Uzaktan İşinizi Bulabilmek İçin 5 Öneri

Uzaktan İşinizi Bulmak İçin Tanıtım Uzaktan İşinizi Bulabilmek İçin 5 Öneri

Bugünlerde herkesin istediği uzaktan çalışma sistemine uyumluluğumuzu arttıracak ve uzaktan işinizi bulmak için 5 tane öneriyi sizler için hazırladık.

Bir kariyer değişikliği yapmayı planlıyorsanız, yüksek ücretler veren ve yenilikçi bir endüstri olan teknoloji pazarına çekilmek sizin için gayet uygun olacaktır. Evden çalışma fırsatı sunan bu sektörde iş ve yaşam dengenizi daha iyi bir hale getirebilirsiniz. Uzaktan işinizi bulabilmek için bazı şeylere dikkat etmeniz gereklidir.

Günümüz dünyasında bir iş bulabilmek için bir üniversite diplomasına bile ihtiyacınız olmayabilir. Tek yapmanız gereken ilgili bir beceri edinmek. Ancak sadece bunu yapmak, uzaktan çalışma fırsatı sunan bir işi korumak için yeterli  değildir. Burada sizlere yardımcı olabilecek 5 tane temel ipucuyu derledik.

Uzaktan İşinizi Bulabilmek İçin Öneriler Uzaktan İşinizi Bulabilmek İçin 5 Öneri

1. Uzaktan İşiniz İçin Bir Teknoloji Sektörü 

Uzaktan işinizi bir teknoloji şirketinde çalışarak sürdürmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken size uygun olan uzaktan işinizi bulmanızdır. Sektörden bir uzmanla konuşarak ve güçlü yönlerinize en uygun teknoloji kariyerini belirlemek için basit bir fikir haritası kullanarak bunu anlayabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar az kelime ile çok ayrıntılar verebileceğiniz sorular belirleyebilirsiniz. Başlamak için şu iki soruyu cevaplayabilirsiniz:

  • Bir işte en çok zevk alacağınız kısımlar nelerdir?
  • Bir işte hoşunuza gitmeyen kısımlar nelerdir?

 Sizi en çok heyecanlandıran işleri inceleyin ve bu teknik rollerin sorumluluklarını sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeylerle karşılaştırın. Bir teknoloji işinin size yüklediği sorumluluklar sizi mutlu etmiyorsa, onu üstlenmek muhtemelen iyi bir fikir değildir. Tam tersine ise eğer bir teknoloji işi ilginç bulduğunuz sorumlulukları size yüklüyorsa, bu iş üzerine daha fazla araştırma yapın.

Ayrıca kişilik testi yaparak potansiyel teknoloji sektörlerini daha da daraltabilirsiniz. Kariyerle ilgili güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamaya odaklanan çevrim içi kişilik testleri, başlamak için iyi bir yerdir. Myers-Briggs Tip Göstergesi (MBTI) gibi tanınan testler, kişilik profilinize göre kariyer konfor bölgelerinizi daraltmanıza yardımcı olabilir.

Uzaktan çalışma sektöründe ilgili teknik becerilere zaten sahipseniz, bir teknoloji alanına yerleşmeniz çok daha hızlı olabilecektir. 

2. Uzaktan İşinizle İlgili Teknik Beceriler

İhtiyaçlarınıza uygun bir uzaktan işinizi belirledikten sonra, sıradaki yapmanız gereken belirlediğiniz işin teknik becerilerini kazanmak olmalıdır. Bu teknik yeteneklerle ilgili herhangi bir kazanımınız yoksa, bunları online eğitim akademilerinde kolaylıkla elde edebilirsiniz. Unutmayın, diplomanız size işe alım konusunda yardımcı olabilir. Ancak teknoloji endüstrisinde, teknik beceri ve tutku diplomanıza baskın gelebilir. 

Teknoloji odaklı medya kuruluşlarında vakit geçirerek teknik beceriler kazanmaya başlayabilirsiniz. Bu başlangıçta önemsiz gibi görünse de, buralardan toplayacağınız bilgilerden çok fazla yararlanabilirsiniz. 

Ayrıca MakeUseOf, Engadget, HowStuffWorks ve TechCrunch gibi teknik konuları kapsamlı bir şekilde sunan web siteleri, teknik bilginizi önemli ölçüde artırabilir.

Her ne kadar bu teknik siteler size yardımcı olsa da, karmaşık teknik konuları öğrenebilmek için kurslara ihtiyacınız olabilir.  Akla gelebilecek herhangi bir teknik konuda size yardımcı olabilecek birçok kurs bulunmaktadır. 

  • Udemy, Coursera, Team Treehouse, Plural Sight, W3 Okulları, Khan Academy ve Udacity, programlama, kullanıcı ara yüzü ve kullanıcı deneyiminin yanı sıra web ve uygulama geliştirmeyi öğrenmek için kullanılabilir.
  • Google’ın dijital beceri kursu, HubSpot’un İçerik Pazarlama kursu, Alison.com E-İş Kursu, Neil Patel’in blogu, dijital pazarlama ve SEO öğrenmek için iyi kaynaklardır.
  • Udemy, Coursera, Institute of Data and Marketing, Copyblogger ve Copyhackers kaliteli yaratıcı yazarlık, metin yazarlığı ve teknik yazarlık kursları sunar.
  • edX, Tableau E-learning, Udemy ve Kaggle, değerli dijital tasarım ve veri görselleştirme kursları sunar.
  • FutureLearn, Coursera ve OpenClassrooms, saygın dijital ürün yönetimi, sosyal medya yönetimi ve web analitiği kursları sunar.

