Uzaktan Çalışma Kariyerinize Zarar Veriyor Olabilir mi?

Uzaktan Çalışmanın Özellikleri Uzaktan Çalışma Kariyerinize Zarar Veriyor Olabilir mi?

Uzaktan çalışmayla olan bağlantısı kolayca kurulabilecek, gözden uzak olan gönülden de ırak olur sözünü hepimiz biliyoruz değil mi?

Bu sözün iş dünyasında da geçerlilik payı olduğunu uzaktan çalışma sistemi sayesinde tecrübe ederek doğrulayan pek çok çalışan oldu. Uzaktan çalışma modelinde yöneticiler, çalışanların yürüttükleri pek çok işten habersizdi ve takip edemedi.

Uzaktan çalışmanın pek çok avantajları ve dezavantajları vardır. Uzaktan çalışmanın dezavantajlarının bir kısmı mental sağlığımıza ve özel hayatımıza zarar verirken bir kısmı da kariyerimize zarar vermektedir.

Uzaktan Çalışmanın Zararları Nelerdir? Uzaktan Çalışma Kariyerinize Zarar Veriyor Olabilir mi?

Uzaktan çalışmanın avantajları olduğu kadar, çalışanlar için pek çok dezavantajı da vardır. Bunları;

  • Kaybolan mesai saati kavramı
  • Odaklanma problemi
  • Yalnızlık hissi ve ruhsal çöküntü
  • Siber güvenlik sorunları

olarak sıralayabiliriz.

Uzaktan Çalışmak Kariyerinize Nasıl Zarar Verebilir?

Uzaktan çalışmak çok farklı yönlerden kariyerinize zarar verir. Bunları sizler için listeledik.

Uzaktan Çalışmada Üretkenliğiniz azalır

Evden çalışmak iş ve yaşam dengesini bozan bir çalışma sistemidir. Her ne kadar yolda geçen zamandan ve pek çok harcamadan kaçınmamızı sağlasa da, ofiste olduğu kadar verimli çalışmak güçtür.

Bunun sebeplerinin başında zaman yönetimini sağlamakta yaşanan zorluklar gelmektedir. Ev, bizim konfor alanımızdır. Konfor alanımızda yoğun çalışmamız oldukça zordur. Genel olarak daha rahat hissettiren aktiviteleri yapmaya yatkın oluruz.

Özellikle yaratıcılığınızı ortaya koymanız gereken bir işe sahipseniz bu duygunuzun köreldiğini ve işlerinizdeki verimliliğin azaldığını hissedebilirsiniz.

Ayrıca, evden çalışırken her zaman aklınızı ev işleri kurcalayacaktır. Bu durumda odaklanmak ekstra zor olacaktır.

Uzaktan Çalışmada Yöneticiniz başarılarınızı görmez

Ofiste tamamlamadığınız ve evden yürüttüğünüz projeler, yöneticiniz için sadece toplantıda bahsettiğiniz birkaç dakikalık bilgilendirme konuşmasından veya sunumdan ibarettir.

Her ne kadar bir işi tamamlamak için günlerinizi belki haftalarınızı vermiş olsanız da özetlediğiniz şekliyle hatırlanacaktır. Sunumlarınızda veya raporlarınızda anlattığınız ve özetlediğiniz kadar kolay olduğu, kısa sürdüğü düşünülür.

Ancak ofise gittiğiniz günlerde, tüm çalışmanız boyunca hem yöneticiniz hem de iş arkadaşlarınız bu eforunuza şahit olacaklardır. Böyle bir durumda da verdiğiniz emeğin karşılığını daha çabuk almanız kaçınılmazdır.

Bu emeğin karşılığı prim, promosyon, terfi, ikramiye, ortaklık gibi teklifler olabilir.

Öte yandan, evden uzun süreler çalışırsanız, uzaktan destek veren ve yalnızca verilen küçük görevleri yerine getiren bir çalışan olarak algılanabilirsiniz.

Uzaktan Çalışırken Dikkat dağıtıcı unsurlardan etkilenirsiniz

Günümüzde tüm insanlığın sorunu olan teknoloji bağımlılığı özellikle uzaktan çalışanları mesai saatleri içerisinde ciddi anlamda etkiliyor.

Cep telefonuna gelen mesajlar ve aramalar, sosyal medyadan gelen bildirimler, radyodan yükselen müzik sesi ve arkada açık olan televizyondan işittiğimiz kötü haberler…

Tüm bunlar teknolojik gelişmelerden kaynaklı dikkat dağıtıcı unsurların birkaçıdır.

Ofis ortamında bu dikkat dağıtıcılara çok daha minimum düzeyde maruz kalıyoruz ancak evden çalışırken bazen kendimizi kaptırıyoruz, bazen de engel olamıyoruz ve istemeden duyuyoruz.

Teknolojik gelişmelerden kaynaklı dikkat dağıtıcı unsurlara ek olarak evden çalışırken; evcil hayvanın sesi, çocukların ağlaması, elektrik süpürgesi sesi, fazla aydınlık veya karanlık çalışma ortamı, dağınık çalışma masası gibi unsurlar da iş yerindeki çalışma ortamını sunamaz.

Uzaktan Çalışırken İş ortamından uzak kalırsınız

Yöneticiniz veya patronunuz çalışanlara evden, hibrit veya ofisten çalışma seçeneği sunmuş olabilir.

Uzaktan çalışmayı tercih ettiğinizde ofisten ve iş arkadaşlarınızdan uzak kalırsınız. Özellikle ekip çalışması yürütmeniz gereken görevlerde her şeyden geç haberdar olursunuz.

 Ayrıca kendi görevlerinizi yerine getirirken sorularınıza yanıt alma süreniz de uzayacaktır.

Uzaktan çalışanların yalnızca görevlerine değil, pek çok iş dışı aktivite ve sohbetten de uzak kaldıkları bir gerçektir.

Herkesin bildiği üzere kariyer basamaklarını tırmanmak yalnızca yaptığınız işte çok başarılı olmanızla değil, aynı zamanda çalışma ortamında gözlemlenen bazı özelliklerinize ve sosyal ilişkilerinize de bağlıdır.

Bu özellikleri; disiplin, çalışkan olmak, azimli ve istikrarlı çalışmalar sürdürmek olarak sıralayabiliriz.

Sosyal ilişkilerinizde aranan özellikler ise; iş arkadaşlarınıza karşı dürüst ve saygılı davranmak, ekip çalışmasına yatkın olmak, sorun değil çözüm odaklı hareket etmek şeklinde sıralayabilir ve listeyi daha da uzatabiliriz.

Ancak uzaktan çalıştığınızda bu özelliklerinizi göstermeniz ve gözde bir çalışan olmanız imkansız olmasa da zor ve vakit alan bir süreç olacaktır.

Uzaktan Çalışmanın Olumsuz Etkilerinin Önüne Nasıl Geçilir?

  • Mümkünse hibrit çalışma modelini tercih edebilirsiniz.
  • Evden çalışmaya devam ediyorsanız yöneticilerinizle ve iş arkadaşlarınızla daha sık iletişim kurun.
  • Dikkat dağıtıcılardan uzaklaşarak üretkenliğinizi artırın.
  • Verilen görevin her aşamasında yöneticinizi bilgilendirin.
  • Çalışırken uzakta olsanız bile iş sonrası ekip arkadaşlarınızın organize ettiği etkinliklere katılın.
  • İş arkadaşlarınızla yürüttüğünüz projelerde yöneticinizi de maillere ekleyin ve yöneticinizin işi takip edebilmesini sağlayın.

Uzaktan çalışmada sizleri destekleyen bir dönüşüm olarak Türkiye’nin dijital dönüşüm platformu OCTAPULL bulunuyor. Hemen şimdi OCTAPULL’un internet sitesine kayıt olabilir veya daha fazla bilgi talep ediyorsanız geliştirici ekiple bir demo toplantı oluşturabilirsiniz.