2023 Yılında Çalışma Modellerimiz Nasıl Değişecek?

Global COVID-19 pandemisi, hayatlarımızdaki üçüncü yılına girdi. Başımıza bela olduğundan beri hayatlarımızı derinden etkiledi. Her şeyi kökünden değiştiren pandemi, 2023’te iş dünyasına nasıl bir etkide bulunacak?

Pandemi, son 2 senede iş dünyasında oldukça büyük değişikliklere yol açmıştı. Çoğu şirket ofisten çalışma modelini terk etti, hibrit ve uzaktan çalışma modelleri trendini artırmaya başladı.

Evden çalışmak, çalışanların işe bakış açılarını değiştirdi. Mesai saati olmadan gece gündüz çalışmaya başlayanların iş hayat dengesi bozuldu. Bazıları ise evde o kadar iyi bir düzen kurdular ki eskisinden de daha verimli olmaya başladılar. 

2021 ve 2022 yılının pandemi gölgesinde değişen çalışma modelleri, 2023’te aşıların yaygınlaşması ile bir düzene oturacağı tahmin ediliyordu. Fakat Omicron varyantının yayılmaya başlaması ile beraber, ofise dönüş de bir süre daha ertelenecek gibi gözüküyor.

Özellikle teknoloji gibi alanlarda çalışabilecek kalifiye çalışanların, esnek çalışma modelleri aradığını biliyoruz. Peki, 2023’te çalışma modellerinde bizi nasıl değişiklikler bekliyor?

Hibrit Çalışma Modelinin Kullanımı Artacak

Hibrit çalışma 2 yıldır aşina olduğumuz bir kavram. Tamamen uzaktan çalışmanın problemlerine çözüm olmaya çalışan hibrit çalışma, 2023’te; hatta pandemi sonrası tamamen hayatımızda olmaya devam edecek. 

Araştırma şirketi Forrester’ın yaptığı ankete göre, pandemi sonrası şirketlerin %10’u uzaktan, %30’u ofisten, geriye kalan %60’ı ise hibrit çalışmaya devam edecek. 

Aynı araştırmada, hibrit çalışma denemelerinin 3’te 1’inin başarısız olacağı öngörülüyor. Bu da şunu gösteriyor; hibrit çalışmaya şirketinizi hazırlamanız gerekiyor. 

Bunun sebebi hibrit modelin, iki karşıt duruşu bir araya getirmeye çalışıyor olması. Hem uzaktan hem de ofisten farklı mesailerde çalışan elemanların arasındaki iş birliğini sağlam kurmak sağlıklı bir çalışma ortamı için en önemli koşullardan birisi. 

Bunu çözmek için çalışanlarınızın ofisten ve uzaktan çalışacağı günler hakkında detaylı plan yapmanız gerekiyor. Hangi gün ofiste kaç kişi olacak, aynı takımdaki çalışanlar nasıl bir araya gelebilir gibi durumları göz önünde bulundurmalısınız. 

Ayrıca size hem hibrit çalışmada, hem de uzaktan çalışmada yardımcı olacak web toplantı araçlarını kullanmanız önemli. Ekibinizle uzaktan yapacağınız toplantıların verimini artırmak, her türlü kazanç olacaktır. 


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .