2023’te Daha Huzurlu Bir İş-Hayat Dengesi İçin Öneriler

İnsanlık tarihine baktığımızda, salgınlarla mücadele etmek, savaşa girmek gibi yıkımlar yaratır ve iyi ya da kötü, dünya bir daha asla eskisi gibi olmaz. Son iki yılda, COVID-19 sayesinde dünya neredeyse on yıllık bir değişim geçirdi. Bu değişimlerden sonra iş hayat dengesi sağlamak da üzerine düşünülmesi gereken bir konu haline geldi.

Hayatımızın en çok etkilenen ve büyük bir değişime tanık olan yönlerinden biri, çalışma şeklimizdi. İşverenlerin göz açıp kapayıncaya kadar ofisleri kapatmasına neden olan pandemi sonrasında kolektif küresel iş gücünde yankılanan en yüksek ses “evden çalışma” oldu.

Uzaktan çalışmanın yeni normaline, dünyanın dört bir yanındaki çalışanların ya destekledikleri ya da uyum sağlamakta zorlandıkları bir dizi yeni değişiklik eşlik etti. 

Çalışanların birçoğu uzun yolculukların olmamasına ve evden çalışmanın rahatlığına alıştı. Fakat diğerleri, iş hayatını ve ev hayatını ayıran net bir sınır olmadan iş ve aile sorumluluklarını dengelemekte zorlandı.

İster uzaktan çalışma, ister hibrit veya ofisten çalışma  olsun,  dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, iş-hayat dengesinin kalbinde yer alan  akıl sağlığıdır.

2023’e adım attığımıza göre, hayatımızı gözden geçirmek ve yaşam kalitesinden ödün vermeden nasıl çalışacağımıza dair hayatımızda değişiklikler yapmak için, çok klişe olsa da, yeni yıldan daha iyi bir zaman olamaz.

Yeni yılda çalışma düzeninize yardımcı olabilecek beş yeni yıl kararına odaklanalım. Haydi başlayalım ve ilk olarak her zaman zor olan iş-yaşam dengesine göz atalım.

Kendinize Vakit Ayırın

2201 w039 n003 73b p1 73

Çoğumuz hayatımızı otomatik pilotta yaşamaya devam ederiz. Yaptığımız şeyi neden yaptığımızı fazla düşünmeden sürükleniyor gibiyiz. İş-yaşam dengesini yakalamak için önce kendi benliğimizin farkında olmamız gerekir. Hayatta ve işte önceliklerimizi belirlememiz gerekiyor.

Bunu yapmak için, hayatın günlük monotonluğunda bir mola vermek önemlidir, durup işten ve hayattan ne istediğinizi düşünmek.

Günlük takviminize küçük “zaman” ceplerini deneyin ve planlayın. Meditasyon yapın, yazı yazın, nefes egzersizleri yapın. Başka bir deyişle, günlük rutinden çıkın ve kendi ruhunuzu besleyin.

Sınırlarınızı Net Bir Şekilde Belirleyin 

  • Kediniz klavyenin üzerinde gezinirken  bir video konferans görüşmesinde değerli fikirlerinizi vermeye mi çalışıyorsunuz?
  • Sürekli telefon konuşmalarının ve işten gelen e-posta bildirimlerinin sesini  bastıran çılgın aile üyeleriniz mi var?
  • Gece saat 12’de son bir acil e-posta göndermeden önce bebeğinizin uyumasını mı bekliyorsunuz?

    Birçoğumuz yaşam kalitemizin tıpkı iş ve yaşam arasındaki sınırlar gibi kaybolduğunu gördük. Pandemi öncesinde, ofise giden acı verici uzun yolculuklara muhtemelen hepimiz isyan ediyorduk, ancak şimdi bunun ne kadar önemli bir amaca hizmet ettiğini anlıyoruz.
     
    Yoğun çalışma temposu ile evdeki hayatın çılgınlığı arasında, işe gidip gelme zamanı ikisini birbirinden ayırmak için net bir çizgi olarak hizmet etti. Yani iş kişiliğimizden çıkmamıza ve daha az resmi aile yaşamlarımıza geçmemize yardımcı olan bir tampon görevi gördü.

    Ancak ofislerin evlerimizdeki rahat bir köşeye kaymasıyla sınırlar ortadan kalktı. Mental sağlığınızı geri kazanmanıza yardımcı olabilecek şey, iş hayatınız ile gerçek hayatınız arasında net sınırlar oluşturmaktır.

    Evinizde böyle izole bir yerde olduğundan emin olun. Masanızda yemek yemeyin, video oyunları oynamayın ya da hayal kurmayın.  O alanı tamamen işe ayırın. İzin günlerinizde veya mesai saatleri dışında o köşeyi ziyaret etmeyin. O alana mini ofisiniz gibi davranın.

Verimli Çalışın

Amerikalı filozof Henry David Thoreau “Çok çalışan, çok çalışmaz.” sözüyle verimli çalışmanın önemini çok kısa ve öz bir şekilde vurgulamıştır. Üretkenliği işe ayrılan süre ile ölçmek yerine, zamanın kalitesine göre değerlendirmenin daha doğru olacağını söyleyebiliriz. 

Zamanınızı boşa harcamayın. Önceliklerinize göre strateji belirleyin. İşinizle gerçek hayatınızı ayırmak için bir zaman bariyeri kurun ve bunu aşmayın. Daha iyi bir iş-yaşam dengesinin anahtarı, hayatınıza değer katmayan şeylere asla zaman harcamamaktır. Dünyada sınırlı zamanımız var ve onu nasıl harcadığımız hayatımızı şekillendiriyor.

Sağlığınıza Her Zaman Öncelik Verin

İş yerinde yıldız bir profesyonel veya tüm ofisin can damarı olabilirsiniz. Ancak, siz de özellikle kış aylarında her insan gibi hasta olabilirsiniz. Bu sürede çalışmaya devam ederseniz ve  hastalık izni almazsanız, işinize faydadan çok zarar verirsiniz. İş yerinin size ihtiyacı var – ama size sağlıklı, canlı ve iyiyken ihtiyacı var. Bu nedenle, sağlığınıza dikkat etmek, öncelikler listenizin başında olmalıdır.

Özellikle Omicron dünya çapında hızla yayılmaya devam ederken (ve 2023’te kaç tane daha mutandın çıkacağını asla bilemeyiz), kendinizi  sağlıklı ve zinde tutmak akıllıca bir hareket olacaktır.

Egzersiz için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun. Spor yapmak, bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra, iyi hissettiren endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayarak mental sağlığınıza da canlılık katar.

Kendinizi şarj etmek için gün içinde kısa molalar vermeye çalışın. Gerekirse 30 dakikalık periyotlardan sonra mola vermek için alarm kurun ve alarm çalınca masanızdan kalkın, esneme hareketleri yapın veya yürüyüşe çıkın.

Şükredin

Hayatta stresli hissetmemizin temel nedenlerinden biri, nimetlerimizin farkında olmak yerine, başkalarının sahip olduklarını görmemiz ve neden aynı şeylere sahip olmadığımız konusunda endişelenmemizdir. 

Sahip oldukları her şey için gerçekten şükredenler, bir şeylerin eksikliğinden şikayet edenlerden daha mutlu bir ruh hali içinde olurlar. Şükran, düzenli olarak uyulması durumunda yaşamı değiştirebilecek sihirli bir histir.

Her stres, bir şeylerin eksik olduğu hissinden kaynaklanır. Minnettarlık ise, sana bahşedilmiş sayısız hediyeye sahip olmanın harika bir panzehridir. Dikkat çekici bir şekilde, bir araştırmaya göre minnettarlık duymak, fiziksel sağlık sorunlarının üstesinden gelmeye de yardımcı olmaktadır.

business women signature document


Bu alışkanlığı aşılamak için bir günlük tutun veya bir telefonunuzun notlar uygulamasından her gün minnettar olduğunuz beş şeyi not edin. Kendinizi daha mutlu ve huzurlu hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Kısaca, daha sağlıklı bir iş hayatı sağlamak için yukarıda belirtilen noktalara bağlı kalmaya çalışılabilir. Daha derine inersek, iş-yaşam dengesi kavramı kusursuz değildir.

İş ve yaşam iki ayrı şey değildir. İş, yaşam denen her şeyi kapsayan, devasa şeyin sadece bir alt kümesidir. İkinci olarak, iş-yaşam dengesi fikri, işin esasen külfetli ve yaşamla dengelenmesi gereken bir şey olduğunu ifade etmektedir.

Ancak yaptığınız işi seviyorsanız, iş hayatınızın mutlu bir vurgusu haline gelir. Ve mutluluk, hepimizin aradığı nihai bir sonuçtur. Yani kısacası, mesele yaptığınız işe sevgi katmakla ilgili. İşinizdeki o kıvılcımı bulun ve hayatınızı aydınlatmasına izin verin.


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .