Uzaktan çalışma sistemi, pandemiden önce bile iş çevrelerinde sıklıkla konuşulan bir konuydu. Bu yeni uzaktan çalışma modelinin ne zaman ana akım haline geleceği tartışma konularından birisi idi.
Günümüzde şirketlerin yarısından fazlasının kullandığı uzaktan çalışma modeli, pandemiden önce bu popülerliğine hiç ulaşamamıştı. Uzaktan çalışma modelinin popüler olmadığı pandemi öncesi günlerde, 2019 yılında, AngelList kurucusu Naval Ravikant’ın ileri görüşlülükle uzaktan çalışma modeli üzerine yaptığı yorumları inceleyelim.
Uzaktan Çalışma Modeli Daha Verimli
Hiçbir şey iki insanın yüz yüze görüşürken ulaştığı sıcaklık ve iletişim seviyesine ulaşamaz. İki kişi bir odada yan yana olduğu zaman, görüntülü veya sesli konuştuklarında ulaştıkları seviyeden çok daha iyi iletişim kurabilir. Bu gizli, yüksek frekanslı iletişim sadece yüz yüze görüşüldüğü zaman mümkün.
Fakat bu her zaman ihtiyacımız olan bir durum değil. Ofiste masanızda oturuyorsunuz, ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz ve sadece işe koyulmanız lazım. Böyle bir durumda yanınızdan patron geçtiğinde, isteseniz de istemeseniz de bu yüksek frekanslı iletişime maruz kalmak zorundasınız. Bu durumun bütün enerjinizi çalacağını hissedebilirsiniz.
Veya bugün kendinizi çok verimli hissetmediğinizi düşünün, cumartesi günü çok daha rahat hallederim işleri diye düşünüyorsunuz. Geleneksel çalışma modeli size bu seçeneği sunmuyor. Görece esnek çalışmaya izin veren şirketlerde bile bu geçerli. İşe gelmeyip bunu cumartesi günü hallederim dediğiniz zaman; herkes ofisteyken sizin masanız boş olacak ve bu bir baskı yaratacak.
Şirketler Neden Uzaktan Çalışma Modeline Geçmek İçin Tereddüt Ediyor?
Bazı büyük şirketler hala uzaktan çalışmaya geçme konusunda tereddütler yaşıyor ve bu tereddütü yaşamalarının sebebi şu şekilde düşünmeleridir: “Uzaktan çalışan birisinin harika bir çalışan olduğunu nasıl anlayabilirim? Onları nasıl değerlendirebilir, motive edebilir veya yönetebilirim?”
Başından beri uzaktan çalışma modelini tercih eden şirketler bu sorunun cevabını biliyor. Uzaktan çalışan ekiplerin verimliliğinin nasıl artırılabileceği hakkında bilgiye sahipler.
Teknoloji şirketleri, kuruluşlarından itibaren teknoloji ile alakalı çalışanları çekmek, ellerinde tutmak ve motive etmek üzerine şekillendirilmiş. Teknoloji şirketi olmayan bir kuruluş, teknoloji ile alakalı birisini işe almak istediklerinde, ne kadar çok para dökerlerse döksünler istediklerini elde edemiyorlar. Bunun sebebi de şirketin kodlarında ‘teknoloji geliştirme’ olmaması. Aynı şekilde, eğer şirket kültürünüzü uzaktan çalışma üzerine kurmadıysanız, buna geçiş yapmanız zor bir hale geliyor.
Çoğu şirket uzaktan çalışanları işe aldığını söylese de, bunların gerçek yüzdesini merak ediyorum. Çok küçük bir yüzde olduğundan eminim fakat bu fark gün geçtikçe kapanacaktır.
İş Dünyasının Geleceği Neden Uzaktan Çalışma Modelinde?
Bütün çalışanları Silikon Vadisi’ne getirmek şirket büyüdükçe imkansız hale geliyor. Bölge çok pahalı ve vergiler çok yüksek ve verdiğiniz paranın karşılığı kadar güzel bir hayat yaşamıyorsunuz. Ek olarak insanların farklı ülkelerde veya ülkenin farklı bölgelerinde bir hayatları ve aileleri var.
Ayrı bir kategori olarak uzaktan çalışmanın hayatımızda yer alması önümüzdeki 10 ila 20 yıl arasında gerçekleşecektir. Uzaktan çalışma için gerekli araçlar hala yeterince iyi değil fakat gün geçtikçe daha iyi hale geliyorlar.
Yakın gelecekte herkesin uzaktan çalışma modeliyle çalışanları işe alacağını göreceğiz, şimdi ise buna hazırlanmak için uygun zaman. Bence bu süreci en iyi çıkaracak olanlar, uzaktan çalışma düzeni ile kurulmuş veya bu iş için ayrı bir departmanı olanlar olacak. Uzun deneme süreçleri olacak ve bu modeli daha verimli hale getirmek için yapılacak ayarlamalara tanık olacağız.
Uzaktan Çalışma Modelinde Sonuç
Bütün bu öngörülerin 2019 yılında yapıldığını göz önüne alınca, çoğu tahminin doğru çıktığını görüyoruz.
Teknoloji şirketleri uzaktan çalışma dönüşümünde diğer sektörlere göre çok daha rahat bir pozisyon aldı. Bununla birlikte Ravikant’ın öngörüsünün tersine bu dönüşüm 20 yıl değil, 2 yıl sürdü. Tabii bunda pandeminin hızlandırıcı etkisini unutmamamız gerekiyor.
Ravikant’ın yanıldığı bir diğer nokta da uzaktan çalışma modeli için gereken araçların henüz yeterince iyi olmamasıydı. Pandemi süreciyle birlikte bu uzaktan modeli araçları oldukça gelişti; dahası gelişmeye devam edeceğe benziyor.
Uzaktan çalışma modelinin dönüşümünde en zor gözüken alanlardan birisi olan ‘saha satış’ işlemi bile Türkiye’nin dijital dönüşüm platformu olan OCTAPULL’un OctaSales çözümü ile uygun fiyatlara kolayca uzaktan gerçekleştirilebiliyor.