Verimli Bir Hibrit Çalışma Ortamı Yaratabilmek İçin 3 İpucu

İş dünyası son 2 yılda kökünden değişti. Bunu görebilmek için çok iyi bir iş dünyası analisti olmaya gerek yok. Bazı şirketler çalışanlarını ofisten çalışmaya devam etmeye yönlendirse de, pek çok şirket de uzaktan ve ofisten çalışmayı birleştiren hibrit çalışma modelini tercih ediyor.
 
Hibrit çalışma modelinin henüz tam oturmamış olması, yöneticileri bu süreci nasıl yönetmeleri konusunda düşüncelere itiyor. Çalışan mutluluğu ve verimliliğini artırmak için, bu geçiş sürecinde faydalı olabilecek 3 öneri hazırladık. İşte sizlerle, daha verimli bir hibrit çalışma modeli yaratmak için 3 ipucu. 

1. Anahtar Nokta: İletişim, Kapsayıcı Bir Ortam Yaratın

Güçlü iletişim, her çalışma modelinde başarının en kilit noktalarından birisidir. Çalışanların istedikleri bilgiye ulaşabilmeleri için gerekli iletişim yöntemlerini hazırda bulundurduğunuzdan emin olun. Düzenli bir şekilde bilgiye ulaşım, verimi artıracaktır. 

Uzaktan çalışan personelinizin yalıtılmış hissedebileceğini unutmayın. Bu bazıları için zorlayıcı ve moral bozucu bir süreç olabilir. Çalışanlar arası etkileşimi artırmak ve takım ruhunu güçlendirmek için, tüm çalışanların katılabileceği düzenli toplantılar düzenlemek bu konuya bir çözüm olabilir.

Hibrit çalışma modelinde kapsayıcı bir iş ortamı yaratmak için, özellikle yeni çalışanlarınıza gerekli fırsatları verdiğinizden emin olun. İşe yeni giren çalışanların, daha dominant meslektaşları ya da fiziksel olarak ofiste bulunan meslektaşlarının gölgesinde kalması yüksek bir olasılık. 

Fakat sizin şirket içerisinde ‘herkesi’ dinlediğinizden emin olmanız gerekiyor. Sağlıklı bir iş ortamının sırrı, herkesin saygı duyulduğunu hissettiği, farklı perspektif sunarak değer katabildiği ortamları yaratmaktan geçiyor. 

2. Gerekli Ekipmanları Gözden Geçirin

Pandemi öncesinde, çalışanların büyük bir kısmı; çalışmak için gerekli ekipmanların bulunduğu ofislerden çalışıyordu. Pandeminin başı ile birlikte, hızlı bir adaptasyonla iş yerleri dizüstü bilgisayarlara aktarıldı. 

Bu konuda çalışanlarına gerekli ekipmanları sağlamak, şirketlere düşüyor. Elektrik sorunu yaşanan ülkelerde, şirketlerin çalışanlarına taşınabilir bataryalar dağıttığı biliniyor. Sizin de, şirketinizde çalışanlarınızın işlerini yapabilmeleri için nelere ihtiyacı olduğunu düşünerek, bunları karşılamanız gerekiyor. Güçlü bir dizüstü bilgisayar, taşınabilir bir internet bağlantısı; çalışanlarınızın verimini ve mutluluğunu artırmaya yardımcı olacaktır. 

Ayrıca yöneticiler, fiziksel engelleri ve özel ihtiyaçları da kesinlikle düşünmeli. Onların işleri verimli olarak yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları ekipmanları sağlamalı; ister uzaktan, ister ofisten çalışsınlar. 

Taşınabilir şirket cihazları, güvenlik açıkları yaratabilir. Çalışanlarınızın bu riskleri anladığından ve korunmak için yapmaları gereken şeyleri bildiğinden emin olun. Çok faktörlü kimlik doğrulama, şifreleme gibi güvenlik önlemleri işinize yarayabilir.

Çalışanlara siber güvenlik konusunda güncel bir şekilde bilgi vermek, sizi risklerden koruyacaktır. 

3. Esnek Saatleri Benimseyin

Esneklik, günümüz iş dünyasının en önemli kavramlarından birisi. Pek çok organizasyon, pandemi boyunca kurum kültürlerine uyan çalışma yöntemlerini bulabilmek için denemeler gerçekleştirdi. 

Eğer çalışanlarınızı ofise döndürmeyi düşünüyorsanız bile, onlara esnek çalışma saatleri sunduğunuzdan emin olun; kimsenin hayatında sadece iş yok, insanların başka sorumluluklarını da unutmayın.

Çalışanlarınızın çalışma saatlerini kendileri seçmelerine izin verin. Kendilerini iyi tanıyan çalışanlar, nerede ve hangi saatlerde çalışırlarsa daha verimli olabileceklerini biliyorlar. Onların bunu seçme hakkına saygı gösterin, verimliliğin arttığını göreceksiniz. 

Bir diğer opsiyon ise çalışanların ofise günde sadece birkaç saat gelip, geri kalan süreyi evde geçirmeleri. Bu çalışanlara ortam değişikliği sağlarken, ofis imkanlarından faydalanmaları için de imkan sunuyor. 

Günümüz iş dünyasında, şirketlerin ‘iş hedefleri’ ile ‘çalışanlarının ihtiyaçları’ arasındaki dengeyi kurması gerekiyor. Esnek, destekleyici, iletişimi kolay iş modelleri çalışanların ihtiyaçlarını karşıladığı için bozulmaya karşı daha güvenli seçenekler. İş dünyasında hedeflerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız, bu dediklerimizi unutmayın!


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .