2023 Yılının Çalışma Trendleri

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte çalışma şeklimiz de sürekli değişiyor. 2023 yılına kadar çalışma şeklimizi şekillendirecek bir dizi yeni çalışma trendlerinin olması bekleniyor.

2023 yılı, çalışma şeklimizde yeni trendler getirecek gibi görünüyor. Teknoloji ilerledikçe, daha fazla insan uzaktan çalışmayı ve sanal öğrenmeyi benimsiyor. 

Bu, adayların daha fazla fırsata erişmesine ve işverenlerin daha büyük bir yetenek havuzundan işe almasına olanak sağlayacaktır. 

Buna ek olarak otomasyon, süreçleri düzene sokarak daha hızlı ve verimli hale getirmede önemli bir rol oynamaya devam edecek. 

Yapay zeka, makine öğrenimi ve veri analitiği gibi diğer trendlerin de giderek daha fazla öne çıkması bekleniyor. Tüm bu değişikliklerin gelecekte çalışma şeklimiz üzerinde derin bir etkisi olacaktır.

2023 İçin 6 Önemli Çalışma Trendi

COVID-19’un ortaya çıkışından bu yana üçüncü yıla girerken, virüsün iş dünyasının geleceği üzerinde kalıcı bir etkisi olduğu kanıtlandı. 

2023’te kuruluşlar çalışma hayatında birçok zorlukla karşı karşıya kalacak. Örneğin rekabetçi bir yetenek ortamı, tükenmiş bir iş gücü ve maliyetleri kontrol etme baskısı bunlardan sadece birkaç tanesi. 

Bu ortamda, şirketinizin stratejik iş gücü ve yetenek hedeflerini belirlerken aşağıdaki 6 trendi ele almak sizlere bu konularda büyük bir pozitif ortam katacaktır.

1. Sessiz İşe Alım

2023’teki önemli çalışma trendlerinden biri olan sessiz işe alım, yetenekleri işe almanın yenilikçi bir yoludur. İşverenlerin, herhangi bir reklam veya kamu duyurusu olmaksızın yetenek sağlayabildiği bir süreçtir

2023 yılında yapay zeka ve dijital veri gibi teknolojileri kullanan işverenler, geleneksel işe alım süreçlerinden geçmek zorunda kalmadan açık pozisyonları için doğru adayları bulabiliyorlar. 

Bu yöntem, işverenlerin açık pozisyonları için mümkün olan en iyi yetenekleri bulmalarını sağlarken zamandan ve paradan tasarruf etmelerine yardımcı olur. 

Ayrıca bu sayede işverenler geçmişte gözden kaçmış olabilecek yetenek havuzlarından faydalanabildiğinden, daha çeşitli bir iş gücü yaratılmasına da yardımcı olur.

2. Hibrit Esneklik

2023 Yılının Çalışma Trendleri

Hibrit esneklik, daha verimli ve üretken bir çalışma ortamı yaratmak ve iş-yaşam dengesini sağlamak adına hem geleneksel hem de dijital çalışma yöntemlerini birlikte kullanma yeteneğini anlatan önemli bir diğer çalışma trendidir. 

Bununla birlikte, şirketlerin operasyonlarında esnek kalmaya devam ederken her iki dünyanın da en iyi yönlerinden yararlanmalarına olanak tanır.

Hibrit operasyonlar, fiziksel ofis alanlarını dijital araçlarla kullanmaktan, projeler üzerinde birlikte çalışan uzak ekiplere sahip olmaya kadar pek çok farklı şekilde kullanılabilir. 

Ayrıca bu tür bir esneklik, kaynakların daha verimli kullanılmasına izin vermenin yanı sıra, çalışanlar arasında daha fazla iş birliği ve iletişime olanak tanır. 

Hibrit esneklik aynı zamanda şirketlerin fiziksel ofis alanlarına olan ihtiyacı ve bir iş yürütmeyle ilgili diğer genel giderleri azaltarak maliyetlerden tasarruf etmelerine yardımcı olur.

Tüm bu artıları göz önünde bulundurduğumuz zaman 2023 yılı için iş yapış şeklinin liderinin hibrit çalışma olacağını söylemek hiç zor olmasa gerek.

Siz de dijitale entegre olmak ve iş süreçlerinizdeki toplantıları tek bir platformdan hem planlamak hem de raporlamak istiyorsanız OctaMeet tam size göre!

Uygulama içindeki takvim özelliği ile anlık ve planlı toplantılarınızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Hibrit çalışma sürecinizde ekibinizle yapacağınız iş iletişimini tek bir yerden yönetin, zamandan tasarruf edin.

3. Çalışan Refahının Önceliklendirilmesi

Bu yıl dillerde en çok yer edecek bir diğer çalışma trendi olan çalışan refahı, herhangi bir organizasyonun önemli bir parçasıdır. Çalışanlarının zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak sağlıklı olmasını sağlamak kuruluşun sorumluluğundadır. 

Çalışan deneyimine öncelik vermek, kuruluşların olumlu bir çalışma ortamı yaratmasına ve üretkenliği artırmasına yardımcı olabilir.

Kuruluşlar, çalışanlarını fiziksel ve zihinsel sağlıklarına dikkat etmeye teşvik eden bir çalışma kültürü oluşturmaya odaklanmalıdır. 

Bu, esnek çalışma saatleri sağlayarak, sağlıklı yaşam programları sunarak ve iş yerinde stres yönetimi teknikleri uygulayarak yapılabilir. 

Ek olarak, kuruluşlar, çalışanların yargılama veya misilleme korkusu olmadan fikirlerini ifade etme konusunda kendilerini güvende hissettikleri destekleyici bir ortam yaratmaya da odaklanmalıdır.

4. Sürdürülebilirlik

Yakın tarihli bir Gartner anketinde, birçok şirket, sürdürülebilirliği bu yıl için ana odak noktası olarak gösterdi. Bu ana odak sürdürülebilirliğin 2023’te de ana çalışma trendlerinden biri olacağını gösterdi.

Şirketlerin çevre ve sürdürülebilirlik konularına nasıl yaklaştığı ve öncelik verdiği hususları sektöre, şirket büyüklüğüne ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişirken, artan tüketici ve hissedar talebi yeşil iş uygulamalarına doğru önemli bir kaymayı tetikliyor.

Birçok kuruluş için, yeni sürdürülebilirlik çabalarını benimsemek, yöneticilerin ve ön saflardaki çalışanların, şirketlerinin çevresel ayak izini iyileştiren stratejik ve günlük kararlar almalarına benzer şekilde yardımcı olmak için çalışanların becerilerini geliştirmeye yatırım yapmayı gerektirecektir.

Yine bu konuda işe gidiş-geliş süreçlerinizi tamamen ortadan kaldırarak dijital ortamlarda işlerinizi yönetmek sizlere büyük avantaj sağlayacaktır.

5. Sosyal Beceriler

2023 Yılının Çalışma Trendleri

Dijital teknolojinin ve uzaktan çalışmanın yükselişiyle birlikte, modern iş yerinde sosyal beceriler de çalışma trendleri arasında yerini aldı ve giderek daha önemli hale geldi. 

Artık insanların iş arkadaşları, müşteriler ve paydaşlarla daha kişisel bir düzeyde etkileşim kurabilmeleri bekleniyor. Bu nedenle, günümüzün çalışma modelinde başarılı olmak için sosyal becerilerin geliştirilmesi esastır.

Sosyal beceriler, iş arkadaşları ve müşterilerle ilişkiler kurmak, etkili iletişim kurmak, zor durumları diplomatik olarak ele almak ve çatışmaları çözmek için kullanılabilir. 

Ayrıca bir kuruluş içinde ağ oluşturma ve iş birliği için de anahtardırlar. Çalışanlar, güçlü sosyal becerilere sahip olarak olumlu bir çalışma ortamı yaratabilir ve daha iyi ekip dinamikleri geliştirebilirler.

6. AI ve Otomasyonlar

Halka açık gelişmiş bir yapay zeka aracı olan ChatGPT’nin ortaya çıkışı, yapay zekanın (AI) önemi ve hızlı büyümesi konusunda kamu bilincini artırdı. 

Ayrıca yapay zeka, otomasyon teknolojisinin yanı sıra, üstlenmeye hazırlarsa şirketler için çok sayıda büyüme fırsatı sunar.

Yapay zeka ve otomasyon iş yerinde yeni fırsatların kilidini açarken, şirketlerin bu teknolojilerle çalışmak için çalışanlarının becerilerini artırmaya ve yeniden vasıflandırmaya yatırım yapması gerekecek.

Uzun lafın kısası 2023’te iş dünyası gelişmeye devam ederken, değişen ekonomik ve ticari trendlerin iş yeri önceliklerini ve trendlerini nasıl etkileyebileceğini doğru bir şekilde tahmin etmek imkansız. 

Ancak diğer faktörlerin yanı sıra pandeminin iş gücü dönüşümünü hızlı bir şekilde teşvik ettiği ve işverenlerin beceri geliştirmeye her zamankinden daha fazla ayak uydurması gerektiği açık.


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .