Buzz Marketing: İnsanların Ağızdan Ağıza Konuşarak Yarattığı Pazarlama Gücü

Günümüzde influencer, dijital, viral, içerik pazarlaması gibi birçok marketing yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan en bilindik olanı da buzz marketingdir.

Bir firma, ürününün kişiler arası hızla yayılmasını sağlamak için genellikle buzz pazarlama yöntemini tercih eder.

Buzz marketing, bir ürünün kişiden kişiye söylenti yoluyla duyulmasını sağlar. Hem sosyal medya platformlarında hem de lansman düzenleme gibi yöntemleri kullanarak yüz yüze yapılabilen pazarlama tekniğidir.

Buzz pazarlama yönteminde amaç, tüketicilerin ürünler ve hizmetler hakkında konuşmasını sağlamak ve böylelikle ürünün tanınırlığını artırmaktır.

Buzz Marketing Temelleri

Ürünün etkili bir şekilde müşterilere ulaşması için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır:

İletişim

Buzz pazarlama yapılırken iletişim kurulan kişiler tüketicilerdir. Bu yüzden iletişim araçları tüketicilere yönelik seçilmelidir. Mesela hedef kitlesi sosyal medyayı daha çok kullanıyorsa, şirket reklamlarını o platformlarda daha çok yapmalıdır.

Memnuniyet

Ürün memnuniyeti, tüketicilerin önem verdikleri bir kısımdır. 

Eğer olumsuz yorum çok fazla ise insanlar genelde o ürünü satın almaktan kaçınacaklardır. Bundan dolayı firma, ürün ve hizmet kalitesini maksimum seviyede tutmalıdır.

Analiz

Buzz marketing yaparken çalışmaların durumunu takip edip analiz etmek önemlidir. 

Firma analiz yaparak; düzeltilmesi gereken durumları düzeltir, önceki döneme göre artış veya azalış durumlarını göz önünde bulundurur ve ürünün hangi kesimlere ulaştığını, en çok hangi ürünlerin tercih edildiğini inceler.

İnternet

Pazarlama yapılırken en etkili yöntem interneti kullanmaktır.

Çünkü neredeyse herkes alışverişi internet üzerinden yapmakta ve kişisel gelişim için pek çok eğitimi internet üzerinden satın almaktadır. Buzz marketing için interneti etkin bir şekilde kullanmak, ürünün daha hızlı viral olmasını sağlar.

Buzz Marketing YöntemleriBuzz Marketing Nedir

Bir firma, ürününün ya da hizmetinin pazarlamasını çeşitli yollarla yapabilir. Pazarlama yöntemleri şu şekilde örneklendirilebilir:

Lansman Düzenlemek

Lansman düzenleme yönteminde ürün tanıtımı yapılır. Şirket, ürünü hakkında bilgiler verir ve müşterilerin ürünlere karşı merak duyması sağlanır. 

Lansmanın düzenlendiği alanlarda müşterilerin ürünleri denemesi sağlanır. Böylelikle müşteriler ürün hakkında fikir sahibi olup onları satın alabilirler.

Reklam Vermek

Gerek internet ortamında gerekse televizyon, gazete gibi diğer araçlarda reklam vermek, ürünün pazarlanmasını sağlayan yöntemlerden birisidir. Özellikle internet ortamında reklam vermek, ürünün daha hızlı potansiyel müşterilere yayılmasını sağlar.

Influencerlar ile İş Birliği Yapmak

Influencerlar, buzz marketing için en etkili pazarlama yöntemidir. Bir firma, ürünün temel amacına uygun paylaşımlar yapan influencerları bulup onlarla iş birlikleri yapar. 

Influencerlar da Instagram, YouTube gibi sosyal medya aracılığıyla ürünü paylaşırlar. Böylelikle takipçilerin de ürüne karşı merak uyanır. Hem takipçilerini ürünü satın almaya teşvik ederler hem de takipçilerinin yakın çevresi ile ürünü konuşması sağlanır.

Influencerlar ile birlikte iş birliği yapmak ve onların da ürün hakkındaki duygu ve düşüncelerini dinlemek için OCTAPULL’un OctaMeet ürününü kullanabilirsiniz. OctaMeet sayesinde kolay bir şekilde toplantı yapabilirsiniz. OctaMeet’e kayıt olup denemek için tıklayın.

Ürün İçin Talep Oluşturmak

Şirket, ürününe karşı talep oluşturacak adımlar atar. Bunlardan en bilindikleri “sınırlı sayıda üretim”, “sınırlı bir süre indirim” gibi cümlelerdir. 

O ürünün sınırlı sayıda üretimin olduğu ya da indirimin sınırlı bir zaman için geçerli olduğu kişiden kişiye aktarılarak buzz pazarlama yapılması sağlanır.

Söylentiler

Rakip firmalar hakkındaki söylentiler de buzz marketing yöntemlerinden birisidir. Rakip firmaya gelen olumsuz söylentileri göz önünde bulundurarak bir firma, kendi ürününü geliştirebilir ve kendi ürününün öne geçmesini sağlayabilir.

Teşvik Etmek

Teşvik etme yönteminde, ürünün amacına yönelik paylaşımlar yapan popüler kişiler, sosyal medya hesaplarında çeşitli etkinlikler düzenler. 

Genellikle etkinlik şartı, firmanın sosyal medya hesabını takip etmektir. Hem çekiliş ile ürünü almak teşvik edilir hem de firmaya çeşitli müşteriler getirilir. Böylelikle müşteriler firmanın diğer ürünlerini de inceleme fırsatını yakalamış olurlar.

Hedef Kitleye Odaklanmak

Bir ürünün, kişiler arası konuşmasını sağlamak için o ürünün doğru kitleye ulaşması gerekir. 

Bir teknoloji firmasının hedef kitlesi oyun içerikleri üreten ya da oyun oynayan kişiler ise bilgisayarın hızını buna göre ayarlamalıdır. Bu yüzden şirket, hedef kitlenin isteklerine ve ihtiyaçlarına göre ürünler çıkarmalıdır.

Buzz Pazarlamanın Avantajları

Çeşitli pazarlama yöntemlerine sahip buzz marketing sisteminde birçok avantaj bulunmaktadır.

Bu avantajlar şunlardır:

  • Buzz marketing, ağızdan ağıza yayılan bir söylenti biçimi olduğu için kişiler arasında ürününün tanınması hızla yayılabilir.
  • Firmaların ürünleri pazarlamasını sağlayan kolay bir reklam aracıdır. Böylelikle ürünün potansiyel müşterilere ulaşımı daha kolaydır. Çünkü özellikle sosyal medya platformlarında reklamlar, ilgi alanınıza göre çıkabilir.
  • Ürünler, müşterilere çok hızlı bir şekilde ulaşabilir.
  • Ürün hakkında yorum yapan kullanıcılar, kargonun hızlılığından da bahsedebilirler. Böylelikle şirket, daha fazla ürün talebiyle karşılaşarak satış oranlarını yükseltme imkanı bulabilirler.
  • Şirket, ürünleri kullanan müşterilerden geri bildirimler alıp ürünün kalitesini geliştirebilirler.

Buzz Marketing Dezavantajları

Buzz pazarlamanın olumlu yönleri kadar olumsuz yönleri de bulunmaktadır.

Bu olumsuz noktalar şu şekilde listelenebilir:

  • Ağızdan ağıza yayıldığı için çıkabilecek söylentileri kontrol etmek mümkün olmayabilir. Böylelikle hem iletişim kontrolsüzlüğü oluşabilir hem de şirkete duyulan güven azalabilir.
  • Gerek influencerlar aracılığıyla gerekse diğer marketing yöntemleri ile reklam vermek için şirketlerin bütçe planlaması yapması gerekir. Eğer düzenli reklam verilmezse ürünün adı zamanla unutulabilir.
  • Ürünün viral olması zaman alan bir süreç olabilir. Doğru kişilere ulaşmak için potansiyel müşteriler belirlenmeli ve doğru yöntemlerle reklam verilmelidir.
  • Bir firma, ürünün reklamını yapmasını istediği kişi ve kurumlara bağlılık hissedebilir. Eğer bir şirket ürünlerine, iş birliği yaptığı influencer tarafından eskisi gibi müşteri kazandıramıyorsa o influencer ile yollarını ayırmakta zorlanabilir.

Buzz Pazarlamayı Kullanan Sektörler ve FirmalarBuzz Marketing Nedir

Buzz marketing, çoğu sektörde kullanılsa da tercih edildiği bazı sektörler bulunmaktadır. Bunlar:

  • Teknoloji sektörü,
  • Gıda sektörü,
  • Kozmetik sektörü,
  • Giyim sektörü,
  • Otomotiv sektörü,
  • Eğitim sektörüdür.

Buzz pazarlamayı kullanan firmalara örnek vererek, firmaların hangi marketing yöntemlerini kullandıkları şu şekilde açıklanabilir:

Cambly

Eğitim alanda öne çıkan markalardan birisidir. Bünyesinde bulunan geniş yelpazeli öğretmen kadrosu sayesinde, günümüzde pek çok insanın problemi olan İngilizceyi konuşma sorununu çözmeye çalışır.

Genelde İngilizce konuşmada sıkıntı yaşayan kişiler Cambly için hedef kitledir. Bu potansiyel müşterilerine ulaşmasını sağlayacak influencerlar ile iş birliği yaparak ya da çeşitli mecralara reklam vererek adını duyurur.

Dyson Süpürge

Teknoloji alanında ön planda bulunan ürünlerden birisi de Dyson süpürgedir. Kablosuz kullanımı ile temizlik yaparken kolaylık sağlar. İçinde bulunan led ışıklar ile görünmeyen tozları da gösterir.

Dyson süpürge şirketi, influencerlar ile iş birliği yaparak ürünün adının duyulmasını sağlar. Influencerlar, ürünü deneyip yorumlarını takipçileri ile paylaşır, böylelikle takipçilerini de o ürünü kullanmaya teşvik eder.

Züber

Gıda sektöründe son zamanlarda viral olan markalardan birisidir. Sağlıklı atıştırmaları sayesinde diyet sürecinde olan ya da sağlıklı beslenmeyi amaçlayan insanların tatlı ihtiyacını karşılar.

Züber markası, gerek diyetisyenlerle gerek amacına uygun influencerlarla iş birlikleri yaparak adını potansiyel müşterilere duyurur.

Buzz Marketingde Yöneticilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Ürünleri pazarlama esnasında, öncesinde ya da sonrasında yöneticilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Bu noktalar, ürünün doğru bir şekilde pazarlanması ve potansiyel müşterilere ulaşması için önem arz eder.

Bu hususlar şöyle listelenebilir:

  • Ürünleri pazarlamak için reklam kampanyaları düzenlemek ve bunların planlamasını yapmak,
  • Ürünün amacına uygun reklam şirketlerini veya influencerlarını belirlemek,
  • Potansiyel müşterilerin neler istediklerine ve bir ürüne ne kadar harcadıklarına dair analiz yapmak,
  • Reklam verilen şirketlerin ya da kişilerin ürünleri benimsemelerini sağlamak,
  • Ürünü kullanan müşterilerden gelen olumsuz geri dönüşlere dikkat vererek ürün kalitesini ve hizmetini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak,
  • Sosyal medyada etkili reklamlar vermek için alanında uzman olan kişilerle iş birlikleri yapmak.

Sosyal medya uzmanı ile iletişim halinde olmak için OCTAPULL’un hızlı bir şekilde toplantı oluşturmanıza yardımcı olacak OctaMeet ürününü kullanabilirsiniz. 7 gün ücretsiz denemek için hemen tıklayın.