Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modelinin Gelişimi
Özellikle son yıllarda COVID-19 pandemisi nedeniyle tüm dünyada remote çalışma oldukça popüler hale geldi. 2020’nin başlarında koronavirüs patlak verdiğinde, uzaktan çalışma geçici bir heves gibi görünüyordu ancak günümüzde önemlidir. Uzaktan çalışan şirketler için ihtiyaç olarak başlayan bu model, bir üstünlüğe dönüştü.
Son araştırmalara göre, işverenlerin yaklaşık yarısı, çalışanların çalışma sürelerini ofis, ev veya ortak çalışma alanları arasında bölebilecekleri hibrit bir model uygulamayı hedefliyor.
Son yıllarda, Türkiye’de uzaktan çalışma modelini benimseyen birçok şirket remote çalışma seçeneğini sunmaya başladı. Örnek olarak, teknoloji, finans, müşteri hizmetleri gibi sektörlerde çalışan birçok şirket uzaktan veya hibrit çalışma imkanı tanımaya başlıyor.
Gelin Türkiye’de uzaktan çalışma modelini benimseyen bu şirketlerin hangileri olduğuna birlikte bakalım:
1. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Turkcell İçin Uzaktan Çalışma Vakti
Bir Türk telekomünikasyon şirketi olan Turkcell, çalışanların ihtiyaçlarına ve işin gerekliliklerine göre uzaktan veya ofiste, ayrıca başka lokasyonlardan ve istedikleri zaman çalışmalarına olanak tanıyan ve Türkiye’de uzaktan çalışma modelini destekleyen, esnek bir çalışma modeli geliştirdi. Bunun ismiyse Turkcell için Uzaktan Çalışma Vakti.
Şirket, tüm hizmetlerin kesintisiz olarak verilmesini sağlamak için ofislerini de açık tutuyor. Tüm bunların yanı sıra esnek çalışanların çalışma ortamını iyileştirmek ve Türkiye’de uzaktan çalışma modelini desteklemek için esnek çalışma desteği adı altında maddi destek sağlıyor.
2. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Sabancı Holding
Pek çok sektörde faaliyetini sürdüren öncü şirketlerden olan Sabancı Topluluğu, sadece uzaktan çalışma konusunda değil, işin geleceğine uyum konusunda kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Böylece Türkiye’de uzaktan çalışma modelini destekleyen başlıca şirketlerden birisi oluyor.
Bu çalışmada beyaz ve gri yaka çalışanlarının büyük çoğunluğuna uzaktan ve esnek çalışma imkanı sunuyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de uzaktan çalışma modeline katkıda bulunan öncü şirketlerden olmak için bilgisayar ve internet, yazıcı gibi teknik destek, elektrik, su, ısınma yardımı, ergonomik sandalye ve çalışma kiti gibi uzaktan çalışan personele ekstra ihtiyaçlar için destek paketleri sunuyor.
3. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Danone
Danoneliler olarak yeni çalışma düzeninde kendi deneyimlerini kendileri tasarlayarak her ayın 10 günü ofislerinde çalışırken diğer günler şehir sınırlaması olmaksızın istediği lokasyondan çalışmanın keyfini çıkarıyor.
Bu esnada çalışma saatlerini verimli oldukları zamanlara göre esnek bırakarak kendileri belirliyorlar. 12.00 – 13.00 arasında öğle molalarırını kullanan Danoneliler ayrıca esnek çalışma saatlerine sahip.
Yeni ebeveyn olanlar ise çocukları 1 yaşına gelene kadar uzaktan çalışabiliyor.
Danoneliler taşınma izni kullanabiliyor. Sevdiklerimin Yanındayım İzni ile 2 gün aileleri ve sevdikleriyle vakit geçirebiliyor, Danone’de Yeniyim İzni ile işe yeni başlayanlar ilk yıllarında 1 hafta izne ayrılabiliyor. Çocuğunu evlendirecek olanlar Mutlu Gelecek İzni, doğum günü olanlar ise İyi ki Doğdum İzni kullanabiliyor.
4. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: ING’de Uzaktan Çalışma Fırsatı
Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ING Bank, FlexING programıyla çalışma yeri, saati, kariyer hedefi ve yan hak gibi birçok uygulamada çalışanlarına esneklik sunuyor.
Çalışanlar kendi belirledikleri saatlerde işlerini yapabiliyor, ister trafiğe takılmadan isterlerse sabah uykularından feragat etmeden çalışma saatlerini özgürce seçebiliyorlar.
Flexi 365 ile %100 uzaktan çalışabilme imkanı sunan ING, çalışanların ofise gelmek için kullanacakları sürede kendilerini farklı alanlarda geliştirmelerini veya bulundukları şehirden ayrılmadan ING çalışanı olmalarını destekliyor.
Ayda 1 Haftam Flexi ile INGliler çalışma modeli fark etmeden her ayın belirli bir haftası uzaktan çalışabiliyorlar.
Flexi Yaz ile çalışanlar haziran ve eylül ayları arasında diledikleri 8 hafta diledikleri yerde çalışarak geçirebilme şansı yakalıyor. Böylece deniz, güneş ve kumun keyfini çıkarabiliyor.
Ayrıca Turuncu Mola çalışma şekli ile, en az 5 yıllık ING çalışanlarına kendilerini geliştirebilmeleri için 3 ay ile 6 ay arasında ücretli bir mola verme imkanı sağlanıyor.
5. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Mercedes-Benz Türk
Uzun bir süredir uzaktan ve esnek çalışma modelini uygulayan Mercedes-Benz Türk, ofis çalışanları için esnek çalışma modelini kalıcı hale getirme kararı aldı.
Mercedes-Benz Türk İnsan Kaynakları Direktörü Betül Çorbacıoğlu Yaprak, yapılan anketlerde çalışanların hibrit çalışma modeline istekli olduğunu ve şirketin de bu motivasyona değer verdiğini açıkladı.
Şirket bu anket sonuçları doğrultusunda, 2022 yılından itibaren tüm yaz aylarında 4 ay boyunca uygun ölçüde uzaktan çalışma modelini uygulayacak. Ayrıca normal dönemde hibrit çalışma modelini benimseyecek.
6. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Doğuş Otomotiv Çalışanları 3 Gün Uzaktan Çalışabilecek
Yeni yıla yeni çalışma modeliyle giren Doğuş Otomotiv aynı zamanda Silikon Vadisi’ndeki yapılara benzer yeni yönetim binasına taşındı.
Doğuş Otomotiv çalışanları haftanın 3 günü evden çalışabilecek.
Elektrik enerjisinin tamamen güneşten elde edildiği yeni yönetim binasında aynı zamanda yeni hibrit çalışma modelinin devreye alınmasıyla birlikte kaynak tüketimi azaltılması sayesinde yılda 1.063 ton karbondioksit salımı tasarrufu yapılması hedefleniyor.
7. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Aksigorta’da Uzaktan Çalışma Artık Kalıcı
Çalışma kültüründe iddialı bir değişime giden Aksigorta, pandemi sürecinde hayata geçirdiği uzaktan çalışma sistemini kalıcı hibrit model haline getirdi.
Ayrıca şirket, çevik dönüşümle çalışanların bilgi ve deneyimlerini rahatça paylaşabildiği, sonuç odaklı bir ortam yaratmayı hedefliyor.
Hibrit çalışma modeli ile uzaktan çalışmayı kalıcı kurum kültürü haline getiren Aksigorta, yeni nesil ve dijital dünyaya uyumlu şekilde fiziksel birlikteliği zorunluluk olmaktan çıkararak, esnekliğe, özgürlüğe ve değer üretmeye odaklı bir yapı oluşturmayı amaçlıyor.
Ofiste birlikte olmanın avantajlarından faydalanabilmek için ise çalışanlar, ayda minimum 5 gün ofisten çalışacaklar. Böylelikle ofisler, her gün gelinen bir çalışma mekanı olmaktan çok; iş birliğinin, birbirinden öğrenmenin, sosyalleşmenin ve yaratıcılığın arttığı odaklı kullanım mekânı haline geliyor.
8. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Vodafone
Vodafone Türkiye, telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak, uzaktan çalışma ve esnek çalışma modellerine büyük önem veriyor.
Çalışanlara, gereksinimleri doğrultusunda evden veya farklı lokasyonlardan çalışma imkanı sunan şirket, aynı zamanda iletişim teknolojileri sayesinde uzaktan çalışma süreçlerini desteklemek için altyapı sağlıyor.
9. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Garanti BBVA
Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren Garanti BBVA, uzaktan çalışmayı teşvik eden bir yaklaşım benimsemeye pandemi ile beraber başladı.
Çalışanlarına esnek çalışma saatleri ve hibrit çalışma seçenekleri sunarak, iş ve özel yaşam dengesini kolaylaştırmayı amaçlayan Garanti BBVA, çalışanları için birçok düzenleme yaptı.
10. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Arçelik Sürdürülebilirlik İçin Uzaktan Dedi
Beyaz eşya sektörünün önde gelen şirketlerinden biri olan Arçelik, uzaktan çalışma modelini benimsedi ve sürdürülebilirliği önemseyen bir yaklaşım sergiledi.
Çalışanlarına, belirli günlerde veya projelerde uzaktan çalışma imkanı sunarak iş verimliliği ve çalışan memnuniyetini artırmayı hedefleyen şirket, üretim departmanlarında bile uzaktan çalışma sistemini aktif olarak kullanıyor.
11. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Borusan Holding
Borusan Holding, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren bir grup şirketler topluluğudur.
Grup şirketleri, çalışanlarına uzaktan çalışma, esnek çalışma saatleri ve hibrit çalışma seçenekleri sunarak, çalışanların ihtiyaçlarına ve tercihlerine uygun çözümler sunmayı amaçlamaktadır.
12. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: PepsiCo Türkiye
Gıda ve içecek sektörünün önemli oyuncularından biri olan PepsiCo Türkiye, uzaktan çalışma modelini iş yapış şeklinin bir parçası haline getirmiştir.
Çalışanlara esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma imkanları sunarak, iş verimliliğini artırmayı ve iş-yaşam dengesini desteklemeyi amaçlayan PepsiCo, bu konuda çalışanlarına çok etkili olacak bir sistem uyguluyor.
13. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Eczacıbaşı Holding
Eczacıbaşı Holding, inşaat, tüketim ürünleri ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren bir holdingdir.
Şirket, uzaktan çalışma ve esnek çalışma modellerini benimseyerek çalışanların verimliliğini artırmayı ve çalışma deneyimini geliştirmeyi hedeflemektedir.
14. Türkiye’de Uzaktan Çalışma Modeli: Türk Hava Yolları (THY)
Havacılık sektörünün lider şirketlerinden biri olan THY, teknolojik altyapısı sayesinde Türkiye’de uzaktan çalışma modelini etkin bir şekilde uygulayabilmektedir.
Pilotlar, kabin ekibi ve ofis çalışanlarına esnek çalışma seçenekleri sunarak, operasyonel süreçleri desteklemeyi amaçlamaktadır.
Türkiye’nin yerli video konferans uygulaması olarak biz de ekip arkadaşlarımızın tümüyle birlikte Türkiye’de uzaktan çalışma modelini destekleyerek çalışıyoruz. İş dünyasının şu an ve gelecekteki iş yapış şeklinin tamamen uzaktan olacağını göz önünde bulundurarak tüm ekiplerimizi bu sisteme adapte etmeye çalışıyoruz. Ekip içi iletişim, iş akışı ve geri dönütler gibi iş hayatındaki kritik aksiyonlarımızı dijital araçlar üzerinden yaparak geleceğe hazırlanıyoruz.
Siz de bu süreçlerinizi dijitale entegre etmek ve geleceğin iş dünyasında Türkiye’de uzaktan çalışma modelini destekleyerek var olmaya devam etmek istiyorsanız bizimle iletişime geçin.