Çok değerli bilgilerle dolu bir teknik kurstan her zaman bir Google araması kadar uzaksınız. Ücretsiz veya ücretli kurslardan sonra herhangi bir sertifika şekli sunulduğunda, sertifika almayı hedefleyin. Dijital beceri sertifikaları, iş ararken özgeçmişinizde oldukça kullanışlı olabilir.

3. Uzaktan İşiniz ve Sosyal Beceriler

Her alanda olduğu gibi teknoloji sektöründe de teknik becerilere ağırlık verilmesine rağmen, sosyal beceriler kariyer gelişimi için oldukça önemlidir. Düşünülenin aksine uzaktan çalışmak sosyal becerilere olan ihtiyacınızı ortadan kaldırmaz. Teknik becerilere ek olarak, bir takım oyuncusu olmayı, fikirlerinizi iletmeyi, etkili bir şekilde öğrenmeyi, yapıcı eleştiri almayı ve şirket ortamında diğer çalışanlarla ilişki kurmayı bilmelisiniz. 

Bazen teknik becerilerden bile daha önemli olan bu yetenekleriniz, bir takım çalışmasında sizi önemli pozisyonlara daha uygun hale getirir. Birçok kuruluş başkalarıyla çalışmayı bilmeyen teknik dehaları işe alıp eğitmek için para harcamaktansa, sosyal becerileri daha çok gelişmiş olan birini işe almayı tercih ediyor. Aşağıda teknoloji sektöründe uzaktan işinizde çalıştığınız takdirde geliştirmek için gerekli olan özellikleri sizler için sıraladık:

  • Analitik Düşünme
  • Merak
  • Karar Verme Mekanizması
  • Takım Çalışması
  • Sabredebilme
  • Detaycı Olmak
  • Empati
  • Değişen Koşullara Uyum Sağlama
  • Kişilerarası İletişim

4. Uzaktan İşiniz ve Network

İş dünyasında, ne yapmayı bildiğiniz kadar kimi tanıdığınız da çok önemlidir. İşverenlerin bir açık pozisyon için binlerce başvuru aldığı bu sektörde, sizi tanıyan veya sizin tanıdığınız bir referans kişi sayesinde büyük bir avantaj edebilirsiniz. İşte bu tür referanslar elde edebilmek için ilgili topluluklara katılmak çok önemlidir. Bu durum uzaktan işinizi bulma şansınızı artıracaktır.

Ancak, elinizdeki insan ağını yalnızca önemli birini tanımak için bir araç olarak görmeyin. Topluluklar ve networkler, teknoloji endüstrisinde uzaktan işinizi bulma konusunda en önemli öğrenme kanallarından bazılarıdır. İlk uzaktan teknoloji işinize başlamadan önce gerçek dünya deneyimi elde etmek ve bir teknik niş içinde çalışmanın ne anlama geldiğini anlamak için de kullanabilirsiniz. Bu, teknoloji endüstrisini tanımanız ve uzaktan işinizi bulmak için en kolay yollarından biridir. 

Güçlü ve anlamlı networkler için yapmanız gerekenler:

  • Etkinliklere, konferanslara ve seminerlere gidin. Yeni insanlarla tanışın, onlarla etkileşime geçin, teknolojiyle ilgili ilgi alanlarınızı paylaşın ve daha fazlasını öğrenmek için gerçek bir arzu gösterin.
  • Çok az şey biliyor olsanız bile, teknoloji alanınızda başkalarına yardım edin. Başkalarına yardım ederek, yeni şeyler öğrenebilirsiniz. 
  • Teknoloji ilgi alanlarınız hakkında bir blog sitesi oluşturabilirsiniz. Böylelikle, büyük bir topluluğa dönüşebilecek benzer düşünen okuyucuları sitenize çekebileceksiniz.
  • LinkedIn’e katılmayı unutmayın. Benzer ilgi alanlarına sahip profesyonellere ve şirketlere ulaşın ve bağlantı kurun.
  • Utangaç olmayın. Hayran olduğunuz sektör uzmanlarına ulaşın. Muhtemelen cevap verirler. Unutmayın, muhtemelen onlar da bir ağ kurmaya çalışıyorlar.
  • Facebook, Reddit ve Quora’daki ilgili topluluklara katılın.
  • Uzaktan işinizi araştırırken oluşturduğunuz sosyal çevreden ve networkten uzaktan işiniz konusunda bilgi toplayın; uzaktan işiniz konusundaki önerilere kulak verin.

5. Uzaktan İşinizle İlgili İletişim Kurun

Gerekli teknik ve sosyal becerilerinizi kazandıktan sonra hemen harekete geçmelisiniz. Çünkü iş alanları gün geçtikçe daha rekabetli hale gelmektedir. Açılan bir iş ilanına başvuran binlerce insan içerisinden seçilebilmek için yaratıcı olmalısınız. 

Çalışmak istediğiniz şirketlerin bir listesini çıkarın ve olmak istediğiniz pozisyonun zorluklarını derinlemesine inceleyin. Daha sonra ilgi duyduğunuz firmalarla temasa geçin ve onlara kazandırabileceğiniz değerlerden bahsedin. Bunları yaparken kendiniz olun. Uzaktan işinizde hayatınız boyunca başkasıymış gibi hareket etmeniz size ve kariyerinize ciddi zararlar verebilir.

Unutmayın, teknoloji sektörü her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu büyüklükteki bir alanda uzaktan işinizi severek yapmak için uğraşmaya devam edin.

Uzaktan işiniz konusunda Türkiye’nin dijital dönüşüm platformu olan OCTAPULL’un video konferans uygulaması şeklinde bilinen OctaMeet oldukça dikkat çekici oluyor; sizler de OctaMeet konusunda daha fazla bilgi almak için hemen demo toplantı oluşturabileceğinizi lütfen gözardı etmeyin.