İşe Alımın Püf Noktaları: Doğru Personeli Bulma Rehberi

İş ilanı, şirketin açık pozisyon için uygun ve nitelikli adayların bulunmasını sağlar. İş ilanına eklenen bilgiler kurumun işe alım politikalarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

İşe alım süreçlerinin doğru bir şekilde uygulanması, iş teklifine uygun ve potansiyel çalışanların başvurmasını ve şirket içerisindeki iş performansının artmasını sağlar.

İşe alım süreci; iş teklifinin hazırlanması, başvuruların değerlendirilmesi ve oryantasyonun yapılması gibi bazı aşamalardan oluşur. İşe alım adımlarının yapısını daha detaylı bir şekilde inceleyelim:

İlan Hazırlama ve Yayınlama SüreciVerimli ve Etkili İşe Alım Süreci İçin Stratejiler

İşe alım sürecinin ilk adımı iş ilanının hazırlanması ve bu ilanın yayınlanma sürecidir. 

İş ilanını hazırlanırken pozisyonun gerektirdiği yetkinlikler açık ve net bir şekilde ifade edilmelidir. İş talebini doğru kanallarda paylaşmak, işe alınmayı bekleyen kişilere ulaşma imkanı tanır.

İlan hazırlama ve yayınlama serüveninde dikkat edilmesi gereken adımlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:

Şirketin İhtiyaçlarının Belirlenmesi

İş teklifi yayınlanmadan önce kurumun ihtiyaç duyduğu gereksinimler belirtilmelidir. Bu adım, potansiyel çalışanların ihtiyaç duydukları işi kolayca bulmasını ve uygun adayların ilana başvurmasını sağlar.

İş Tanımı

Adayların pozisyon için ihtiyaç duyulan görev ve sorumlulukları kolay bir şekilde anlamalarını sağlamak için şirket, açıkta olan pozisyonun gereksinimlerini açık ve net bir şekilde iş ilanında belirtmelidir.

Eğitim ve Deneyim Gereksinimi

Nitelikli çalışanlar için eğitim seviyesi ve sektörel deneyim süresi önem arz eden konulardan birisidir. Bu durumu göz önünde bulundurarak kurum, ihtiyaç duyduğu eğitim seviyesini ve deneyim süresini iş ilanında belirtmelidir.

Beceriler ve Yetkinlikler

Pozisyon için gereksinim duyulan beceriler örneğin; liderlik, problem çözme yeteneği, takım çalışmasına yatkınlık, yaratıcılık gibi özellikler ilanda ifade edilmelidir.

Teknolojik Gereksinimin Belirtilmesi

Şirket açık olan pozisyon için Microsoft Office, Adobe Photoshop, Zirve gibi ihtiyaç duyulan programlara hakim olan adayları bulmak istiyorsa bunu yayınlayacağı iş ilanında belirtmelidir.

Dil Yatkınlığı

Firma, uluslararası bir şirket ya da yurt dışı şirketleri ile işbirliği yapan bir kurum ise yabancı dil bilgisine sahip adaylara ihtiyacı vardır. Gereksinim duyduğu dili ve hangi seviyede istediğini de ilanda açıkça belirtmelidir.

İş Teklifinin Yayınlanması

İhtiyaçların belirlenmesinden sonra ilan hazırlanır ve ilgili platformlarda yayına sunulur. İş olanaklarının yayınlanabileceği birçok platform bulunmaktadır. 

Bu platformları kullanarak ihtiyacınız olan uygun çalışana ulaşmanız daha kolaydır. Bu platformlardan bazıları şunlardır:

LinkedIn

LinkedIn, işverenlerle iş başvurusunda bulunan kişiler arasında köprü kuran bir sitedir. İşverenler, şirket profili oluşturup iş tekliflerini yayınlarlar ve iş arayan adaylar platformda profillerini oluşturarak şirketlerle iletişim kurarlar.

Kariyer.Net

Kariyer.Net, Türkiye merkezli iş başvuru platformudur. Kurumlar burada iş teklifi yayınlayabilir, iş talep eden kişiler de bu ilanlara başvurabilir. Şirketler, gelen başvuruları değerlendirerek gereksinim duydukları adaylara ulaşırlar.

Toptalent.co

Toptalent.co, öğrenci ve yeni mezunlar için iş ilanı ve kariyer gelişim fırsatı sunar. Şirketler, geleceğin yetenekli kişilerini bulmak için bu siteyi kullanır. Bu site sayesinde işverenler potansiyel adaylara ulaşma fırsatı yakalar.

İŞKUR

Açılımı Türkiye İş Kurumu olan İŞKUR platformu, şirketlerin işgücü taleplerine uygun iş arayanları işverenlerle buluşturan bir diğer iş ilanı sitesidir. Bu platform sayesinde işverenler gereksinim duydukları adayları hızlı ve kolay bir şekilde bulurlar.

Başvuruların Değerlendirilmesi Verimli ve Etkili İşe Alım Süreci İçin Stratejiler

Açık olan pozisyonlara gelen başvurular çeşitli şekillerde değerlendirilir. Öz geçmişin incelenmesi, mülakatın yapılması, referanslarla iletişime geçilmesi gibi adımları bulunur.

Bu adımları detaylı bir şekilde ele almak başarılı bir değerlendirme sürecinin yaşanmasını sağlar. İşe alım stratejisinin temel adımları şu şekilde sıralanabilir: 

Öz Geçmiş İncelemesi

İngilizcede Curriculum Vitae (CV) olarak bilinen öz geçmiş, adayların eğitim durumunu, deneyimlerini, hobilerini ve daha birçok niteliklerini bir araya getiren bir belgedir.

Öz geçmiş incelemesi, iş başvurusunda bulunan kişiler arasından kurum için uygun olanların seçilmesini sağlayan bir süreçtir. Bu süreçte önem verilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öz geçmişin nasıl incelendiğine dair bazı adımlar şunlardır:

Temel Bilgilerin Gözden Geçirilmesi

Öz geçmiş incelemesine örneğin ad, soyad, e-posta ve sosyal medya adresi gibi adayın temel bilgilerinin doğruluğu kontrol edilerek başlanmalıdır.

Eğitim ve Deneyim Bilgilerinin Kontrol Edilmesi

Adayın eğitim geçmişini, katılım belgelerini ve sertifikalarını, çalışma süreleriyle süreç boyunca aldığı görev ve sorumlulukları inceleyerek iş talep eden kişinin ilandaki pozisyon için uygun olup olmadığı belirlenmelidir.

Yeteneklerin İncelenmesi

Yetkili kişi, adayın öz geçmişini inceleyerek açık olan pozisyon için ihtiyaç duyulan yetkinlik ve becerilere sahip olup olmadığına bakmalıdır.

Kurum Kültürüne ve Pozisyona Uygunluğunun Belirlenmesi

İşveren, potansiyel çalışanın öz geçmişine bakarak şirketin kurum kültürüne ve ilandaki pozisyona ne kadar uygun olduğunu belirlemelidir.

Mülakat Süreci

Aday değerlendirme aşaması olan mülakat süreci, işverenlerin iş başvurusunda bulunan kişilerle iletişim kurduğu, adayların öz geçmişlerini daha detaylı anlattığı, işverenlerin iş arayanlara sorular yönettiği bir süreçtir.

Yüz yüze yapılan mülakatlar, COVID-19 pandemi süreciyle birlikte çevrim içi ortamlarda da yapılmaya başlandı. 

Mülakatları sanal ortamlarda gerçekleştirmek istiyorsanız yerli üretim olan OCTAPULL şirketinin OctaMeet ürününü kullanabilirsiniz. Güvenli altyapısı ve kolay kullanıma sahip arayüzü ile OctaMeet her daim sizinle. Üstelik ilk 7 gün ücretsiz! Hemen denemek için demo ayarlayın.

Çoğu süreçte olduğu gibi mülakat sürecinde de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu kısımlar şu şekilde ele alınabilir:

  • Hazırlık: Mülakat ekibi, mülakatta hangi soruların sorulacağına, mülakata kimlerin katılacağına karar vermelidir.
  • İletişimin Kurulması: Mülakata katılacak kişilere mülakatın hangi gün, nerede ve ne zaman olacağına dair bilgiler iletişim kurularak aktarılmalıdır.
  • Karşılama: Mülakat günü adaylar, samimi ve güler yüzlü bir şekilde karşılanmalıdır.
  • Buz Kırıcı Soruların Sorulması: Potansiyel çalışanların o anki heyecanını kıracak sorular sorulmalıdır. Örneğin, “Buraya hangi ulaşım aracıyla geldiniz?”, “Nerede ikamet ediyorsunuz?” gibi.
  • Soruların Sorulması ve Cevaplandırılması: Bu aşamada adayı daha iyi tanımak için işverenin iş başvurusunda bulunan kişiye detaylı sorular sorduğu aşamadır.

Örnek vermek gerekirse işveren, “Bu pozisyonda çalışırken karşılaştığınız sorunlar nelerdi?” “Bu sorunlara hangi çözümleri ürettiniz?” gibi soruları adaya sorar.

  • Not Alma: Adayın verdiği cevaplar not alınmalıdır, böylelikle görüşme sonrasında sonuç daha objektif bir şekilde değerlendirilir.
  • Geri Bildirim: Mülakatın olumlu ya da olumsuz sonucu, işe başvuran insanlara bildirilmelidir. Mülakatı olumsuz sonuçlanan adaylara neden işe kabul edilmediklerine dair geri bildirim vermek önemlidir.

Referans Kontrolü

Aday öz geçmişinde referansa yer vermişse işveren, bu referansla bağlantı kurarak işe başvuran kişinin geçmiş deneyimleri ve performansı hakkında geri bildirimler alabilir, işe alınmak için seçenekler arasında olan kişinin iş performansıyla ilgili önemli bilgiler edinebilir.

İş Teklif Süreci

Başvuruların değerlendirilme sürecinin sonunda adaya iş teklifinin gönderilmesi bulunmaktadır.

Şirketin vizyon ve misyonuna uygun, kurumu ileriye taşıyacak potansiyel çalışanlar belirlendikten sonra işveren, adaylara teklif gönderir.

Kendilerinden memnun kaldıklarından ve öz geçmiş, mülakat gibi süreçleri başarıyla tamamladıklarından bahsedilip adayla bilrikte çalışmak istedikleri belirtilir.

Potansiyel aday, teklifi onayladıktan sonra işe alım süreci tamamlanır ve bu süreçten sonraki zaman dilimine girilir.

İşe Alım Süreci Sonrasında

Adayla olumlu bir şekilde tamamlanan işe alım sürecinin sonrasında yeni çalışanın kuruma entegre olması sağlanır.

Ek olarak başvurusu olumlu ve olumsuz sonuçlanan kişilerden geri dönüşler alınarak kurumun işe alım sürecinin geliştirilmesine olanak tanınır.

İşe adaptasyon süreci ve geri bildirim süreci şu şekilde ifade edilebilir:

Onboarding Süreci

İngilizcede “Onboarding” olarak bilinen işe uyum süreci, işe alım sürecini başarıyla tamamlayan adayların kuruma uyum sağlamalarında yardımcı olan bir adımdır.

Onboarding sürecinde takip edilen bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar şu şekilde listelenebilir:

  • Tanışma: Aday, yöneticileri ve ekip arkadaşları tarafından samimi bir şekilde karşılanır.
  • Oryantasyon Süreci: Yeni işe alınan çalışana kurum gezdirilir, departmanlar tanıtılır, şirketin temel iş süreçleri ve politikaları aktarılır.
  • Eğitim Düzenlenmesi: Adayın işine kolay bir şekilde entegre olabilmesi için teknik bilgileri içeren işe alım eğitimleri düzenlenir.
  • Gelişimin İzlenmesi: Onboarding sürecini tamamlayan son adım, potansiyel çalışanın gelişiminin analiz edilmesidir. İşindeki performansı, öğrenmeye karşı motivasyonu, kuruma adapte olma durumu ölçülür.

Geri Bildirimin Alınması

İşe alım sürecinin sonunda işveren hem yeni işe aldığı adaylardan hem de başvurusunun olumsuz sonuçlandığı kişilerden işe alım sürecinin tüm adımlarıyla ilgili geri bildirimler alarak iyileştirmeler yapmalıdır.

Geri bildirimler sayesinde işveren, işe alım sürecinde yenilikler ve geliştirmeler yaparak bir sonraki sürecin daha verimli geçmesi sağlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş teklifi hazırlama sürecinde, başvuruları değerlendirme aşamasında ve işe alımın sonunda işveren yetkilileri tarafından önem verilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. 

Bu hususların bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Adayların deneyimleri göz önünde bulundurulmalıdır.
  • İşveren, işe alım süreci yönetimini etkin bir şekilde yürütmelidir.
  • İhtiyaç duyulan pozisyon doğru ve net bir şekilde açıklanmalıdır.
  • Potansiyel çalışanlar değerlendirilirken adil davranılmalı ve tarafsız olunmalıdır.
  • Başvuran adaylara ait kişisel bilgilerinin korunmasına ve mahremiyet haklarına dikkat edilmelidir.
  • İş talep eden kişilerle etkili iletişim kurmak, işveren ve iş arayan arasında kuvvetli ve güvenli bir bağın kurulmasını sağlar.

İşe alım sürecinde dikkat edilmesi gerekenler noktalara ve bu sürecin hiyerarşik yapısına uyarak etkili bir işe alım süreci gerçekleştirebilirsiniz.


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .