ChatGPT vs. Chatbotlar: Aradaki Fark Nedir? 

Yapay zekâ tabanlı sohbet araçları, iş dünyasında ve günlük yaşamda hızla popülerlerliğini artırdı. Bu araçların başında gelen ChatGPT ve Chatbotlar, sundukları gelişmiş dil işleme yetenekleri sayesinde çeşitli görevleri yerine getirerek kullanıcılara birçok konuda kolaylık ve fayda sağlar. 

Özellikle uzaktan ve hibrit çalışma sistemlerinde bu araçların kullanımı, süreçleri otomatikleştirerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Ekip iletişimini güçlendirerek verimliliği artırır ve veriye dayalı kararlar alınmasına katkıda bulunur. 

Bu noktada uzaktan çalışan ekipleri destekleyen bir video konferans çözümü olan OctaMeet, birebir görüşmelerin ve toplantıların kolaylıkla yapılmasına olanak tanır.  

Diğer iş yazılımları ile entegrasyon sağlayarak işletmelerin yapay zekâ araçlarından faydalanmalarını ve dijital dönüşümlerini hızlandırmalarını sağlar. Böylelikle ekip iş birliğini ve iş süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. 

ChatGPT Nedir ve Ne İşe Yarar?ChatGPT Nedir ve Ne İşe Yarar?

OpenAI tarafından geliştirilen ve 2022 yılında hizmete sunulan ChatGPT, kullanıcıların sordukları sorulara yanıtlar üreten yapay zekâ tabanlı bir sohbet uygulamasıdır.  

Güçlü bir dil modeli olan GPT (Generative Pre-trained Transformer) üzerine kurulan ve LLM tabanlı bir yazılım olan ChatGPT, insan benzeri metinleri saniyeler içerisinde oluşturabilir ve soruları doğal bir dille gerçek zamanlı olarak yanıtlayabilir. 

Ayrıca ayrıntılı ve uzun metinler, cümle yapıları ve matematiksel hesaplamalar gibi karmaşık girdileri ve komutları hızlı bir şekilde analiz etme ve değerlendirme yeteneğine sahiptir. 

Kullanıcı soru ve yanıtlarını tahmin etme özelliği ile gelen bilgileri sürekli olarak hafızasına kaydeder, ayrıca söylenenleri tahmin etmeye çalışabilir. Bu yönüyle öğrenmeye ve kendini geliştirerek güncellemeye açık bir yazılım olduğu söylenebilir.  

Esnek ve kullanımı kolay bir yazılım olması ile kullanıcılara erişimi bulunan bilgileri derleyip ulaştırarak bilgiye erişimi kolaylaştırır ve zamandan avantaj sağlar. Bu kaynaklar, kitaplar, makaleler, dokümanlar gibi basılı kaynaklar ve internet üzerinde bulunan kaynaklardır. 

Bu sayede özellikle içerik üretme, pazarlama operasyonları ve karar alma aşamalarında uzaktan çalışan işletmelere destek olur.

ChatGPT’nin Kullanım Alanları Nelerdir? 

ChatGPT hem kurumsal hem de bireysel ortamlarda birçok kullanım alanına sahiptir. Kullanıcılara birçok farklı konuda öneriler sunarak yardımcı olur. Bu kullanım alanlarından bazıları şunlardır: 

  • Dil işleme: Verilen metni analiz ederek özetleyebilir, düzeltmeler ve geliştirmeler önerebilir. Ayrıca, farklı dillerde çevirileri kolaylıkla gerçekleştirebilir. Böylelikle uzaktan çalışanlar ve müşteriler arasındaki dil bariyeri ortadan kalkar
  • Makine Öğrenme: Makine öğrenimi süreçlerinde bilgi ve veri analizi konusunda yardımcı olarak verilerinin analiz edilmesi, model önerileri sunma ve daha verimli algoritmalar geliştirme gibi alanlarda katkı sağlar. 
  • Müşteri Hizmetleri: Müşteri destek birimi olarak işlev gösterip sıkça sorulan soruları yanıtlayabilir, sorunları hızlı bir şekilde çözebilir ve böylece destek ekiplerinin iş yükünü hafifletebilir
  • İçerik Oluşturma: Verilen komutlar doğrultusunda farklı alanlarda içerikler oluşturabilir. Blog yazıları, makaleler, ürün açıklamaları, sosyal medya içerikleri gibi birçok formatta içerik üretimini hızlandırır ve kolaylaştırır, bu sayede içerik pazarlama faaliyetleri desteklenir. 
  • Eğitim: ChatGPT ile kullanıcılar, eğitim materyallerine ulaşabilir, istedikleri konularda bilgi alarak yetkinliklerini ve becerilerini geliştirebilirler. Ayrıca, karmaşık konular basit ve anlaşılır bir şekilde açıklanarak öğrenme süreçleri desteklenir. 
  • Yazılım Geliştirme ve Kodlama: ChatGPT, yazılım geliştirme alanında kod hatalarını tespit edebilir, kodun nasıl çalıştığını açıklayabilir ve belirli programlama dillerinde kod yazma konusunda rehberlik edebilir. 
  • Hesaplamalar: Matematik denklemleri çözme, istatistiksel analizler yapma, veri işleme gibi matematiksel ve sayısal işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir. 

ChatGPT’nin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? 

ChatGPT, Kolay kullanım ile güçlü ve geliştirilmiş bir kullanıcı deneyimi sunar, gerçek zamanlı yanıt ve çözümler sunarak iş süreçlerini hızlandırır. Ancak, zaman zaman güncel olmayan ve yanlış bilgiler verebilir; kaynak belirtmediğinden dolayı ise intihal gibi olumsuz durumlar ile karşılaşılabilir.  

Bu nedenle önemli içeriklerde bu noktada dikkatli olunması gereklidir. Ayrıca, tüm girdilerin makine öğrenimini geliştirmek için kullanılması ve sohbetlerin OpenAI tarafından izlenmesi nedeni ile hassas bilgiler ChatGPT ile paylaşılmamalıdır

Chatbot Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sohbet veya yapay zekâ robotları olarak da adlandırılan chatbot araçları, insan konuşmasını taklit eden, bilgi vermek ve soruları yanıtlamak için tasarlanmış yazılımlardır.  

Doğal dil işleme (NLP) ve bazen de makine öğrenmesi (ML) teknolojisini temel alan chatbotlar, sohbete dayalı bir arayüz (CUI) kullanır ve önceden belirlenmiş komut setlerini takip eder. Bu nedenle dil kullanımı ChatGPT gibi yapay zekâ araçlara göre daha sınırlıdır. 

Kullanıcıların istedikleri işlemleri ve sorguları dijital ve gerçek zamanlı olarak gerçekleştirir, gerekli yönlendirmeleri yapar ve farklı konularda yardımcı olur. 

Reaktif ve proaktif olmak üzere iki tür chatbot kullanılır. Kural tabanlı reaktif chatbotlar, basit soruları ve istekleri yanıtlayabilir, çözüm sunmak için önceden belirlenmiş kuralları takip eder. Gerektiği takdirde kullanıcıları müşteri temsilcilerine yönlendirebilir

Buna karşın, daha gelişmiş makine öğrenimi kullanan proaktif sohbet botları daha kompleks görevleri yerine getirirler, bu açıdan sanal asistanlar ile benzerlik gösterirler. Olası sorunları tahmin edebilir, gereken durumlarda kullanıcılar ile etkileşime geçebilir ve çeşitli konularda bilgilendirmeler yapabilirler

Bu noktada sohbet botları, müşteriler ve kullanıcılarla etkileşimi artırmak ve otomatikleştirmek isteyen alışveriş siteleri, mobil uygulamalar, mesajlaşma platformları, sesli asistanlar, bankacılık uygulamaları ve markaların çevrim içi mağazaları gibi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. 

Chatbotların Kullanım Alanları Nelerdir? 

Chatbotların kullanım alanlarından bazıları şunlardır: 

  • Kullanıcıları Taleplerini Gerçekleştirir: Chatbotlar istenen bilgileri işletme web sitesi gibi platformlardan getirir, kullanıcı talepleri doğrultusunda veri tabanından sorgulamalar yapar.
  • İşlemlerin Daha Hızlı Yapılmasını Sağlar: Uygulama, işletme web sayfası, canlı destek ve müşteri temsilcileri kanallarıyla yapılabilecek işlemleri daha kısa sürede gerçekleştirir. 
  • Kullanıcıları Yönlendirir: Kullanıcı sorularını yanıtlar, çözümlere yönlendirir ve kişiselleştirilmiş öneriler sunar. 
  • Müşteri İşlemlerinde Yardımcı olur: Sipariş, ödeme, iade, bakiye sorgu gibi işlemlerde yardımcı olur. ihtiyaç duyulduğundan müşteri temsilcilerine yönlendirir.
  • Otomasyona Olanak Tanır: Basit işlemlerde otomasyon ile zaman ve maliyet açısından tasarruf yapılmasını sağlar.

Chatbotların Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Chatbotlar, kullanıcıları ürün ve hizmetlere yönlendirerek satın alma yolculuğunu hızlandırabilir, doğru öneriler sunarak dönüşüm oranlarını artırabilir. Ayrıca kullanıcı verilerini toplayarak kişiselleştirilmiş deneyim sunar. Tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek maliyetleri düşürür. 

Ancak, dil işleme yeteneklerinin sınırlı olması nedeniyle karmaşık veya çok adımlı işlemlerde yetersiz kalabilir, ifadeleri doğru anlamakta zorlanabilir ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir. 

ChatGPT ve Chatbotlar Arasındaki Farklar Nelerdir? 

ChatGPT, gelişmiş dil işleme yetenekleri ve öğrenme kabiliyeti ile iyi bir kullanıcı deneyimi sunan bir araçtır. Bu sayede daha karmaşık komutları anlayarak analiz edebilir, soruları yanıtlayabilir ve istenen işlemleri anlık olarak gerçekleştirebilir. 

Buna karşın chatbotlar, makine öğrenimi ve doğal dil işleme gibi teknolojilerden yararlansalar da daha sınırlı işlevselliğe ve yanıt verme yeteneğine sahiptirler. 

Kullanıcı yanıt ve sorularını inceleyerek kendilerini geliştirme özelliğine sahip olmadıklarından yalnızca önceden programlanmış alanlarda hizmet verebilirler. Veri tabanında olmayan bir istekle karşılaştıkları takdirde isteği anlamayabilir veya yanlış değerlendirebilirler. 

Yapay Zekâ (AI) Tabanlı Araçlar Uzaktan ve Hibrit Çalışmada Nasıl Katkı Sağlar?Yapay Zekâ (AI) Tabanlı Araçlar Uzaktan ve Hibrit Çalışmada Nasıl Katkı Sağlar?

Uzaktan ve hibrit çalışma modellerinde yapay zekâ tabanlı araçların kullanımı, başta iletişim ve iş birliğini geliştirme ve görevlerin otomasyonu konularında oldukça önemlidir.  

Bu noktada ChatGPT, çalışanların ve iş süreçlerinin verimliliğine katkıda bulunabilir. Ekip içi iletişimi güçlendirir ve üretkenliği artırabilir. Ayrıca, çalışanların ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir ve bu yönüyle esnek bir çözüm sunar. 

İçerik üretimi ve düzenleme, raporlamaların yapılması, belgelerin kontrolü, yazılım geliştirme ve kodlama gibi alanlarda kontrol ve düzenleme olanakları sunarak çalışanları destekler. 

Öte yandan geleneksel chatbotlar, sınırlı dil işleme yeteneklerine sahip olsalar da uzaktan çalışmada görevlerin otomasyonu, veri toplama, müşteri hizmetlerini geliştirme ve takım iletişimini güçlendirme gibi farklı alanlarda kullanılır ve iş akışına destek olurlar. 

İşe Alım Süreçlerini Kolaylaştırır ve Eğitim Olanaklarını Artırır 

Yapay zekâ araçları, işe alım süreçlerini optimize edebilir. Bu doğrultuda insan kaynakları birimleri, chatbot araçları ile başvuruları alabilir ve ChatGPT ile iş ilanları kolaylıkla hazırlayabilir. Otomasyon sayesinde yapılan başvurular etkin şekilde takip edilebilir.  

Diğer bir yandan chatbotlar ile ekibe yeni katılan üyeler için sohbet botlarıyla çevrim içi quizlerin yanı sıra sanal ve interaktif eğitimler sunulabilir ve oryantasyon süreçleri daha etkin şekilde tamamlanabilir. 

Farklı konumlarda bulunan yetenekli bireyleri teşvik eder ve uzaktan çalışma sisteminde çalışan çeşitliliğinin artmasına katkıda bulunabilir. Ayrıca, yine bu araçlarla eğitim materyallerine ulaşılabilir, bu noktada uzaktan çalışanlar motive edilerek kariyer gelişimleri desteklenir. 

Müşteri Hizmetleri Operasyonlarını Geliştirir 

Yapay zekâ tabanlı araçlar, müşteri hizmetleri ve destek sunma süreçlerini optimize eder. Sohbet ve e-posta şablonları hazırlanarak uzaktan çalışan sorumlu ekiplerin verimliliği artırılabilir ve müşteri talepleri daha hızlı ve doğru şekilde karşılanabilir.  

Basit konularda yardıma ihtiyaç duyan müşteriler chatbotlara yönlendirilebilir ve destek ekiplerinin iş yükü hafifletilebilir, bu sayede 7/24 kesintisiz müşteri desteği sağlanabilir.  

Ayrıca, AI araçları müşterilere kişiselleştirilmiş öneriler ve kampanyalar sunarak müşteri deneyimini daha da geliştirebilir ve satın alma yolculuğunun kısaltılmasına yardımcı olabilir. 

Ekiplerin Verimlilik ve Üretkenliklerini Artırır 

ChatGPT ve Chatbotlar, uzaktan takımlara takıldıkları noktalarda işlerini kolaylaştıran öneriler sunabilir, yaratıcılıklarını destekleyerek motivasyon ve verimliliklerinin artırılmasını sağlayabilirler. 

Farklı konumlarda bulunan ve farklı diller konuşan çalışanlar için gerçek zamanlı çeviri özelliği sunabilir, böylelikle takımların iletişimini güçlendirir, etkileşimi artırır ve iş birliğine katkıda bulunur. 

Ayrıca, sosyal medya ve e-posta pazarlama içerikleri, haftalık raporlamalar ve e-ticaret için ürün açıklamaları gibi içeriklerin şablonları otomatik olarak oluşturularak uzaktan çalışan takımlar desteklenebilir. 

Veriye Dayalı Karar Alma Süreçlerini Destekler 

ChatGPT gibi yapay zekâ araçları yüksek hacimlerde verileri kısa sürede analiz ederek uzaktan takımlara özetler, çıkarımlar ve iç görüler sunabilir. Analiz sonuçları doğrultusunda yöneticilerin karar alma aşamaları desteklenir. 

Farklı kanallardan toplanan veriler interaktif analitik ve raporlama araçları tarafından işlenebilir, doğruluğu ve tutarlılığı yüksek kararlar daha kısa sürelerde alınabilir.  

Ayrıca, organizasyonlar farklı iş senaryoları oluşturmak ve gelecekteki etkilerini öngörmek adına chatbot araçları oluşturabilir, iş süreçlerindeki stratejik planlama, performans takibi ve risk yönetimi daha etkin şekilde yapılabilir.  

Yapay zekâ tabanlı araçlar, bilgi toplama yetenekleri ile verilerin farklı kanallardan elde edilmesini ve incelenmesini kolaylaştırır. Bu sayede bu veriler bir araya getirilebilir ve uzaktan çalışanların erişimi kolaylaşır. 

İletişim ve İş Birliği Araçları ile Entegrasyon Sağlanır 

Hibrit ve uzaktan çalışma ortamında takım üyeleri arasındaki iletişimin sağlanması ile bağlantılı sorunlar yaşanabilir, uzaktan çalışanların farklı bölge ve zaman dilimlerinde bulunması bu durumu kötüleştirebilir. 

Yapay zekâ tabanlı chatbot ve ChatGPT gibi araçlar, uzaktan takım iletişimi ve koordinasyonunu artıran iletişim yazılımlarına entegre edilebilir, sık sorulan soruların yanıtlanması ve toplantı planlama gibi alanlar otomatik hâle getirilerek çalışanlara kolaylık sağlanabilir. 

Bu noktada OctaMeet gibi video konferans araçları diğer iş yazılımları ile entegrasyon sunarak uzaktan çalışan ekiplere destek olur. 

OctaMeet Uzaktan ve Hibrit Çalışan Ekiplerinizi DesteklerOctaMeet Uzaktan ve Hibrit Çalışan Ekiplerinizi Destekler

Yerli ve yenilikçi bir video konferans uygulaması olan OctaMeet, uzaktan ve hibrit çalışan ekiplere ve güçlü ve kullanımı kolay bir platform sunar. Görüşme ve toplantıların uzaktan yapılmasına olanak tanıyarak organizasyonların kurumsal iletişimlerini destekler.  

Uzaktan ve hibrit çalışan takımların iş birliği ve koordinasyonunu pekiştirerek verimliliklerinin ve üretkenliklerinin artırılmasına katkıda bulunur. Yapay zekâ destekli özellikleri ile toplantıların verimliliğini artırır. 

Ayrıca, Türkiye’de bulunan veri merkezi, üst düzey güvenlik özellikleri ve hızlı altyapısı ile kullanıcı verileri güvenle saklanır. Böylelikle iş süreçleri tamamen uzaktan ve gizlilik içinde yürütülür. 

OctaMeet, CRM ve SFA yazılımları ile entegrasyon sağlayarak müşteri etkileşimlerini iyileştirir ve satışların artırılmasına katkıda bulunur. SFA çözümümüz Octapull SFA ile uyum içinde çalışır, böylece satış ve pazarlama süreçlerine destek olur.  

OctaMeet’in sunduğu özellikleri şu şekilde özetleyebiliriz:  

  • Toplantı odaları özelliği ile düzenli toplantıların yanı sıra anlık toplantılar kolaylıkla yapılabilir. Sınırsız birebir görüşmeler ve grup görüşmeler planlanabilir ve gerçekleştirebilir.
  • Webinar modülü ile çevrim içi eğitimler, kurslar, webinarlar ve atölye eğitimleri (workshoplar) düzenlenebilir.
  • Performans yönetimi zayıf ve stabil olmayan bağlantılarda ses ve görüntü kalitesini otomatik ayarlar, bu sayede görüşmeler sorunsuz ve kesintisiz olarak gerçekleştirilir.
  • Takvim entegrasyonu ile kullanıcı verileri Microsoft Outlook, Google Gmail ve Apple iCloud gibi popüler e-posta servislerine aktarılır, bu sayede katılım kolaylaşır.
  • Gelişmiş paylaşım araçları ile sunumlar yapılabilir, belge ve toplantı notları katılımcılarla paylaşılabilir.
  • Beyaz tahta ve not alma araçlarıyla çizimler yapılabilir ve materyallerin üzerine yazılabilir. Bu sayede hem online toplantılarda etkili not alma stratejileri benimsenir hem de görüşmelerin interaktif ve akılda kalıcı şekilde gerçekleşmesi mümkün hale gelir.
  • Sınırsız uygulama içi mesajlaşma ile uzaktan ve hibrit ekipler her an iletişimde kalır, birbirlerine sorularını yöneltebilir, dosya paylaşabilir ve geri bildirim bırakabilirler.
  • El kaldırma, şanslı katılımcı seçme ve reaksiyon bırakma özellikleri ile takım üyeleri arasındaki etkileşim artar ve iş birliği desteklenir.
  • Dahili bulut depolama özelliği ile harici platformlara olan ihtiyaç ortadan kalkar. Dosyalar OCTAPULL güvencesi ile çevrim içi olarak saklanabilir ve her yerden erişilebilir.
  • Yapay zekâ destekli toplantı özetleri ve Türkçe destekli gerçek zamanlı altyazılar özellikleri toplantıların verimliliği ve etkinliğini artırır. 

Ayrıca, aylık abonelik esasına dayanan ve cayma bedeli bulunmayan esnek lisans seçenekleri ile işletmeler planlarında istedikleri zaman değiştirebilir ve dilerlerse iptal ederek ücretsiz sürümü kullanmaya devam edebilirler. 

OctaMeet çözümümüz hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz buradan ürün ekibimizle bir demo görüşmesi planlayabilirsiniz.  

Hemen Kaydolun!  

OctaMeet avantajlarından 30 gün boyunca ücretsiz olarak yararlanmak için bugün kaydolabilirsiniz!


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .