Kurum Kültürü Nedir?

Kurum Kültürü ve Verimlilik Kurum Kültürü Nedir

Kurumlar verimlilik için yaşarlar. Daha yüksek verim, daha yüksek karlılık ve daha yüksek hacimde iş yapmak demektir.

Verimliliği artırmanın en kilit yollarından birisi, bir şirket kültürüne sahip olup bunu korumaktan geçiyor.

Kurum içerisindeki ast üst ilişkileri, yeniliğe açıklık gibi durumlardan tutun, çalışan davranışlarının düzenlenmesine kadar her şeyi kapsayan bir kavram olan kurum kültürünün net bir şekilde belirlenmiş ve istikrarlı olması çok önemli.

İş dünyasının dijital dönüşümüyle birlikte, uzaktan çalışma modelinin kurum kültürünün bir parçası haline getirilmesi gerekebilir.

Yapılan araştırmalar, uzaktan çalışmanın gelecekte iş dünyasında büyük bir yer kaplayacağını gösteriyor.

Amerika’nın en büyük şirketlerinden PwC’nin 40 bin çalışanını uzaktan çalışma sistemine geçireceğini duyurması, tamamen uzaktan çalışma veya hibrit çalışma modellerinin uzun vadede de hayatımızda yer alacağının en büyük göstergelerinden birisidir.

Kurum Kültürü ve Uzaktan Çalışma Kurum Kültürü Nedir

Kurum kültürü; kuruma özgü davranışları, inançları ve alışkanlıkları içeren bir bütündür. Kurum içerisindeki düzeni ve disiplini sağlamak için davranışları, ilişkileri ve çalışma yöntemlerini düzenleyen yazısız kurallardır.

İşletme kültürünü oluşturan şeyler arasında;

  • Kurumun kuruluş hikayesi ve tarihi,
  • Sırtını yasladığı temel değerleri,
  • Çevresiyle ilişki biçimi,
  • Vizyonunu ve misyonunu sayabiliriz. 

Bununla birlikte işletme kültürü, asıl olarak şirket içerisinde işlerin nasıl yürüdüğü ile ilgilidir.

Kurum Kültürünün Önemi

Oturmuş bir kültürü olan bir şirkette, kurum kültürü sayesinde çalışanlar nasıl çalışmaları gerektiğine dair kılavuz bulurlar, bu da onların bilinmezlik içerisinde kaybolmalarını engeller.

İşlerin nasıl yürüyeceği konusunda bir kılavuz olan işletme kültürü, çalışanlar tarafından da benimsenir. 

İnsan kaynaklarının yardımıyla kurum kültürünü benimseyen çalışan, işe başladığı zaman kendisine bir yol gösterici bulmuş olur.

Bu kültür sayesinde adaptasyon sürecini hızlı geçiren çalışan, aynı zamanda bu kültür sayesinde kendisini büyük bir bütünün parçası olarak hisseder. 

Sağlam bir kültürün içine girdiğinin farkında olan çalışanın iş tatmini artar. Bu da hem işine olan memnuniyetini hem de verimini artırır. Çalışan aidiyeti sağlanmış olur ve şirket, değerli bir üye kazanır.

Verimli bir kültür içerisinde bulunan çalışanlar, etraflarına sizin şirketinizin ne kadar ‘süper’ olduğundan bahsedebilirler. Bu da kurumsal imaj konusunda size avantaj sağlayarak, çalışmak için arzulanan bir şirket haline gelmenizi sağlayabilir.

Kurum Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Bu kültür, şirketin kurulmasıyla birlikte hemen oluşmaz, bu zaman alıcı bir süreçtir. Paydaşların bu oluşumdaki rollerinin büyüklüğü farklılık gösterir fakat şirketin tüm paydaşları bu kültürün oluşmasında ve aktarılmasında rol oynar. 

Şirketlerin insan kaynakları departmanları, bu konudaki en yetkili birimler olarak görülebilir. Kültürün oluşmasında yönlendirici olabilirler. KPMG’nin 2020 yılında yaptığı araştırmada, yöneticilerin %71’in insan kaynakları departmanının doğru kurum kültürünün yerleşmesinde hayati bir rol oynadığını düşünüyor. 

İnsan kaynakları departmanının kurum kültürü oluşturmasında ve bunu yerleştirmesinde şu kriterleri göz önünde bulundurması gerekir:

  • Şirketin hedefleri, vizyonu ve misyonu ile uyumlu olmalı,
  • Şirketin iş dünyasında rekabetçi kalabilmesi için gerekli şartları sağlamalı,
  • Hızla değişen iş dünyasına ayak uydurabilmeli, esnek olmalıdır.

Bu kültür sadece ezberletilerek yerleştirilemez, yöneticilerin ve çalışanların da davranışları ile kültürün oluşmasına yardımcı olması gerekir.