Hibrit çalışma modeli, 2020’deki COVID-19 pandemi sürecinden sonra hızlıca hayatımıza girmiş bulunuyor.
Hibrit çalışma, bu hızlı girişine bağlı olarak herkesin ilgisini çekiyor. Hibrit çalışmanın geleneksel çalışma modellerine göre avantajlı olduğu konularsa sıkça vurgulanıyor.
Hibrit çalışma hakkındaki literatür incelendiğinde görülüyor ki hibrit çalışmanın yalnızca olumlu özellikleri vurgulanmış.
Bu yazıdaysa hibrit çalışmanın muhtemel sıkıntılı olduğu konular incelenmektedir.
Bu durumun sebebi, hibrit çalışmadan uzak durulmasına yol açmak değil bilakis modelin olası tehlikelerinin açıklanarak hibrit çalışmanın geleceğinin iyileştirilmesidir.
Şimdi hibrit çalışma modelinin dezavantajlarına birlikte göz gezdirelim.
Hibrit Çalışma Modelinin Dezavantajları
Herkesin rahat rahat konuşmaya cesaret edebildiği bir konu değil. Yaklaşık 1,5 yıldır hayatımızda olan bu kavram, iş hayatını ele geçirecek geleceğin müthiş icadı gibi gözükse de her şey göründüğü kadar toz pembe olmayabilir.
Evden çalışma ve ofisten çalışma modelinin dezavantajlarını yok ederek, ortaya nihai sistemi çıkarmayı hedefleyen hibrit model, yapılan anketlere göre çalışanlar tarafından da oldukça arzulanan bir sistem.
Haftanın belirli günlerinde evden, belirli günlerinde uzaktan çalışılan bu model; farklı çalışma sistemlerinin avantajlarını koruyup, dezavantajlarını yok ederek iş dünyasının yeni trendi olmak istiyor.
Fakat kimsenin dillendirmeye cesaret edemediği bazı dezavantajları da yaratması olası.
Bu modelin avantajları arasında:
- Ofislerin boyutunu küçülterek masraflardan tasarruf sağlanması,
- İşe gidilen yolculuk sürelerinden kurtararak zamandan tasarruf sağlaması, uzun vadede daha fazla şirketin çalışma düzenini hibrit bir şekilde düzenlemesi ile yollardaki insan sayısını azaltarak trafik konusunda bir çözüm önermesi,
- Çalışma arkadaşları ile ilişki kuramayan çalışanların, haftanın birkaç günü ofise gelerek bu konuda adımlar atabilmesi gibi maddeler olarak sıralanabilir.
Bu maddeler işin görünen ve güzel yüzü, bizim bu yazıda odaklanacağımız taraf ise işin çirkin tarafı.
Bu yazıda ofisten çalışmanın veya uzaktan çalışmanın ayrı ayrı dezavantajlarını da incelemeyeceğiz. Hibrit çalışma bu iki modelin bir karışımı olduğu için aslında ikisinin de avantaj ve dezavantajları burada da sayılabilir.
Bu iki modelin de karışık bir şekilde kullanıldığı bir iş modeli, hibrit çalışma modelidir.
Hibrit Modelin Tehlikeleri
Şirket içerisinde ofisten çalışanlar ve evden çalışanlar olarak iki sınıflı bir hiyerarşi oluşma ihtimali, siber suçlara açık olması ve amaca uygun bir çalışma ortamı yaratabilmek için yapılacak ekstra maliyetlerdir.
Şimdi bunları detaylı bir şekilde inceleyelim.
Ofisten Çalışanların Üstünlüğü
Hibrit modelde ofis ortamından çalışan ve evden çalışanlar arasındaki eşitliği sağlamak, en büyük zorluklardan birisi olarak karşımıza çıkacak.
Yapılan araştırmalarda, uzaktan çalışma modeline geçiş yapan çalışanların, çalışmalarının patronları tarafından daha az görüldüğü, daha az takdir edildiği, zam ve terfi alma olasılıklarının daha düşük olduğunu düşündükleri görülüyor.
Ekonomist Nicholas Bloom da bu araştırmaları doğrular nitelikte konuşuyor. Patronların ofisteki çalışanları hakkında daha iyi düşüncelere sahip olup, onları terfi ve zam gibi mevzularda öne alabileceğini söylüyor.
Bu durumun da uzun vadede bir kriz yaratması kaçınılmaz gözüküyor.
Bu modele geçecek şirketlerin, insan kaynaklarının yardımıyla optimize edecekleri hibrit çalışmaya uygun bir kurum kültürü inşa etmeleri çok önemli olacak.
Eğer sistemsel olarak bu işe bir müdahale edilmezse, ofisten çalışanların kendilerini evden çalışanlara göre daha ayrıcalıklı hissetmesi ve bazı konularda da gerçekten ayrıcalıklı olmaları olası.
Siber Güvenlik Açıkları
Günümüzde şirketlerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan birisi de siber güvenlik. Önemli verilerin istenmeyen kişilerin eline geçmesi, sadece şirket için değil; müşteriler için de istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Verilerin çalınması sonucu yıllarca sürecek çözülemez davaların gelmesi ise kimsenin istediği bir sonuç değil.
Hibrit çalışma, siber suçlara davetiye çıkarabilecek bir yapıya sahip. Çalışanların haftanın bazı günlerinde ofisten, bazı günleri evden kullanacakları cihazlar, şirketin ağında güvenlik açıkları oluşturabilir.
Tamamen uzaktan çalışma modelinde olan çalışanlar, ofise hiç uğramadıkları için kendi bilgisayarlarına bulaşan virüsleri ve zararlı yazılımları şirkete bulaştırma ihtimalleri olmuyordu.
Bununla birlikte hibrit çalışanlar hem evlerinden hem de ofisten iş yapacaklar. Bu da siber saldırılar için onları mükemmel bir hedef haline getiriyor. Evlerinde kullandıkları güvensiz ağdan, şirket ağına getirecekleri bir virüs, çok büyük sonuçlara yol açabilir.
Şirketin hacklenmesinin prestijine getireceği zararla birlikte, bu sorunları harcanacak büyük masraflar en göz korkutucu sonuçlardan birisi.
Çalışma Ortamını Uygun Hale Getirmek
Her çalışma sisteminde yapılacak farklılıkta olduğu gibi, bu sisteme geçiş için de pek çok masraf yapılması gerekebilir.
Yeni çalışma modeli, ofiste küçülme olmak üzere bazı güzel gözüken sonuçlar yaratacak olabilir.
Ofisten daha az kişinin çalışması, büyük bir ofise ihtiyaç olmadığı anlamına gelir. Daha mütevazi bir ofise geçilerek kira masrafı, elektrik ve su masrafı gibi gider kalemlerinde azalma öngörülebilir. Tüm bunlara rağmen bu durum, başka sorunlara yol açabilir.
Çalışma alanlarının küçülmesi, çalışanların verimliliğini etkileyebilir. Ofis içerisinde çalışanların kişisel alanlarının sınırlandırılması, güvensiz hissetmeye yol açarak tasarruf edilen masraflardan daha büyük zararlara yol açabilir.
Pandemi sürecinde uzaktan çalışanların bir kısmı, evlerinde yeterli ekipman olmadığı için tam verimli olarak çalışamadıklarını belirtti.
Bilgisayar, çalışma koltuğu, kulaklık, mikrofon gibi eksiklikler performansı etkileyebilir. Şirketin evden çalışanlarından tam verim alabilmesi için, çalışanlarına gerekli ekipmanları sağlaması gerekecek.
Hibrit çalışmayı kolaylaştıracak, ofisten çalışanlarla evden çalışanların koordinasyonunu sağlayacak SaaS programları da bu çalışma modelinin getireceği masraf kalemlerinden birisi.
Takvim, iş akışı, video konferans, satış otomasyonu, saha ekibi yönetimi gibi pek çok farklı alanda hizmet veren SaaS programları, aylık yüksek ücretler isteyebiliyorlar.
Tam verimli bir hibrit çalışma sistemi kurmak isteyen şirketlerin bu ücretleri yıllık finans planlarına eklemesi gerekecek.
Hibrit Çalışma Modeli Dezavantajlarına Çözümler
Hibrit modelin tüm bu dezavantajlara karşın, pek çok avantaj sağladığını da biliyoruz. Peki bu modelin dezavantajlarını elimine edebileceğimiz ve sistemi maksimum verimli hale getirebileceğimiz çözümler var mı? Neden olmasın.
Ofisten çalışanlarla, uzaktan çalışanlar arasındaki oluşabilecekler eşitsizlikleri engellemek için, hibrit çalışma bir kurum kültürü haline getirilebilir.
Kurumun tüm paydaşlarının benimseyeceği, sistemin gerekliliklerini ve sürdürülebilirliğini sağlayacak bir kurum kültürü ile bu ayrımcılığın üstesinden gelmek mümkün olabilir.
Siber suçlardan korunmak için kurum içerisinde gerekli tedbirler alınabilir. Evde kullanılan cihazlar ile ofiste kullanılanların birbirinden farklı hale getirilmesi, ekstra masraf yaratabilir gibi gözükse de uzun vadede hacklenmenin getireceği sıkıntıları düşününce, aslında oldukça da ucuz bir yöntem.
Saha ekibi yönetimi ve video konferans ihtiyaçlarınız için ise OctaSales aradığınız çözüm.
Tek bir platform üzerinden hem video konferans ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem iş akış yönetimini gerçekleştirebilir hem de saha ekip yönetimi konusunda avantaj sağlayabilirsiniz.
OCTAPULL’un aynı konuda hizmet sağlayan SaaS hizmetlerine göre daha uygun bir fiyata sahip olan OctaSales ismindeki çözümü; hibrit çalışma dönüşümü en zor olan departmanlardan birisi olan saha ekiplerinin bu geçişini, şirketinizi zorlamayacak bütçelerle gerçekleştirebilir.
Hibrit çalışma modeli dezavantajları, sizi bu dönüşümden alıkoyabilirken önerdiğimiz çözümlerle bu eksi kısımları tersine çevirebilir hem çalışanlarınız hem de sizin için hem karlı hem de daha keyifli bir iş ortamı yaratabilirsiniz!