Online Ders Nedir ve Nasıl Verilir?

Son 20 yılda internet teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte, eğitimin şekli de değişti fakat klasik yüz yüze eğitim, yerini anında video konferans uygulamaları aracılığı ile yapılan online derslere bırakmadı. Bilgisayar üzerinden yapılan ödevler, Moodle gibi araçlar aracılığı ile öğretmenlerin öğrencileri ile paylaştıkları dosyalar bu dönüşümün ilk adımlarından birisi idi.

Pandeminin hayatımıza getirdiği değişiklikler ile birlikte, dersler de tamamen dijital dünya üzerinden işlenmeye başlandı. Öğretmenler, öğrenciler okula gider gibi evlerinden aynı saatte birbirlerine bağlanıyor, video platformları üzerinde ders işliyorlardı. 

Pandemi yasaklarının hafiflemesi ve okulların açılması, uzaktan eğitim kavramını hayatımızdan tamamen çıkarmadı. Bazı kurumlar eğitim süreçlerini tamamen çevrim içi eğitime çevirmişken, bazı kurumlar ise hem yüz yüze hem de online derslerin olduğu hibrit eğitim modeline geçiş yapmış durumda.

Online Eğitim Ne Demek?

Online eğitim; eğitim süreçlerinin dijital uygulamalar, bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi teknolojik araçlar yardımı ile uzaktan ses ve görüntü bağlantısı yapılarak gerçekleştirildiği eğitim türüdür. 

Online eğitim derken aklımıza sadece ilkokul, lise ve üniversite gibi örgün eğitimin gerçekleştirildiği kurumlar gelmemelidir. Örneğin satranç konusunda uzman birisi kendisini satranç öğretirken kaydedip, bunu online olarak paylaşabilir. Canlı yayın platformları, video konferans uygulamaları üzerinden canlı dersler vererek satranç oynamayı öğretebilir. 

İnternet yardımı ile canlı veya önceden kaydedilmiş olarak, bilgi aktarılan her türlü materyal için online eğitim diyebiliriz.

Uzaktan Eğitim Çeşitleri Nelerdir?

Az önce de bahsettiğim gibi uzaktan eğitimin tek bir türü ve yöntemi yoktur. Pek çok farklı şekil ve yöntem ile internet üzerinden eğitim alma imkanına erişebilirsiniz. Bu yöntemlere bir göz atalım. 

Canlı Dersler

Eğitim eş zamanlı olarak verilir. Hem öğretmen hem de öğrenciler aynı zamanda aynı yerde toplanarak sanal bir sınıf ortamında dersi gerçekleştirir. 

Örnek vermek gerekirse bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni, 10/B sınıfı öğrencileri ile Zoom, veya OCTAPULL gibi bir online ders yapmayı destekleyen video konferans programı ile bir araya gelerek derslerini gerçekleştirebilir veya online özel ders veren bir öğretmen, öğrencisi ile aynı şekilde bir video konferans uygulaması sayesinde bir araya gelebilir. 

OCTAPULL, canlı online dersleri gerçekleştirmek için sunduğu özelliklerle, öğretmenlere ve eğitime değer katıyor. 

Kaydedilmiş Dersler

Bu modelde dersi veren kişi, anlatacaklarını bir kamera yardımı ile kayda alır. Ardından bir video paylaşım uygulaması sayesinde öğrencileri ile paylaşır.

Örgün eğitimde ders veren bir öğretmenin, konu anlatımlarını bu yöntemle gerçekleştirebileceği gibi, dijital bir yetenek hakkında ders vermek isteyen birisi bildiklerini kaydederek hem eğitim hizmeti verebilir hem de pasif gelir kazanabilir. 

Ayrıca OctaMeet ile kendinizi ders verirken kaydedebilir; beyaz tahta, ekran paylaşımı gibi özellikleri kullanarak derslerinizi zenginleştirebilirsiniz. 

Karma Model 

Bu modelde hem online canlı dersler hem de kaydedilmiş dersler kullanılır. 
Bu modelin en verimli yönlerinden birisi, kaydedilmiş bir ders hazırlayıp önceden öğrencilere gönderilmesiyle gerçekleşir. Kaydedilmiş dersi izleyen öğrenciler, canlı ders sırasında hem sorularını sorarak hem de konuyu tartışarak kendilerini daha iyi geliştirebilme şansı bulurlar.

Online Ders Vermenin Avantajları Nelerdir?

Eğitimi uzaktan gerçekleştirmenin, yüz yüze eğitime göre pek çok avantajı bulunuyor. Bunları sıralamak gerekirse:

  • İnternet bağlantınız olduğu sürece istediğiniz yerde istediğiniz zaman eğitime ulaşabilirsiniz. 
  • Tam zamanlı çalışanlar için mümkün olmayan yüz yüze dersler, online derslerin hem bilgisayardan hem mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilebilmesi esnekliği sayesinde mümkün oluyor
  • Engelli öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği imkanı veriyor.
  • Eğitim dışında harcanan yol gibi zaman kayıplarından kurtarır.
  • Ders kitaplarına, yola, yemeğe yapılan ekstra masraflardan kurtarır. 
  • Online eğitimler sayesinde sertifikalar toplayarak kariyerinizi geliştirebilirsiniz.

Online Ders Vermenin Dezavantajları Nelerdir?

Çevrim içi eğitimin avantajları bulunduğu gibi, dezavantajları da bulunmakta. Bunları incelemek gerekirse:

  • İnternet bağlantınızla ilgili bir problem varsa, özellikle canlı derslerden çok verim alamayabilirsiniz.
  • Yanlış bir video konferans uygulaması seçimi, online derslerinizin verimini oldukça düşürebilir. 
  • Öz disiplin sağlamakta zorlanan birisi iseniz, online dersleri takip etmek sizin için zorlayıcı bir süreç olabilir.
  • Okullarda ve yüz yüze eğitimlerde elde ettiğiniz sosyalleşme ve network kurma imkanlarınız kısıtlanabilir.
  • Yüz yüze eğitimde kurulan öğretmen-öğrenci ilişkisi online eğitimde kurulamayabilir. 

Avantajları ve dezavantantajları inceledikten sonra, uzaktan eğitimin sizin için uygun olup olmadığına kendinizin karar vermesi gerekecek. 

Fakat uzaktan eğitimin, günümüzde eğitimde fırsat eşitliği adına çok kritik bir rol oynadığını unutmamak gerekiyor. Gelişen teknolojinin yardımı ile eğitim artık internet bağlantısı olan her yerden gerçekleştirilebiliyor!

Online Ders Nasıl Verilir? – Online Dersleri OctaMeet ile Gerçekleştirin

Uzaktan eğitimin yaygınlaşması ile birlikte, bir soru daha akıllara geldi. ‘Online ders nasıl verilir?’. 
Online ders vermek için en temel ihtiyaçlar;

  • kamera,
  • mikrofon,
  • güçlü bir internet bağlantısı,
  • bilgisayar, telefon ya da tablet,
  • video konferans uygulaması. 

İster okulunuzdaki sınıflara online ders vermek isteyen, isterseniz online özel ders vermek isteyen, isterseniz Udemy gibi online ders platformları üzerinden ders vermek isteyen birisi olun; yukarıda sıraladıklarıma ihtiyacınız olacak. 

Yazının devamında ise sizlere online ders vermek için nasıl bir video konferans uygulamasına ihtiyacınız olduğundan ve OCTAPULL’un ürünü OctaMeet ile bu ihtiyaçları nasıl karşılayabileceğinizden bahsedeceğim. 

Video Konferans Uygulaması ile Sınıf Ortamı Oluşturun

Online derslerin dezavantajları arasında, öğrenci-öğretmen ilişkisinin yüz yüze eğitimde olduğu gibi gelişemeyeceğinden bahsetmiştik. 

Kullanacağınız video konferans uygulamasında, tüm öğrencilerin yüzünü tek bir ekranda görebileceğiniz bir imkan olursa, bu ilişkiyi daha sağlıklı kurabilirsiniz. 
Yüz yüze eğitimdeki gibi bir ilişki kurmak zor olsa da fakat ders sırasında öğrencilerin öğretmenin, öğretmenin ise öğrencilerin yüzünü görmesi, göz teması kurulabilmesi bu ilişkinin kurulmasına yardımcı olabilir. 

Aynı zamanda ders sırasında öğrencilerin parmak kaldırabilmesi, öğretmenin onlara söz vererek yüz yüze bir sınıf ortamı sağlayarak hem öğrencilerin motivasyonunu artıracak, hem de eğitimin kalitesini artıracak bir unsur. 

OctaMeet ile 100 öğrenciye kadar sınırsız süre ile derslerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede 40 dakikada bir öğrencilerinize tekrar link atıp girmelerini istemeniz gerekmez. 
OctaMeet kullanarak eğitim grubunuzda sınıf ortamı oluşturabilir, eğitimin kalitesini artırabilirsiniz.
Derslerde Ekranınızı PaylaşınDersleri ekstra görsel materyallerle desteklemenin, öğrenme sürecine katkıda bulunduğu bilinen bir gerçektir. 

Derslerinizi PowerPoint sunumları, konu ile alakalı videolar, özel hazırlanmış görsel dosyalar ile desteklemek hem sizin işinizi kolaylaştıracak hem de öğrenim sürecine katkıda bulunacaktır. 
OctaMeet ile dersleriniz sırasında ekranınızı paylaşabilir, online dersinizi görsel materyallerle destekleyebilirsiniz.

Beyaz Tahta Özelliğini Kullanın

Eskiden tebeşirle yazılan kara tahtalar, günümüzde ise keçeli kalemlerle yazılan beyaz tahtalar yüz yüze eğitim süreçlerinin ayrılmaz bir parçası. 
Beyaz tahtayı online derslerinizde de kullanabilmek, size aklınızdaki daha iyi aktarabilmek için paha biçilemez bir fırsat sunar. 

OctaMeet’in beyaz tahta kullanımı özelliği sayesinde, istediğiniz yazıyı yazabilir, şekli çizebilir, grafikleri oluşturabilirsiniz. 
Önceden hazırlanmış sorulara ve içeriklere mahkum kalmadan, beyaz tahta üzerinden özgürce derslerinizi anlatabilirsiniz!

Dersleri Kaydedin ve Paylaşın

Online eğitimde öğrencilerle birlikte geçirilen zaman çok önemlidir. Bu sürenin çok verimli ve iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir. 

Konu anlatımlarını öğrencilerle canlı buluşmadan önce kaydedip izlemeleri için paylaşmak, canlı ders sırasında soruları cevaplamak ve konu üzerine tartışmak gibi eğitim için kritik süreçlere daha fazla vakit ayırmanızı sağlayacaktır. 

OctaMeet ile kendinizi konu anlatımı yaparken kaydedebilir, bunu öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. Bu şekilde öğrenciler istedikleri zaman konuyu sizin anlatımızdan dinleyebilir, canlı ders sırasında da size sorularını sorarak konuyu en iyi şekilde öğrenir. Zamanınızı daha iyi değerlendirebilirsiniz!

Takviminizi Planlayın

Online dersler için öğrencilere tek tek link göndermek yorucu ve zaman alıcı bir süreç olabilir. Bu sebeple bu işi otomatik gerçekleştirecek bir video konferans uygulaması işlerinizi kolaylaştıracaktır. 

OctaMeet’e öğrencilerinizin e-mail adreslerini bir kere ekledikten sonra, uygulamanın otomatik olarak derslerin linkini öğrencilerinize mail atmasını sağlayabilirsiniz. 

Dersten ne kadar süre önce göndereceğini de aynı şekilde seçme imkanına sahipsiniz. İsterseniz 1 saat önce göndermesini sağlayın, isterseniz 1 hafta önceden!

7 Günlük Deneme Süresi ile Hemen Kullanmaya Başlayın!

Online derslerinizi OctaMeet ile vermeye karar verdiniz, fakat emin olamıyor musunuz? OctaMeet’i herhangi bir kredi kartı bilginizi paylaşmadan 7 gün boyunca tamamen ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. 

Deneme sürecini başlatmak için Kayıt Ol kısmına girip, lisans olarak OctaMeet’i seçmeniz yeterli. Aklınıza uygulamaya veya bize dair herhangi bir şey takılırsa Canlı Destek’le iletişime geçebilirsiniz!
Çağa ayak uydurarak online ders vermek istiyorsanız, OctaMeet’e bakmadan geçmeyin!