Uzaktan Çalışmada Performansı Artırma: Öz Disiplin Nasıl Sağlanır?

Öz disiplini; kimsenin yönlendirmesine ve telkinde bulunmasına gerek kalmadan, belirlenen bir hedefe ulaşabilmek için var olan içsel motivasyon sayesinde harekete geçmek ve zorluklara rağmen istikrarlı bir şekilde sürdürerek pes etmemek olarak tanımlayabiliriz.

Uzaktan çalışma modeli bu kadar yaygınlaşmadan önce, hepimizin günlük rutinleri az çok belliydi. Bu rutin içerisinde öz disiplini sağlamak daha kolaydı ancak pandemiyle birlikte evden çalışmanın rahatlığına bu kadar alışmışken, öz disiplini sağlamakta biraz sorun yaşıyor olabiliriz.

Evden çalışırken de kendimize bazı küçük değişikliklerin sözünü vererek, ofisten çalıştığımız günlerdeki öz disiplini sağlayabiliriz.

Bu konuda sizler için birkaç öneri derledik.

Ertelemeyin, Harekete Geçin

Aslında hepimiz iş hayatında başarılı olmak için birtakım hedeflere sahibiz ancak hedeflere ulaşmak için harekete geçmeyi sürekli erteliyoruz. Hele ki uzun vadeli hedefler, çok ciddi öz disiplin gerektiriyor.

Uzaktan çalıştığımız şu günler, aslında harekete geçmek için en doğru zaman.

İş yerine gittiğiniz zamanları düşünün. Aklınızdaki proje için her harekete geçtiğinizde, iş arkadaşlarınız tarafından bölünüyorsunuz veya belirlediğiniz bu hedeflerle ilgili sorular alıyorsunuz.
Beyin fırtınası yapmak elbette iyidir ancak fiziksel olarak bir aradayken sık sık bölünmek öz disiplininizin önünde engel olabilir ve o fikirden uzaklaşmanıza sebep olabilir. Bu da uzun vadede performansınızı düşürür.

Evden çalışırken ise kimse çalışmanızı bölemez, fikirlerinizi eleştiremez ve aklınızdaki proje fikrini yargılayamaz. Bunlara ek olarak yolda harcadığınız veya öğle yemeğinden arta kalan zamanlarınızda projelerinizle ilgili internetten araştırmalar yaparak bilgi birikiminizi artırabilirsiniz. Her gün yapacağınız yarım saatlik bir çalışma bile birkaç ay sonra fikrinizi o kadar geliştirecek ki, siz bile inanamayacaksınız!

İyi Alışkanlıklar Edinin

Evden çalışmanın en büyük avantajlarından birisinin zamandan tasarruf sağlamak olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki bu yolda geçen zamanları neden yeni bir alışkanlık edinmek için kullanmayalım ki?

Bir çalışanın her sabah ofisine gitmek için 1 saat ve evine dönmek için de 1 saat yolda vakit harcadığını varsayalım. Uzaktan çalışma modeline geçen pek çok şirketin çalışanlarının bu yolda geçen süreleri uyuyarak değerlendirdiği bir gerçek.

Masa başına geçmeden bir saat erken uyanarak bu süreyi kitap okuyarak, meditasyon yaparak veya spor salonuna gidip egzersiz yaparak geçirmek günün geri kalanı için oldukça verimli olacaktır.

Çünkü bir süre sonra beynimiz, bu edindiğimiz alışkanlığın ardından masa başına oturup çalışmanın zamanı geldiğini anlayacaktır. 

Ayrıca 21 gün kuralı hem iyi alışkanlıklar edinmek ve sürdürmek açısından hem de öz disipline sahip olmak açısından benimsenebilir.

Kendinize Telkinlerde Bulunun

Uzaktan çalışırken hedeflere ulaşmak için en önemli maddenin bu olduğunu söyleyebiliriz. Atalarımızın “Bir şeyi kırk kere söylersen olur.” dediği gibi, beynimize bir mesajı ne kadar çok iletirsek ve vurgularsak onun gerçekleşme olasılığını o kadar artırırız.

Yani öz disiplini artırmak istiyorsak günlük hayatta kendimize sık sık şu tarz cümleler kurmalıyız:

  • Sabah bilgisayar başına geçmeden önce günümü planlamış olacağım.
  • Öğleye kadar göndermem gereken mailleri tamamlayacağım.
  • Çalışırken iş dışında telefonumu kullanmayacağım.
  • Sabahları uykumu almış ve daha enerjik uyanabilmek için erken uyuyacağım.

Siz de uzaktan çalışırken öz disiplin kazanmak için kendi telkin cümlelerinizi belirleyip gün içinde sık sık tekrarlayabilirsiniz. Sonra bir bakmışsınız, farkında olmadan aynı sözleri sık sık tekrar ediyorsunuz ve hatta çoktan hayata geçirmişsiniz bile!

Giyiminize Özen Gösterin

Giydiğimiz kıyafetlere göre modumuzun değiştiğini hepimiz tecrübe etmişizdir. Kimi zaman eve döner dönmez daha rahat hissetmek için pijamalarımızı giyeriz kimi zaman da iş arkadaşlarıyla dışarı çıkarken daha özgüvenli hissetmek için dolabımızdaki en şık parçaları seçeriz.

Evden çalışırken de, üzerimizdeki giysiler aslında ruh halimizi belirler. Öz disiplin kazanmaya her sabah pijamalarımızı ofise giderken giydiğimiz günlük iş kıyafetlerimizle değişerek başlayabiliriz. 
Bunu her sabah yaparak rutin hale getirmek beynimize “Çalışmaya hazırım.” mesajı verecektir.

Programınızı Önceden Yapın

Öz disiplini geliştirmeyi istemek, bunun için çalışmak oldukça güzel bir başlangıçtır ancak programsız hareket etmek bunu imkansız hale getirir.

Hedef belirlemek de burada kilit rol oynamaktadır. Hedefinizi belirledikten sonra günlük, haftalık aylık ve yıllık programlar oluşturabilirsiniz.

Özellikle uzaktan çalışma modelinde, çalışanların günlük programlarında sık sık küçük molalara yer vermeleri onlar için oldukça faydalı olacaktır. Aksi takdirde, sahip olduğunuz öz disiplinin artık kontrol altında olmadığını fark edeceksiniz.

Bu durum bir gün aşırı yoğun çalışırken, ertesi gün ne yapacağınızı bilmeden verimsiz zaman geçirmenize sebep olacaktır.

Programınıza belirli aralıklarla molalar yazmayı unutmayın. Çok uzun süreler ara vermeden çalışmak, içsel motivasyonunuzu düşürür ve öz disiplini sağlamak neredeyse imkansızlaşır.

Özet

Öz disiplin, aslında herkesin sahip olduğu ve geliştirilebilir bir özelliktir. Bazı insanların daha yüksek öz disipline sahip olmasının sebebi bunun üzerine istikrarlı şekilde çalışmış olmalarıdır.

Uzaktan çalışırken de bu öz disiplini sürdürmek veya sıfırdan başlayıp kazanmak, yine istikrarlı bir şekilde bunun için çaba harcamakla mümkündür.

Siz de hedeflerinizi ertelemeden üzerinizdeki ataleti atarak öz disiplini sağlamak için harekete geçebilirsiniz. Kendinize telkinlerde bulunarak, program oluşturarak, mesaiye başlamadan pijamalarınızı değiştirerek ve faydalı hobiler edinerek uzaktan çalışırken öz disiplini sağlayabilirsiniz.


OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .