Şirketler arası rekabetin güçlü olduğu dijital çağda rakiplerin tanınması ve yakından izlenmesi şirketlerin rekabet gücünü büyük oranda artırır. Bu anlamda rekabet analizi, şirketlerin sektörlerinde ayırt edici bir konuma gelmeleri için önemli bir adımı oluşturur.
Rekabet analizi, şirketlerin rakiplerini inceleyip kendi zayıf ve güçlü yanlarını belirleyerek işletmelerine rekabet avantajı sağlamak amacıyla gerçekleştirdikleri süreci ifade eder.
Şirketlerin rakiplerini tanıyarak ve izleyerek işletme stratejilerini geliştirmelerini sağlayan rekabet analizi, teknoloji trendlerinin sürece entegre edilmesiyle en güçlü etkiyi yaratır.
5 Adımda Rekabet Analizi
Dijital dönüşümün hızlı bir şekilde gerçekleştiği 21. yüzyılda, rekabet analizinin teknoloji trendleriyle birleştirilerek etkili ve verimli hale getirilmesi şarttır.
Bu süreç boyunca teknolojiden yararlanmak işletmeler için yalnızca zaman tasarrufu sağlamakla kalmaz aynı zamanda şirketlerin teknolojinin sağladığı ayrıcalıklarla rakiplerinden sıyrılmalarını da garanti eder.
Rekabet analizinin nasıl yapılacağını adım adım inceleyerek her adımın teknoloji trendleri yardımıyla nasıl optimize edilebileceğine göz atalım.
1. Rakiplerinizi Belirleyin
Rekabet analizinin ilk adımı, sektördeki rakiplerin belirlenmesini kapsar. Bu adımda rakiplerin doğru bir şekilde belirlenmesi sonraki adımların etkin bir şekilde yürütülmesini sağlar.
Rekabet analizi etkili bir şekilde gerçekleştirildiğinde işletmeler dikkatlerini vermeleri gereken şirketleri tespit edebilir. Bu şirketler sektörde önde gelen lider kuruluşlar, yükselme potansiyeli olan kurumlar veya nispeten yeni işletmeler olabilir.
Bu adımda sektördeki işletmelerin dikkatlice incelenmesi ve ortaya koyulması, işletmenizin pazardaki pozisyonunu belirleyebilmeniz için de oldukça önemlidir. Belirlenen şirketler, işletmenizin doğrudan veya dolaylı rakipleri olabilir.
Doğrudan rakipler, aynı hizmet veya servisi sunduğunuz işletmelerdir. Bu şirketler müşterilerin işletmenizin sunduğu hizmet veya servise ulaşmak istediklerinde inceledikleri diğer şirketlerdir.
Bu şirketlerin dikkatli bir şekilde analiz edilmesiyle pazarlama ve ücretlendirme stratejilerinizi işletmenize yarar sağlayacak şekilde düzenleyebilir ve bu sayede işletmenizin satış oranını arttırabilirsiniz.
Dolaylı rakipler ise işletmenizle aynı probleme yönelik farklı sonuçlar sunan şirketlerdir. Dolaylı rakiplerin dikkatlice incelenmesiyle farklı bakış açıları benimseyerek işletmenizin sunduğu fırsatları genişletebilirsiniz.
Bu sayede hem doğrudan rakiplerinize hem de dolaylı rakiplerinize karşı rekabet avantajı sağlayabilirsiniz.
Rekabet analizinin ilk adımında doğrudan ve dolaylı rakiplerin tespiti için pazar araştırması yapmak gerekir. Bu adımı şirketler için hızlı ve etkili bir hale getirmek için ise pazar analizi araçları kullanılabilir.
Bu adımı sizin için kolaylaştırabilecek uygulamalara göz atalım:
- Semrush: Sunduğu pazar analizi araçlarıyla rakiplerin belirlenmesi ve analiz edilmesi aşamalarını kolaylaştıran platformlardan biridir. Bu araçlar sayesinde sektördeki rakiplerinizle hangi alanlarda nasıl yarıştığını tespit edebilirsiniz.
- Kompyte: Rekabet analizi şablonuyla verilerinizi sizin için organize eden bir rekabet analizi yazılımıdır. Rekabet analizi şablonu oluşturarak bu adım sonunda edindiğiniz verileri organize edebilirsiniz.
2. Rakiplerinize Özel Stratejiler Oluşturun
Rakiplerinizi belirledikten sonra her rakibiniz için bir rapor oluşturun. Bu raporlarda işletmenin kuruluşu, pazar payı, müşteri profili gibi önemli detaylara yer verin. İlerleyen adımlarda oluşturduğunuz rakip profilleri sayesinde hem rakiplerinizi birbirleriyle hem de kendi işletmenizle rahatlıkla kıyaslayabilirsiniz.
Bu aşamada rakiplerinizin web sitelerini derinlemesine incelemek işletmeler hakkında önemli bilgiler toplamanızı sağlar. Web siteleri inceleyerek işletmenin kampanya ve içerik stratejilerine dair topladığınız bilgileri de oluşturduğunuz şirket taslaklarına ekleyebilirsiniz.
Rekabet analizinin bu adımında kullanabileceğiniz başka bir yöntem de işletmelerin hizmet veya ürününü satın alan müşterilerin geri dönütlerini incelemektir. Müşterilerin rakip işletmeleriniz için yaptığı olumlu veya olumsuz yorumlardan işletmelerin güçlü ve zayıf noktaları hakkında bilgi edinin.
Benzer şekilde, satış aşamasında müşterilerinize satın aldıkları rakip firma ürünleriyle ilgili sorular sorarak bilgi toplayabilir ve bunları işletme profillerine ekleyerek müşteri ilişkilerinizi iyileştirmek için kullanabilirsiniz.
Bu adımda trafik analiz araçları ile müşteri kitlenizi rakiplerinizle karşılaştırabilir ve rakiplerinizin web sitelerine yoğunlukla nasıl müşteri çektiğini kolaylıkla tespit edebilirsiniz.
Bu noktada yararlanabileceğiniz dijital çözümler sunan uygulamalar şöyle sıralanabilir:
- BrandMentions: Bu yapay zekâ destekli araç sayesinde müşterilerin rakip işletmelerin ürün veya servisleri hakkında olan düşüncelerine hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.
- SimilarWeb: Rakiplerinizin web site trafiğini nerden sağladığı ve müşteri kitlesinin başka hangi siteleri ziyaret ettiği gibi verileri ortaya koyarak bu süreci hızlandırır.
- Google Finance: Rakip şirketlerin pazar payı hakkında bilgi edinmenizi sağlar.
Rakipleriniz hakkında edindiğiniz bütün bu bilgiler, oluşturduğunuz rekabet analizi şablonuna işlenmelidir.
Bu adımda görselleştirmeden yararlanmak da oldukça etkili bir yöntemdir. Böylece verilerden daha verimli ve etkili bir şekilde yararlanabilirsiniz.
3. Ürün, Fiyat ve Promosyon Karşılaştırması Yapın
Rekabet analizinin bu aşamasında rakip şirketlerin ürünlerinin müşteri ihtiyaçlarını nasıl ve ne derece karşıladıklarını belirleyin.
Buna ek olarak, ürün veya servislerine belirledikleri fiyat aralıklarını, hangi platformlarda ve ne şekilde ürün tanıtımı yaptıklarını ortaya koyun.
Ürün veya hizmetler hakkında karşılaştırma yapabilmek için ilk adım işletmelerin ürün veya hizmetlerini satışa sundukları web sitelerini ziyaret etmektir. Şirket web sitelerini ziyaret ederek ürünleri ve fiyatlandırmaları derinlemesine inceleyebilirsiniz.
Ürünler ve fiyat aralıkları hakkında bilgi sahibi olmak, benzer ürün ve hizmetleri fiyatlandırırken uyguladığınız stratejileri gözden geçirmenizi sağlar. Bu sayede en uygun fiyatı belirleme fırsatını yakalayıp rekabet avantajı elde edebilirsiniz.
Bu aşamada şirketlerin yaptıkları promosyon ve reklamlar da detaylıca incelenmelidir. İşletmelerin reklam verdiği araçları belirleyerek reklam ve promosyon stratejilerinizi daha etkili şekilde yönetebilirsiniz.
Bu süreci hızlandırabileceğiniz teknoloji trendleri sunan araçları inceleyelim:
- Semrush’ın bir başka uygulaması olan reklam araştırması aracıyla süreci hızlandırarak bu adımı daha etkili bir hale getirebilmeniz mümkün.
- iSpionage ise bu anlamda yararlanabileceğiniz bir başka yazılımdır. Bu platform sayesinde rakiplerinizin reklamlardan nasıl yararlandığını inceleyebilirsiniz.
4. Rakiplerinizin Pazarlama Stratejilerini Analiz Edin
Rekabet analizinin bu bölümünde, rakip işletmelerin sosyal medya stratejileri oldukça önemlidir. Her bir işletmenin hangi sosyal medya platformunda daha güçlü olduğu, web sitelerine ziyaretçileri hangi siteler üzerinden sağladıkları belirlenmelidir.
Bu anlamda şirketlerin SEO stratejileri de oldukça önem teşkil eder. Rakip işletmelerin blogları incelenerek kullanılan anahtar kelimeler belirlenebileceği gibi, bu süreci daha hızlı ve etkin hale getirebilecek yazılımlar da mevcuttur.
Bu aşamayı optimize eden platformlar:
- Ahrefs: Site analizi aracıyla rakiplerinizin hangi organik anahtar kelimelere sahip olduğunu, bu anahtar kelimelerin web sitelerine ne kadar ziyaretçi kazandırdığı gibi bilgilere ulaşmanızı sağlar.
- Crayon: Bir başka yapay zekâ destekli rekabet analizi yazılımı olarak bu süreçte rakiplerinizin yaptıkları değişiklikler ve uyguladıkları güncelleştirmelerden sürekli olarak haberdar olmanızı mümkün kılar.
Böylece rakip işletmelerinizin her adımından haberdar olup geliştirdikleri pazarlama stratejilerini yakından inceleme fırsatı edinebilirsiniz.
Bu süreç sonunda, rakipleriniz hakkında edindiğiniz veriler sayesinde işletmenizin sektördeki yerini daha iyi anlayabilir ve rekabet analizi sonucunda ulaştığınız rakip şirketlerin pazarlama stratejilerinden yararlanabilirsiniz.
5. SWOT Analizi ile Aksiyon Alın
SWOT analizi, şirketlerin karar alma aşamalarında kullandıkları güçlü ve zayıf yönlerin, olası fırsat ve tehditlerin ortaya koyulduğu bir değerlendirme sürecidir.
Veri görselleştirmesi yöntemiyle ortaya koyulan bu analiz, Strengths (Güçlü Yönler), Weaknesses (Zayıf Yönler), Opportunities (Fırsatlar) ve Threats (Tehditler) isimli dört ana başlıktan oluşur.
Rekabet analizinin sonuna gelindiğinde rakip şirketler üzerine edinilen verilerin doğru bir şekilde kullanabilmesi için SWOT analizi yapmak etkili bir yöntemdir. Böylece rakipleriniz üzerine edindiğiniz bilgiler sayesinde işletme stratejilerini bütünüyle bir adım öteye taşıyabilirsiniz.
SWOT analizi sayesinde işletmenizin hangi alanlarda rakiplerinden güçlü olduğunu ve hangi açılardan gelişerek rakipleri üzerinde üstünlük kurması gerektiğini belirleyebilirsiniz.
Benzer şekilde, sektördeki rakipleriniz üzerine gerçekleştirdiğiniz analizler sonucunda belirlediğiniz fırsatlar sayesinde sektördeki etkinliğinizi artırarak ön plana çıkabilirsiniz.
Analizler sonucunda ortaya koyduğunuz fırsatlar kadar işletmenizin geleceğini tehdit eden veriler de bir o kadar önemlidir.
Rekabet analizi şablonunuzu inceleyerek işletmenizin alması gereken önlemleri belirleyip şirketinizi beklediğini belirlediğiniz tehlikelere karşı hazırlıklı olabilirsiniz.
Rekabet analizi sonucunda gerçekleştireceğiniz SWOT analizi, her departmanın koordineli bir çalışmasıyla etkili bir şekilde aksiyon almanızı sağlar.
Bu anlamda şirketin her bölümü SWOT analizi sonucunda gereken adımları atması amacıyla teşvik edilmelidir. Her departman için ayrı ayrı eksik ve zayıf yönlerin belirlenmesi bu süreci daha etkili bir hale getirme anlamında doğru bir adım olabilir.
Belirlenen aksiyonlar her departman tarafından detaylıca incelenerek dikkatli bir şekilde uygulanırsa rekabet analizinden en yüksek verim alınarak rekabet avantajı sağlama anlamında büyük bir yol katedilmiş olur.
Çeşitli platformlar tarafından ücretsiz sunulan SWOT analizi şablonlarını kullanarak SWOT analizi sürecini etkili bir şekilde yöneterek rekabet analizi sonucunda şirketinizin izlemesi gereken adımları kolayca belirleyebilirsiniz.
Teknolojiden Faydalanarak Rekabet Avantajı Nasıl Elde Edilir?
Teknoloji trendleri izlenerek gerçekleştiren rekabet analizi bir işletmenin büyük oranda rekabet avantajı elde etmesini sağlar.
Bunun yanında işletmelerin teknolojiyi kullanarak rakiplerini geride bırakabileceği birçok farklı yöntem de bulunmaktadır.
İşletmenize entegre ederek rekabet avantajınızı bir basamak yukarıya taşıyabileceğiniz teknolojilere göz atalım:
- Yapay Zekâ (AI): Yapay zekâ işletmelerin pazarlamadan operasyonel süreçlere kadar birçok alanda fark yaratmalarını sağlar. Yapay zekâ ile kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları oluşturarak rekabet avantajı sağlayabilirsiniz.
- Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) Teknolojileri: AR ve VR teknolojileri, son yıllarda müşteri deneyimini ileri bir boyuta taşımıştır. İşletmeler bu teknolojiler sayesinde müşterilere interaktif deneyimler sunarak rekabet avantajı elde edebilirler.
- Nesnelerin İnterneti (IoT) Araçları: IoT, nesnelerin internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Şirketler, IoT araçları sayesinde üretim süreçlerini optimize ederek rakiplerinin önüne geçebilirler.
- Video Müşteri Deneyimi: Wyzowl’un ortaya koyduğu verilere göre müşterilerin %84’ü video aracılığıyla bir ürün veya hizmet satın almaya daha yatkın. Bu anlamda ürün tanıtımlarının ve özelleştirilmiş video içeriklerinin müşteri memnuniyetini artırarak rekabet avantajı sağladığını söyleyebiliriz.
- SFA ve CRM Entegrasyonu: SFA ve CRM, işletmelerin satış ve müşteri ilişkilerini yönetmelerine yardımcı olan iki önemli araçtır. Bu iki sistem birlikte kullanıldığında, işletmeler satış süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetebilir ve müşteri ilişkilerini geliştirerek rekabet avantajı sağlayabilirler.
Bir saha satış gücü otomasyonu uygulaması olan Octapull SFA, iş süreçlerini tek platform üzerinden kolay ve etkili bir şekilde yönetmenize olanak yaratarak rekabet avantajı sağlamanızı mümkün kılar.
Octapull SFA’nın saha gücü verimliliğinizi artırarak rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayan modüllerini inceleyebilir ve ürün ekibimizle bir demo görüşmesi planlayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz!