Uzaktan Çalışmak Stresi Artırıyor Olabilir – Nasıl Mücadele Edebiliriz?

Uzaktan çalışma modeli söz konusu olduğunda, çoğu zaman bu çalışma sisteminin birçok avantajlarının sıralandığına şahit oluyoruz ve iş-yaşam dengesini kurmakta fayda sağlamasından bahsediyoruz.

Ayrıca, uzaktan çalışma hayatımızda iyice yer eden bir kavram olduktan sonra yeni bir kavramın da önem kazanmasını sağladı: esneklik.

Remote çalışma modeli evden çalışırken çocukların bakımını sürdürebilme esnekliği, daha üretken olunan saatlerde ve yerlerde çalışabilme esnekliği gibi rahatlıklar sağladı. 

Bu sayede bizim için en az işimiz kadar önemli şeylere de işimizi ihmal etmeden hayatımızda yer verebiliyor olmamız oldukça önemli.

Ancak, evden çalışma modelinin artan popülaritesine karşın bu çalışma modeli beklenmedik bir sonuç da doğurdu: uzmanlar uzaktan çalışmanın stresi artırdığını söylüyor.

Birçok çalışan, uzaktan çalışmanın

  • yalnızlığa,
  • endişeye,
  • daha düşük motivasyona,
  • strese ve
  • sonuçta daha düşük üretkenlik seviyelerine yol açtığını düşünüyor.

Biz de sizler için birçok çalışanların büyük bir kısmının karşılaştığı yaygın olarak gözlemlenen stres artışına sebep olan kaynakları listeledik.

Sosyal İzolasyon

İnsan sosyal bir varlıktır ve sosyal etkileşim eksikliği remote çalışanlar için ciddi bir stres kaynağıdır.

Buffer‘ın uzaktan çalışma araştırmasına göre, uzaktan çalışanların %62’si izolasyondan muzdarip ve bu durum performansta %21’e varan bir düşüşe yol açıyor.

Ayrıca, araştırma sonucunda sosyal izolasyon ve iş yaşamındaki sorunları meslektaşlarla paylaşamamanın çalışanlarda olumsuz duyguların artmasına neden olduğu görülüyor.

Planlama Eksikliği

Evden çalışırken kendi saatlerinizi planlamakta güçlük yaşıyor olabilirsiniz. Bu da zaman yönetimi konusunda sorun yaşamanızın kaynağı olabilir.

Güne başlamakta zorlanabilir, çalışmaya başlama ve bitirme saatlerinize sınır çizemiyor olabilir, öğle yemeği için kendinize zaman ayıramıyor olabilirsiniz.

Uzaktan çalışırken sınırları belirlemek ve iş-özel hayat dengesini kurmak bazen zor bir hal alıp, stresi artırmaktadır.

Dikkat Dağıtıcı Unsurlar

Evden çalışmak gün boyunca dikkat dağıtıcı ve rahatsız edici olabilir. Bazı dikkat dağıtıcı unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • sürekli çalan kapı zili,
  • elektrik süpürgesi,
  • telefonla konuşmak ve mesajlaşmak,
  • televizyon izlemek,
  • ağlayan çocuk sesi,
  • sosyal medyada zaman geçirmek.

Ofiste çalışırken yukarıda sayılan sorunların neredeyse hiçbiriyle karşılaşmazsınız.

Ancak uzun süre evden çalışmak, bu konfor alanına alışmanızı ve işten uzaklaşarak bu dikkat dağıtıcılara kendinizi kaptırmanıza veya onlardan rahatsız olmanıza sebep olur.

Evden Çalışırken Stresle Baş Etmek İçin Bazı İpuçları

Evden çalışırken ve yoğun bir baskı hissederken yalnız olmadığınızdan emin olabilirsiniz. İş arkadaşlarınız ve pek çok remote çalışan sizinle aynı duyguları hissediyor.

Fakat evden çalışmanın getirdiği bu stresi yönetmek için birçok araç bulunmaktadır.

İşte evden çalışma stresini azaltmak ve ruh halinizin daha pozitif olması için uygulayabileceğiniz bazı ipuçları ve alışkanlıklar.

1. Bir Rutin Oluşturun

Günlük program oluşturmak zamanınızı yönetmenize ve işinize daha iyi odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Oluşturduğunuz programa sadık kalarak daha planlı, üretken ve efektif bir çalışma sürdürebilirsiniz.

Rutinler, bir günde işe uygun vermeniz gereken kararların sayısını azaltarak kendinizi daha iyi hissetmenizi ve dolayısıyla stres yönetimini başarabilmenizi sağlar.

2. Dikkat Dağıtıcı Unsurları Azaltın

İşlerinizi dikkat dağıtıcılar sebebiyle aksattığınızda stresle başa çıkmak daha zor bir hal alır.

Çalışmaya başladığınızda telefonunuzu sessize almayı ve sosyal medyadan gelen bildirimleri kapatmayı ihmal etmemelisiniz.

Mesai saatlerinde çevredeki çocuk, evcil hayvan, kapı zili, elektrik süpürgesi, mahalledeki gürültü veya televizyon ve radyo sesinden rahatsız oluyorsanız gürültü giderici kulak tıkaçlarını kullanmayı deneyin.

Ortamınızı işe göre ayarlamayı da tercih edebilirsiniz. Çalışma masanızın konumunu değiştirebilirsiniz veya çalışma odanızı başka bir odayla değiştirerek odanızı taşıyabilirsiniz. Dikkat dağıtıcılardan daha sessiz bir ortama geçerek de kurtulabilirsiniz.

3. Arkadaşlarınızla Bağlantı Kurun

Evden çalışırken kendinizi izole hissediyorsanız, sizi hem iş hayatınızda hem de özel hayatınızda destekleyen insanlarla bağlantı kurmak çok önemlidir.

Herkesin farklı bir programı olabileceğinden, görüntülü sohbet etmek için veya telefonda konuşmak için düzenli bir zaman belirleyin.

Bu zamanı hatırlatıcı olarak takviminize ekleyin.

Ayrıca hafta boyunca iletişimde kalmak için bir grup sohbeti oluşturabilirsiniz.

4. Kendinizi Ödüllendirin

Birikmiş ve çok uzun soluklu işler stresin ve baş ağrılarının başlıca sebebidir.

Kendinizi motive etmek için görevleri daha küçük, yönetilebilir adımlara bölün. Bu adımların her birini tamamladığınızda kendinizi ödüllendirin.

Evden çalışma stresi sonucu ihtiyacınız olan bu ödüller şunları içerebilir:

  • Çalışma alanınızdan uzak küçük bir mola vermek,
  • Yapılacaklar listenizdeki göreve tik atmak (beyninize her tamamladığınız görev için dopamin salgılar),
  • Arkadaşlarınızla kontrol etmek için bir araya gelerek sosyalleşmek ve görevi tamamlamak,
  • Birkaç dakika gevşeme egzersizleri yapmak,
  • Kısa molalarda yürüyüşe çıkarak temiz hava almak.

Herkesin stres yönetimi için başvurduğu ödül farklı olabilir. Siz de fazla stresten nasıl arındığınızı belirleyerek kendi ödülünüzü kendiniz seçebilirsiniz.

Özet

Çalışma ortamını değiştirdiğiniz anda stres yaşamanız oldukça normaldir.

Evden çalışırken de ortaya çıkan stresin pek çok sebebi olabilir. Bunları sosyal izolasyon, dikkat dağıtıcı unsurlar ve planlama eksikliği olarak sıralayabiliriz.

Bu strese karşı ise alabileceğimiz bazı önlemler bulunuyor.

Günlük bir rutin oluşturmak, dikkat dağıtıcı unsurları azaltmak, arkadaşlarla iletişim halinde olmak ve kendimizi ödüllendirmek bunlardan birkaçıdır.


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .