Çiçeksepeti, e-ticaret alanındaki başarısını “Mizu” markasıyla Meksika ve Kolombiya’da da devam ettirmektedir.

Çiçek kategorisi ile satışına başlayan Çiçeksepeti; kozmetik, moda, hobi, spor & outdoor, süpermarket gibi alanlardaki ürünlerini de müşterileri ile buluşturuyor.

Kadın KOBİ’ler, öğrenciler, Sivil Toplum Kuruluşları ve ticaretini büyütmek isteyen herkes Çiçeksepeti’nin Pazaryeri’ne katılabilir. Başvuru formunu doldurup satmak istediğiniz ürüne karar verdikten sonra Pazaryeri’nde mağazanızı oluşturarak satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Letgo

2015 yılında piyasaya sürülen ve Alec Oxenford, Enrique Linares, Jordi Castello tarafından kurulan Letgo, kullanıcılarının ikinci el ürün satışı yapmasını sağlayan web sitesi ve mobil uygulamasıdır.

Letgo’da bir satıcı iseniz;

  • Ürünün resim kalitesine, her açıdan çekilmiş olmasına ve orijinal olmasına dikkat edin. Ürünün iyi fotoğraflanmış olması, müşteriler tarafından daha hızlı dönüşler almanızı sağlar.
  • Ürün hakkında detaylı bilgi vermek ve eksik özelliklerini belirtmek hem şeffaf bir satıcı profili oluşturmanızı hem de sitede filtreleme yapıldığında ürünün potansiyel müşterilere düşmesini sağlamış olursunuz.

Gardrops

Ertuğrul Özpolat tarafından hayata geçirilen Gardrops, kullanılmayan kıyafetlerin ve aksesuarların satışını veya takas edilmesini sağlar.

Gardrops, satıcılara %0 komisyon imkanı tanıyarak satışlardan elde ettikleri tüm miktarın satıcılarda kalmasına olanak tanıyor. 

Ürünün ön, arka ve etiket kısmını aydınlık bir yerde çekip profile ekleyerek; ürünün markası, kumaş türü veya rengi gibi bilgileri açıklama kısmına yazarak ürünün satışa hazır hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Morhipo

Morhipo; giyim, kozmetik ürünleri ve ev eşyaları satan, Boyner Holding tarafından kurulan bir e-ticaret sitesidir.

Morhipo’da satış yapmak isteyen satıcılar, Morhipo ile iletişime geçerek mağaza açma başvurusunda bulunabilirler. Bu başvuru, iletişim numarası ya da e-mail üzerinden yapılabilir.

Başvuru sonrasında yetkili kişiler mağaza açmak için, satıcıyla iletişime geçerek şirkete dair bazı belgeleri isterler. Bu belgeler şu şekildedir:

  • Vergi Levhası
  • Ticari Sicil Gazetesi
  • Banka Hesap Bilgileri
  • İmza Sirküleri veya imza beyannamesi
  • Yetkili Kişiye Yönelik Bilgiler

Gerekli belgeleri ilettikten sonra yetkililer incelerler ve eksiksiz belge gönderimi sonucunda mağaza açma talebiniz Morhipo yetkilileri tarafından onaylanır.

Etsy

Etsy, 2005 yılında New York’ta kuruldu. Site içerisinde el yapımı ve vintage ürünler ile küçük işletmelerin sattığı ürünleri müşteriler ile buluşturdu.

Etsy, tamamen el yapımı ürünlerin satılmasını sağlayan bir pazar sektörüdür. Bu yüzden ürünlerin el yapımı, tasarım ürünü ve orijinal olması gerekir.

Etsy uluslararası bir pazar alanı olduğu için orta düzeyde İngilizceye hakim olunması gerekir. Çünkü site şimdilik Türkçe dil desteği sağlayamıyor.

Sitede satış yapabilmeniz için hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesap oluşturma işleminden sonra Sell On Etsy’e tıklayarak sağ üst köşedeki Open Your Etsy Shop’a tıklayarak mağazanız ile ilgili gerekli bilgileri doldurabilirsiniz.

Etsy’de satışa sunduğunuz her ürün için belli bir miktarda ücret ödemelisiniz. Ürünün satılıp satılmadığı önemli değildir. Ek olarak Etsy, sattığınız her ürün için de belirli bir oranda komisyon ücreti alır.

Walmart Marketplace

Walmart Marketplace, 1962 yılında Sam Walton tarafından kurulan bir e-ticaret mağazasıdır. 27 ülkede yaklaşık 11.000 mağazası ile 2,3 milyon müşteriye hizmet veriyor. Walmart; giyim, kitap, gıda, oyuncak gibi geniş ürün yelpazesine sahiptir. 

Walmart, ürünlerinizi müşterileriniz ile buluşturmak için bir imkan tanır. Satıcı olmak için kabul edilme süreci oldukça detaylı ve uzun zaman alan bir süreçtir. Bu süreç hakkında daha fazla bilgi almak için Walmart Marketplace web sitesinde yer alan “Satıcı Olun” bölümüne göz atabilirsiniz.

Udemy

Udemy, yetişkinlere ve öğrencilere fayda sağlayacak eğitimleri bünyesinde barındıran bir platformdur. 40 milyondan fazla öğrenciye, 65’in üzerinde dil seçeneğine ve 50 bin öğretim görevlisine sahiptir. 

Eğer gönüllü bir eğitimciyseniz Udemy, istediğiniz konularda içerikler üretip bunların satışa sunumanızı ve her kesimden insana ulaşmanızı sağlar. Udemy’in kurs geliştirme araçlarını kullanarak PDF, PowerPoint, canlı ders dosyaları gibi materyalleri siteye yükleyebilirsiniz.

WooCommerce

WooCommerce, WordPress tabanlı bir e-ticaret sitesidir. WooCommerce üzerinden satış yapabilmek için WordPress hesabınızın olması gerekir.

WordPress üzerine WooCommerce eklentisini kurarak online bir mağaza oluşturup satış işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu eklenti ücretsiz olsa da tema, güvenlik sertifikaları, alan adı kaydı veyahut ödeme, kargo, üye analizi gibi ek uzantılar için ekstra ödemelerin yapılması gerekir.

Yazının sonuna gelirken dijital alanda satış yapmak isteyen bir satıcı iseniz tercih edeceğiniz platformları şu şekilde bir araya getirebiliriz:

  • Udemy
  • Walmart Marketplace 
  • Hepsiburada 
  • Trendyol 
  • WooCommerce 
  • Çiçeksepeti
  • Etsy
  • Morhipo
  • Gardrops
  • Letgo

Pandemi sırasında ve sonrasında dijital ortamlarda alım satım yapmak yaygınlaşan durumlardan birisidir. E-ticaret yapmak isteyen satıcıların doğru platformu seçmesi ve rakip firmalarına kıyasla öne çıkması için bazı stratejileri kullanması oldukça önemlidir.

Doğru platformlar ve doğru stratejiler şirketlerin iş dünyasında kayda değer başarılar ve kazançlar elde etmesine yardımcı olur.