Uzaktan Çalışma Modeli Kalıcı Trend Haline Geliyor

2020 yılında Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan anketlere ve araştırmalara göre, çalışanlar evden çalışmayı tercih etse dahi, bu eğilimin kısa sürede tersine dönmesi bekleniyordu. Ancak 2021 yılına geldiğimizde, uzaktan çalışmanın aslında daha da kalıcı hale geldiğini gördük.

Ekim 2021’in ortalarında Pew Araştırma Şirketi yöneticisi olan Gallup, durumu şu cümleyle özetledi: “Uzaktan çalışma modeli devam ediyor ve kalıcı trend oluyor.” 

Küresel analitik firmasına göre, ankete katılan 9.000’den fazla uzaktan çalışan  Amerikalının %91’i bir şekilde sanal olarak çalışmayı tercih ediyor. Çalışanlar, yeni yılda da uzaktan çalışma programlarına bağlı kalmayı bekliyorlar.

Ankete katılanların yaklaşık yarısı (%49’u) tamamen uzaktan çalışmaya devam etmek isterken, %45’i hibrit bir düzenlemeyi tercih ediyor. Şu anda uzaktan çalışanlardan ankete katılanların sadece %6’sı tam zamanlı olarak yeniden ofise gitmek istiyor.

Çalışanlar Neden Uzaktan Çalışmayı Tercih Ediyor?

Gallup’un araştırması, evden çalışmanın neden bu kadar çok çalışanın güçlü tercihi haline geldiğine biraz ışık tuttu. Çünkü zamandan tasarruf etmek ve iş-yaşam dengesini kurabilmek, bir çalışanın endişeler listesinin başında yer almaktaydı. Özellikle; 

• Uzun yolculuk süreleri,

• İşteki görevlerinin yanı sıra kişisel ve aile yaşamının yönetimini koordine etme esnekliğine sahip olamamak,

• İş ve yaşam dengesizliklerinden kaynaklı olarak mental sağlığı koruyamamak,

• Ofiste uzun saatler geçirmeye bağlı olarak verimsizlik ve dikkat dağınıklığı 
problemleri yaşayan çalışanlar

uzaktan çalışma modelini büyük bir hoşgörüyle karşıladı.

Pew Araştırma Merkezi’nin bulguları, pandemi dönemindeki evde kalma kısıtlamalarının ardındaki bazı gerçekleri de aydınlattı. Sıklıkla bildirilen “Zoom yorgunluğu” olgusunun aksine Pew, ankete katılanların %65’inin video konferans gibi çevrim içi araçlardan memnun olduğunu belirtiyor. Ek olarak, çalışanların “yüz yüze iletişim için iyi bir alternatif” olduğunu düşündükleri de bulgular arasında yer alıyor.

Pew ayrıca, iş yerinde başkalarıyla etkileşime giren ABD’li işçilerin yaklaşık yarısının, COVID-19’a yakalanma ve virüsü yayma endişesi taşıdıklarını belirtti. Uzaktan çalışma düzeniyle birlikte, çalışanların bu endişelerden kurtulduğu ve mental olarak daha sağlıklı bir pandemi dönemi geçirdikleri dile getirildi.

Uzaktan Çalışmanın Zorlukları ve Başarı İçin İpuçları

Elbette, uzaktan çalışma ile hayat toz pembe değil. Araştırma, ebeveynlerin, özellikle çalışan annelerin evde kesintisiz çalışmakta güçlük çektiğini ortaya koyuyor. Genç çalışanlar da, sanal bir ortamdayken işlerini yapmak için motivasyon bulmakta daha fazla zorlandıklarını hissediyorlar.

Böyle durumlarda, başarıyı sürdürmek için uygulayabileceğimiz bazı ipuçlarını sizlerle paylaşalım. 

En Verimli Çalışma Zamanınızı Belirleyin

Farklı insanlar günün farklı zamanlarında daha iyi odaklanabilirler. Herkesin en yoğun çalışma zamanı vardır. Sabah insanıysanız, en önemli projeleriniz için “düşünme zamanınızı” sabah saatlerine ayırmanız önemlidir. Küçük çocukların ebeveynleri için bu zaman, çocukların uyku saati iken, genç bir çalışan için öğleden sonraki bir vakit olabilir.

En Verimli Zamanınızı Küçük Parçalara Ayırın

Hangi çalışma saatlerinin en üretken olduğunu anlamak, uzaktan çalışma programı oluşturmanın sadece yarısıdır; daha sonra gününüzü de o zamanlar etrafında yapılandırmanız gerekir. E-maillere cevap vermek gibi, tamamlaması tüm gün sürecek görevler için en verimli sabah saatlerinizi harcamayın. 

Önceden planınızı yapın ve en önemli işler için elinizden gelenin en iyisini yapabileceğiniz zaman dilimini eşleştirin. Bu parametreleri belirledikten sonra, onlara bağlı kalmak da bir o kadar önemlidir.

Planlama ve takvim özelliği sayesinde verimli zamanlarınızı yönetmek için OCTAPULL tam size göre. Özellikle ekip görüşmelerinizi düzenleyip takviminize ekleyerek zaman tasarrufu yapabilir, enerjinizi daha verimli kullanabilirsiniz.

Daha Net Sınırlar Koyun

Çalışırken sık sık bölünmek – ister çocuklardan ister iş arkadaşlarından kaynaklı olsun – genellikle katı sınırlar koymaktaki başarısızlıktan meydana gelir. Müsait görünüyorsanız ve aksini belirtmediyseniz, insanlar sizi bölmenin uygun olduğunu varsayabilir. 

İletişim burada kilit noktadır. Çocuklar için, kulaklık takmanız veya kapıya bir yazı asmanız “annemi/babamı yalnızca acil durumlarda bölebilirim, onun dışında rahatsız etmemeliyim.” mesajını almalarını sağlayabilecek sinyal olabilir.

İş arkadaşlarınız tarafından rahatsız edilmemek için ise online ve offline olduğunuz programınızı ve müsaitlik durumunu belirten e-postanızı paylaşmak bir yöntem olabilir.

Her Fırsatta Ekip Çalışması Yapın

Motivasyon eksikliği ile mücadele ediyorsanız tam da ihtiyacınız olan şey bir doz sanal iş birliği olabilir. Yazar Joel Goldstein, Y kuşağına “iş birliği nesli” adını verdi ve genç çalışanların, uzaktan çalışmanın ekip çalışmasına katılmayı daha zor hale getirmesi durumunda hissedebilecekleri motivasyon eksikliğini vurguladı.

İş yerinde grup çalışması konusunda başarılı olan ve yalnız olduğunuzda yetersizlik hissine kapılan biri olduğunuzu biliyorsanız, ekibinizle veya şirketinizdeki diğer kişilerle bağlantı kurmak için yöneticinizden bazı güvenilir seçenekler isteyin.

İster haftalık bir beyin fırtınası oturumu olsun isterse sanal bir öğle yemeği olsun, bağlantı kurma şansınız olacağını bilmek ve diğer çalışanlarla düzenli temas kurmak pek çok şeyi değiştirebilir.


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .