Rekabet analizi, işletmelerin satış ve pazarlama stratejileri hakkında bilgi toplama sürecini ifade eder.
Bu veriler sayesinde sektördeki güçlü ve zayıf noktalar belirlenebilir, potansiyel fırsatlar keşfedilebilir. Peki, satış ve pazarlama stratejilerini önemli kılan diğer hususlar nelerdir?
Aynı sektördeki işletmeler, yüksek rekabette öne çıkmak adına çeşitli pazarlama stratejileri uygulayabilir. Bu stratejiler sayesinde marka bilinirliği oluşturmak, hedef kitle etkileşimini artırmak ve hedeflenen satış oranına ulaşmak mümkün hale gelir.
Rekabet analizi yaparak satış ve pazarlama stratejilerini nasıl güçlendirebileceğinize dair hazırladığımız yazımıza göz atabilir, sürdürülebilir başarı performansına bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Rekabet Analizi Nedir?
Başarılı olmak isteyen her işletme marka farkındalığı ve satış potansiyeli arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ister. Marka farkındalığı oluşturmak, sektörde yer alan diğer işletmelere karşı adınızı bir adım önde tutmak anlamına gelir.
Marka farkındalığının oluşturulması sürecini ise pazarlama stratejileri belirler. Pazarlama stratejileri, sektör ve hedef kitle ihtiyaçlarına göre şekil alabilir. İşte, tam da bu noktada rekabet analizi devreye girer.
Rekabet analizi ile sektördeki rakipleri belirlemek ve onların pazarlama stratejileri hakkında detaylı bilgilere ulaşmak mümkün hale gelir. Rekabet analizi yapan bir işletme aşağıdaki verilere ulaşabilir:
Güçlü ve Zayıf Yönlerin Belirlenmesi
Rekabet analizi, işletmelerin kendi işleri üzerinde düşünmesi adına geliştirilen bir strateji olabilir.
- Hangi benzersiz bilgi, yetenek veya kaynaklara sahipsiniz?
- Şirketinizi diğerlerinden ayıran en önemli özellikleri neler?
- Başarılı işletmelerde olup sizde olmayan şey ne?
- Güçlü yönlerinizi nasıl fırsatlara dönüştürebilirsiniz?
- Zayıf yönlerinizi nasıl fırsatlara dönüştürebilirsiniz?
İşletmenizin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, artan rekabette sağ kalabilmek adına önemlidir. Rekabet analizi ile elde ettiğiniz verileri zayıf yönlerinizi güçlendirmek adına kullanabilirsiniz.
Rakiplerin Güçlü Yönlerinin Keşfedilmesi
Rekabet analizi sadece kendi şirketinizin değil rakiplerinizin de güçlü yönlerini keşfetmenizi sağlar. B2B iş geliştirme stratejileri, genellikle rekabet analizini bünyesine dahil eder. Bunun nedeni ise rakiplerin nasıl başarılı olduklarını detaylı olarak görmektir.
Aynı ya da benzer sektörlerde başarılı olan işletmeler nasıl büyüyor? Yüksek satış oranlarını ve hedef kitle etkileşimlerini nasıl koruyor? Tüm bu soruların cevapları kendi büyüme stratejinize şekil vermek adına çeşitli iç görüler sağlayabilir.
Hedef Kitlenin Yakından İncelenmesi
Başarılı bir rakip analizi size sektörde yer alan diğer işletme stratejileri hakkında yeterli bilgiler sağlayacaktır. Ancak rekabet analizi avantajları sadece bununla sınırlı değildir.
Rekabet analizi ile hedef kitlenizi doğru bir şekilde tanımlamanız sağlanır. Diğer işletmelerin müşterileri neden onları tercih ediyor? Hedef kitlenin sektörde ihtiyaç duyduğu ya da şikâyet ettiği konular neler?
Hedef kitlenizi yakından tanımak, satışta müşteri memnuniyeti oluşturmanın anahtarıdır. Pazarlama ve satış stratejilerinizi hedef kitlenize göre şekillendirerek hedeflenen şirket başarısına kısa sürede ulaşmak mümkündür.
Peki, başarılı bir rekabet analizi nasıl yürütülür? Rakipleriniz arasından öne çıkmak ve müşterileri sadakatini artırmak adına rekabet analizi yapabilirsiniz.
Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?
Rekabet analizi, iş planlamasının en kritik unsuru olarak öne çıkar. Rakiplerin ürünleri nasıl sunduğuna ve müşteri deneyimini nasıl geliştirdiğine dair detaylı veriler sağlar. Tüm bu veriler işletmelerin kendi ürünlerini sunma ve müşteri sadakati artırma stratejilerinde kullanılır.
Başarılı bir rekabet analizi işletmelerin hayatta kalmasını, sürdürülebilir bir başarı oluşturmasını ve sektör trendlerine göre şekil almasını mümkün kılar.
Örnek olarak, Coca-Cola markasının müşteri taleplerine yanıt vermek ve iş planlamasında yenilikçi olmak adına uyguladığı stratejiye göz atabiliriz. Düzenli olarak rekabet analizi yapan Coca-Cola, sektör trendlerine göre içecekler üretmeyi ve müşteri taleplerine yanıt vermeyi hedefler.
Coca-Cola, düzenli olarak yaptığı rekabet analizleri sayesinde hedef kitlenin şekerli içecek tüketimine ilişkin endişelere sahip olduğunu fark etti. Burada sektörde yer alan diğer şirketlerin yeni sağlıklı içecek satışlarındaki artış en belirleyici etkenlerden biri oldu.
Sonucunda ise Coca-Col,a ürün yelpazesini genişleterek sağlıklı içecek formülleri oluşturmaya başladı. Zero ya da Diet Coke gibi sıfır şekerli gazlı içecekler tam da bu noktada devreye girdi.
Şimdi gelin, başarılı bir rekabet analizi için uygulamanız gereken adımlara birlikte göz atalım:
1. Rakiplerinizi Tanımlayın ve Kategorilere Ayırın
İlk adım olarak sektördeki olası tüm rakipleri tanımlamakla başlayabilirsiniz. Buna en az bilinen ya da yolculuğuna yeni başlayan şirketler de dahildir. İlk adımda sektörde yer alan tüm işletmelerden haberdar olmak hedeflenir.
Rakiplerinizi tanımlarken göz önünde bulundurmanız gerekenler şunlardır:
- Doğrudan Rakipler: Sizinle aynı ürünü ya da hizmeti aynı hedef kitleye sunan şirketleri kapsar.
- Dolaylı Rakipler: Sizinle aynı amaç doğrultusunda olmasına rağmen farklı ürün satışında bulunan şirketleri kapsar.
- Eski Rakipler: Sektörde yer alan köklü ve popüler şirketleri kapsar. Hedef kitlenizin en güven duyduğu rakiplerdir.
- Yeni Rakipler: Sektörde aynı hizmet ve ürünü yepyeni pazarlama stratejileri ile tanıtmayı hedefleyen yeni rakipleri kapsar.
2. Rakiplerin Pazar Konumlarını Analiz Edin
Sektördeki tüm rakipleri tanıdıktan ve kategorilere ayırdıktan sonra yapmanız gereken sıradaki hamle, pazar konumlarını belirlemek olacaktır. Burada pazar payı ve müşteri memnuniyeti analizleri devreye girer.
Rakiplerinizi pazar konumlarına göre analiz etmek için aşağıdaki yöntemleri kullanın:
- Pazar payı düşük ancak müşteri memnuniyeti yüksek rakipleri belirleyin. Bunlar hedef kitle ile iletişim kurmasını bilen markalardır ve onlardan öğreneceğiniz çeşitli stratejiler olabilir.
- Pazar payı yüksek ancak müşteri memnuniyeti düşük rakiplere göz atın. Bunlar güçlü bir satış ve pazarlama stratejisine sahip olan yeni rakiplerinizi görmenizi sağlar.
- Hem pazar payı hem de müşteri memnuniyeti yüksek rakiplerinizi önceliklendirin. Bunlara kısaca “Liderler” diyebilirsiniz. Satış ve pazarlama stratejisini hedef kitle etkileşimleri ile doğru orantıda sürdüren başarı rakiplerdir.
3. Rakipleri Karşılaştırın
Rakipleri belirlemek, kategorilere ayırmak ve pazar konumlarını incelemek rekabet analizinin başlıca adımlarıdır. Sırada bu rakipleri birbiriyle karşılaştırmak ve sizin rekabette ne düzeyde olduğunuzu anlamak yer alır.
Rakipleri kıyaslamak hem onların hem de sizin eksikliklerinizi anlamak adına oldukça önemlidir. Rakip kıyaslamasında göz önünde bulundurmanız gerekenler ise şunlar olur:
- Kalite: Aynı ürünü sattığınız rakiplerle kalite kıyaslaması yapın. Ürün özelliklerini inceleyerek zayıf ve üstün yönlerinizi keşfedin. Rakiplerin müşteri yorumlarına bakarak ürün kalitesini detaylı olarak görmek mümkündür.
- Fiyat: Aynı ürünü sattığınız rakiplerle fiyat karşılaştırması yapın. Bu analiz, sektör fiyatlandırmasının üzerinde ya da altında kalmamak adına fayda sağlayacaktır.
- Müşteri Hizmetleri: Rakiplerin müşteri ile doğrudan iletişim kurma yollarını inceleyin. Telefon, e-posta, canlı yardım, mesaj ve chatbot dahil tüm kanalları nasıl kullandıklarına göz atın.
- Marka İtibarı: Rakiplerin marka farkındalığı oluşturma için kurduğu stratejilere göz atın. Müşterilerin rakip markaları nasıl tanımladığını öğrenin.
4. Rakiplerin Pazarlama Stratejilerini Detaylı Olarak İnceleyin
Rakipleriniz arasında öne çıkmak için pazarlama stratejisini başarılı bir şekilde kurmanız gerekir. Sıradaki adım, rakiplerin kendi pazarlama stratejilerini nasıl kurduğunu anlamadan geçer.
Rekabet analizi ile rakiplerin ürünlerini nasıl pazarladığını keşfetmek mümkündür. Hedef kitle ile iletişim yolları ve marka farkındalığı oluşturma kanallarını incelemek sizlere de ilham verecektir.
Rakiplerin pazarlama stratejilerini detaylı olarak incelemek için aşağıdaki kanalları göz önünde bulundurun:
- İnternet Sitesi: Rakiplerin internet sitesinde nasıl içerik planlaması oluşturduklarını ve marka sesini nasıl kurguladıklarını inceleyin.
- E-Posta: Hedef kitle ile birebir iletişime girmek için oluşturulan e-posta pazarlama kampanyalarına göz atın. Müşteri deneyimini kişiselleştirme adına uygulanan içerik stratejilerini keşfedin.
- Reklamlar: Rakiplerin sosyal medya ve arama motoru reklamlarına göz atın. Reklam dönüş oranlarını ve reklam stratejilerini inceleyerek başarı performanslarını gözlemleyin.
- Sosyal Medya: Rakiplerin sosyal medya kanallarını ne kadar aktif kullandıklarına göz atabilirsiniz. Örnek olarak yeni nesil micro ve macro influencer reklamlarını kullanan şirketlerin başarı oranlarını keşfetmek sizlere de çeşitli öngörüler sağlayabilir.
5. SWOT Analizi Yapın
Rekabet analizi için son adımda SWOT analizi karşınıza çıkar. SWOT analizi temelde tüm araştırmalarınızı birleştirmenin en etkili yoludur.
Strengths (Güçlü Yönler), Weaknesses (Zayıf Yönler), Opportunities (Fırsatlar), Threats (Tehditler) anlamında gelen bu analiz ile bir şirketin rekabetçi konumunu değerlendirilmesi sağlanır.
Veriye dayalı bir yaklaşım olan SWOT analizi sayesinde rakiplerinizin hangi konularda başarılı olduklarını, size göre hangi artılara sahip olduklarını ve sektördeki en zayıf yönlerini keşfetmeniz sağlanır.
Sonuç olarak, rekabet analizi kapsamında uygulanan tüm adımlar rakiplerinizi nasıl geride bırakabileceğiniz konusunda sizlere daha net bir fikir verecektir.
Rakiplerinizin performansını kendi işletmenizin performansı ile karşılaştırarak sektörde liderler arasına girebilir ve buradaki yerinizi düzenli stratejilerle sağlamlaştırabilirsiniz.
İşletme performansını izlemek adına Octapull SFA İş Zekası modülünden destek alabilirsiniz. İş Zekâsı modülü sayesinde işletmeler güçlü ve zayıf yönlerini düzenli olarak inceleyerek ihtiyaç duyulan alanlarda iyileştirmeler yapabilir.
Octapull SFA İş Zekâsı uygulaması ile;
- Güncel verilere ulaşmak adına anlık raporlama özelliği kullanılabilir. Rapora dayalı hızlı kararlar alarak verimliliği artırabilirsiniz.
- İşletme verilerini daha iyi anlamak adına Görsel Veri Analizi özelliği geliştirilir.
- Dinamik Raporlama özelliği ile değişen sektör ihtiyaçlarına anında yanıt vermeniz sağlanır.
- Performans raporlarını şirket departmanları arasında daha kolay paylaşmak adına farklı formatlarda oluşturmak mümkündür.
- Diğer raporlama uygulamaları ile entegrasyon yaparak derinlemesine analiz yapmanız sağlanır.
Sizler de Octapull SFA İş Zekâsı uygulaması hakkında daha detaylı almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz uzman ekibimizle görüşebilir ve bir demo görüşmesi talep edebilirsiniz.