Video konferans, özellikle 21. yüzyılda hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiş olsa da, hayatımıza girişi daha eski zamanlara dayanıyor. Fakat her şeyde olduğu gibi, bu teknoloji de gün geçtikçe daha faydalı ve kullanışlı bir biçim alıyor diyebiliriz.
Özellikle pandeminin gelişiyle, video konferans uygulamaları çok gelişti. İçlerinde ekran paylaşımı, beyaz tahta gibi pek çok özelliği barındıran uygulamalar, uluslararası seminerler, saha ekipleri gibi pek çok farklı alanda insanlara yardımcı olabiliyor. Bu yazımızda da video konferansın şirketlerde personel eğitiminde nasıl kullanılabileceğini inceleyeceğiz.
Video Konferans Nedir?
Video konferans, iki veya daha fazla kişinin yüz yüze görüşmelerine gerek kalmadan bir araya gelmesidir. Bir uygulama ve internet bağlantısı ile kolayca gerçekleştirilebilir. PC’ler, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları gibi herhangi bir cihaz üzerinden gerçekleştirilebilir.
Video konferans, hem işte hem de özel hayatta sık sık kullanılabiliyor. Günümüzde Whatsapp görüntülü konuşmaları oldukça popüler video konferans örneklerinden birisi olarak sayılabilir.
Video konferans yazılımı, işverenlerin basit bir ekran paylaşım aracıyla binlerce çalışanına ulaşmasını ve tek bir aramada etkileşim kurmasını sağlayabilir.
Şimdi sizlerle birlikte video konferans uygulamalarının çalışan eğitimlerine sağlayabileceği 6 faydayı inceleyelim.
1. Çalışanların Yeteneklerini Geliştirir
Yüz yüze personel eğitimlerinde bile, eğitici videoların çalışan anlayışını artırdığı bilinen bir gerçektir. Çalışanların işlerini düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için yaptıkları işe hakim olmaları, gerekli yeteneklere sahip olmaları gerekmektedir.
Diyelim ki yeni bir çalışana uzaktan kanal yönetimi programının nasıl kullanılacağı konusunda eğitim veriyorsunuz. Uygulamanın kontrol paneli, yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabilir. Neyse ki, bir video konferans platformu kullanarak, işi gerçekleştirmek için gereken süreci adım adım anlatarak ilerleyebilirsiniz.
Bir video konferans görüşmesi sırasında çalışanların soru sorması ve geri bildirim sağlaması çok daha kolay ve hızlıdır. Ve görüntünün yalnızca izleyicileri diğer tüm ortamlardan daha iyi etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda konuyu daha etkili bir şekilde ilettiği de bilinmektedir. Yüz ifadeleri ve diğer sözlü olmayan iletişim biçimlerinin hepsinin belirli bir konunun anlaşılmasına yardımcı olduğu bilinir.
Sosyal mesafe kuralları ortaya çıktığından beri bazı satış görevlilerinin ilk tercihleri olarak video konferans satışlarını benimsemeleri şaşırtıcı değil. Uzaktan satış; alıcınızın vücut dilini okumanın yanı sıra insani yönünüzü de gösterebildiğinizden, telefonla konuşmaya göre çok daha kolaydır.
Günlük hayatımızdaki tercihlerimiz de bunu desteklemektedir. Tüketicilerin %66’sı, ürün hakkında bir şeyler okumaktansa bir ürün videosunu izlemeyi tercih ediyor. Hayatımızı kolaylaştıran şeyleri seviyoruz ve video konferans bunu başarıyor.
2. Maliyetler Düşer
Personel eğitimi için video konferans, eğitim masraflarını oldukça düşürebilir. Birçok küçük işletme küresel salgından büyük zarar gördü ve video konferans olarak vereceğiniz personel eğitimleri tasarruf sağlayarak şirketlere yardımcı olabilir.
Tüm çalışanlarınızı tek bir yerde bir araya getirmek her iki taraf için de maliyetli ve zaman alıcı bir süreç ancak çevrim içi uygulamaların ve iş birliği araçlarının yardımıyla, çok fazla harcama yapmadan en iyi video konferans araçlarına sahip olabilirsiniz.
Bir video yazılımı yatırımının maliyetini düşünün ve ardından çalışanlarınızı aynı odaya getirmek için gereken yakıt, ulaşım, konaklama ücretleri ile karşılaştırın. Aynı zamanda seyahatlerde kaybedilen büyük süreleri düşünün.
3. Herkes İçin Daha Güvenli
Küresel COVID-19 salgını, çalışanlarımızı yönetme şeklimizi zorunlu bir şekilde değiştirdi. Herkesin aynı çatı altında çalıştığı devasa bir ofis alanının rahatlığı artık geride kaldı, yerini maskelere ve sosyal mesafeye bıraktı.
Pandemiyle birlikte evden çalışmanın yükselişinden önce, çoğumuz ofislerimizde klimaların kaç derecede çalışacağı ile ilgili verilen savaşlara aşinayız.
Bu salgın, yöneticilerin farklı düşünme ve uzaktan çalışma araçlarını kullanma ihtiyacına ilham verdi. Çalışanlar olmadan işimiz, sağlığımız olmadan ekonomimiz olmaz.
İleriye dönük olarak, çalışan güvenliğinin her zamankinden daha büyük bir öncelik olması gerekiyor ve video konferansın oynaması gereken büyük bir rol var. Sanal öğrenme yöntemleri, eğitimi sınıf dışında sürdürmenin bir yolu olarak okullar ve üniversiteler tarafından zaten benimsendi. Şirketlerin de artık bu yöntemleri içine dahil etmesi gerekiyor. Video konferans linkinin yayılması ve istemediğiniz kişilerin eğitimlere katılması gibi güvenlik açıklarından korkmayın. Toplantılarınızın her zaman gizli kalmasını sağlamak için güvenli video konferans yazılımları her zaman mevcut.
4. Daha Esnek Çözümler Sunuluyor
Bütün yöneticiler, çalışanlarının sektördeki en iyi profesyoneller olmalarını ister. Dijital dönüşümle birlikte takım elbise, kravat ve 9-5 günleri tarihe karıştı. İş yerleri, esnek çalışma saatleri sunmaktan ofiste kot pantolon ve tişört giymeye kadar çalışanlarını memnun etmek için pek çok seçenek sunuyor.
Çalışanları güçlendiren bir kurum kültürünü benimsemek bugünlerde bir zorunluluk haline geldi. Esneklik sunmak, büyümenin gerekli bir parçası. Bir video konferans eğitim oturumu sadece evden bir dizüstü bilgisayardan değil, aynı zamanda dünyanın herhangi bir yerinden tablet veya cep telefonu üzerinden de izlenebilir. Ayrıca, bir video konferans görüşmesine nasıl katılabileceğini öğrenmek de herhangi bir özel beceri gerektirmez.
Ekibinize en önemli yetenekleri kazandırmak ve onları mutlu etmek sürecini, müşteri yolculuğu gibi düşünün. Esneklik, en iyi çalışanlara ulaşmak için size avantaj sağlayacaktır.
Eski kurum kültürü, yüz yüze eğitimler artık geçmişte kaldı. Eğitim programlarınızı buna göre değiştirmeniz gerekiyor.
5. Takım Ruhunu Geliştirir
Başarılı bir iş çıkarmak için, yüksek bir ekip ruhu gerekir. Mutlu çalışanların %12 daha üretken olduğu ve iş yerindeki yakın arkadaşlıkların çalışan memnuniyetini %50’ye kadar artırabileceği görülmüştür. Uzun zamandır uzaktan çalışıyor olsak bile, bir meslektaşımızla paylaştığımız bir kahvenin veya öğle yemeğinin çalışma günümüz üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz hatırlayabiliriz.
Peki, bu video konferans bu işin neresinde? Eh, arkadaşlıklar ve takım kültürünün oluşumu için bir köprü görevi görüyor. Yüz yüze ‘tanışabiliyorsanız’ insanlarla iş ilişkileri kurmak çok daha kolaydır. Ve olumlu ilişkiler daha iyi bir takım ruhu için elzemdir. İşletmeler pandemi olsun ya da olmasın sürekli uyum sağlıyor. Bunun bir kısmı, iş süreçlerini sürekli iyileştirmek ve yenilik yapmanın yollarını aramaktan geçiyor. Güçlü bir ekip kültürü geliştirmek bu iyileştirmelerin arasında sayılabilir. İşverenler, sosyal işlevler, ekip oluşturma alıştırmaları veya sadece eğlenmek için çalışanlarını bir araya getirerek takım ruhunu artırmaya çalışıyor.
Uzaktan çalışmanın bir dezavantajı, çalışanların izole hissetmesi ve ortak bir amaç için bir araya gelme sürecinde yaşanan kopukluklar. Video konferans sayesinde bu boşlukları doldurabilirsiniz.
6. Çevre Dostu Bir İletişim Yöntemi
Yeşil dostu çalışma ortamları pandemiden önce de iş yerlerinin gündemindeydi. Kağıt ve plastik geri dönüşüm kutuları bütün ofislerde görülebiliyordu fakat uzaktan çalışma ile karbon ayak izimizi daha da azaltma imkanına sahibiz.
Personelinizin eğitimi için video konferans uygulamalarını kullanmak yapmak yalnızca çalışanların yolculukları sırasında yapacakları karbon emisyonunu azaltmakla kalmaz, aynı zamanda kağıt ve elektrik kullanımını da en aza indirir. Video konferans kullanarak çevre için daha fazlasını yapıyorsunuz ve işinizin geleceğine katkıda bulunuyorsunuz. Sürdürülebilir bir şirket olmak hem müşterilerin hem de çalışanların gözünde sizi bir adım öne koyacaktır.
Y kuşağı artık iş ekosistemindeki en büyük nesil; sürdürülebilirlik de onların önemsediği en önemli konulardan biri. Sürdürülebilirliği önemseyen bir şirket olmak, yetenekli bir çalışanı işe alırken rakiplerinizin yerine sizi seçmelerini sağlayacak farkı yaratabilir.
Ayrıca daha çevreci bir iş ortamının, daha sağlıklı çalışanlar anlamına geldiğini de unutmamamız gerekir.
Sonuç
Hayatlarımız ve modern çalışma sistemlerimiz durmadan değişiyor. Yöneticilerin bu değişime sürekli bir şekilde ayak uydurması gerekiyor. Video konferans gibi araçlar, bu uyum sürecini hızlandırmak için birebir.
Çalışanlarınıza yetenekler kazandırmak için yapacağınız video konferans eğitimleri, hem şirketinize hem de çalışanlarınıza büyük faydalar sağlayacaktır.