Afrika Google’dan 1 Milyar Dolar Yatırım Alacak

Google, Afrika’nın dijital dönüşümü için hazırladığı 1 milyar dolarlık planını açıkladı. Duyuru, Google’ın sanal olarak düzenlenen ve canlı yayınlanan ilk ‘Google for Africa’ etkinliğinde yapıldı.         

Açıklanan plana göre hedefler arasında;

  • Bireylere ve işletmelere yönelik uygun maliyetli internet erişimi sağlamak,
  • Girişimcilik ve teknoloji şirketlerine yatırım yapmak,
  • İşletmeleri dijital dönüşümlerine başlamaları için teşvik etmek,
  • Bu dönüşümü teşvik edebilecek ürünler çıkarmak, 
  • ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara fon sağlamak yer alıyor.

Bu yatırım; Afrika’ya daha hızlı ve düşük maliyetli bir internet bağlantısı sağlama amacı olan Equaino’yu da içeriyor. Equaino, Portekiz’le Güney Afrika’yı birbirine bağlayan bir denizaltı kablosu. Bu kablo ile birlikte Afrika’nın internet bağlantısı daha da sağlıklı hale gelecek.

Yatırımın hedefleri arasında Afrika’daki start-uplara ve küçük işletmelere düşük faizli kredi vererek girişimcilere yardımcı olmak da var.                 

“Son on yılda her Afrikalı için interneti ulaşılabilir, kullanışlı ve satın alınabilir hale getirmek için dev adımlar attık. Ama daha yapmamız gereken çok şey var. Bugün, Afrika’nın dijital dönüşümünü desteklemek için internet bağlantısının güçlendirilmesinden yeni şirketlere yatırıma kadar bir dizi girişimi kapsayacak şekilde beş yılda 1 milyar dolarlık bir yatırımla kıtaya olan bağlılığımızı yeniden teyit etmekten heyecan duyuyorum.”

Google ve Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai

Afrika’da Google’ın yaptığı yatırımlar yeni başlamadı. 2017’de Google, ‘Grow with Google’ adlı girişimi ile 10 milyon genç Afrikalının dijital yeteneklerini geliştirmek amacıyla yola çıkmıştı.

                 “Afrika’daki yenilikçi teknoloji start-up şirketlerinden bayağı ilham alıyorum. Geçen sene daha öncelere kıyasla çok fazla teknoloji alanında yatırım gördük. Hiç kimsenin Afrika’nın sorunlarını Afrikalı genç geliştiriciler ve start-up kurucuları kadar iyi çözebileceğine inanmıyorum. Afrikalı girişimcilerle ve yenilikçilerle olan ortaklığımızı derinleştirmeyi ve onlara destek vermeyi dört gözle bekliyorum.”

Google Afrika Yönetim Direktörü Nitin Gajria
 
Google, bugüne kadar 25 Afrika ülkesinde 6 milyondan fazla kişiye eğitim verdi. Eğitim alan kişilerden %60’ı kariyerlerinde gelişme yaşadı. 

Ayrıca 16 milyon dolardan fazla yatırımla 50’den fazla kâr amacı gütmeyen Afrikalı kuruluşu destekledi. Milyonlarca Afrikalı gencin Android kullanarak ilk defa internete bağlanmasını sağladı.
 
                 “Google’ın, Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemekte hatta bu sektörlerin gelişimi için daha fazla kaynak ayırdığını belirtmekten mutluluk duyuyorum. Son 12 ayda Google, 500.000’e yakın Afrikalı işletmenin dijitale dönüşümüne başlamasında ve yeni müşterilere ulaşmasına yardımcı oldu.” 

Güney Afrika Küçük İşletme Geliştirme Bakanı Stella Tembisa Ndabeni-Abrahams

OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .