Ekonomistler Neden Uzaktan Çalışmanın Kalıcı Olduğunu Düşünüyor?

Pandemi döneminde uzaktan çalışma arttı ancak halk sağlığı için zorunluluktan doğan bu eğilim, artık ABD iş piyasasının bir demirbaşı haline geldi. Uzmanlara göre, bu çalışma stili muhtemelen tercih edilmeye devam edecek.

Indeed ve Glassdoor tarafından yayınlanan yakın tarihli bir rapora göre, eylül ayındaki çevrim içi iş aramalarının neredeyse %10’u “uzaktan çalışma” ile ilgiliydi.

İşverenler de evden çalışma fırsatlarının reklamını daha sık yapmaya başlıyor. 

Rapora göre, kariyer sitelerindeki iş listelerinin neredeyse %9’u bunu üç kat daha fazla yapıyor.

Başka bir iş bulma sitesi olan ZipRecruiter, uzaktan çalışmadan bahseden iş listelerinde dört kat artışla toplamda %12’lik bir paya sahip.

Glassdoor baş ekonomisti Aaron Terrazas, bu durumun, istihdam ortamının kalıcı bir özelliği olacağını vurguladı.

Pandemi, Evden Çalışma “Devrimini” Teşvik Etti

Evden çalışmak yalnızca bir pandemi dönemi fenomeni değildi.

Araştırma yapan ekonomistler Jose Maria Barrero, Nicholas Bloom, Shelby Buckman ve Steven Davis tarafından derlenen verilere göre, 2020’den önce uzaktan çalışanların payı her 15 yılda bir ikiye katlanıyordu.

Ancak araştırmacılar, pandemi sırasındaki artışın 30 yıllık pandemi öncesi büyüme anlamına geldiğini söylediler.

Çalışanların toplam iş günlerinin %60’ından fazlası, büyük ölçüde evde kalma emirlerinin bir sonucu olarak evden çalışarak geçiyordu. Bu oran günümüzde iş günlerinin %29,4’üne düşmüş olsa da, araştırmacılar bu düşüşün durmasını bekliyor.

Barrero, Bloom ve Davis, Nisan 2021’de evden çalışmaya geçişin büyük kısmının pandemi sona erdikten çok sonra da devam edeceğini belirtmişti.  

Buna göre uzmanlar, COVID sonrası dönemde evden çalışma modelini benimseyenlerin %20’sinin bunu sürdürmesini ve neredeyse COVID öncesi döneme göre 4 katına çıkmasını bekliyor.

Yeni bir ankete göre, ülke genelinde evden çalışanların oranı geçen yıl boyunca %29 civarında sabit kaldı.

Stanford Üniversitesi’nden bir ekonomist olan Bloom, Haziran 2021’de “Pandemi çalışma şeklimizde bir devrim başlattı. Araştırmamız evden çalışmanın firmaları daha üretken ve çalışanları daha mutlu hale getirebileceğini gösteriyor.” diye yazmıştı.

Eski Çalışma Sistemine Dönmek Neden Bu Kadar Zor?

Çalışanlar, uzaktan çalışmanın en önemli faktörlerinden birinin zamandan tasarruf etmek olduğunu belirtiyorlar. Yani işe gidip gelirken yolda kaybedilen zaman azalıyor, daha esnek çalışma programları hazırlanabiliyor ve işe hazırlanmak için daha az zaman gerekiyor.

Bloom, haftada iki gün evden çalışmanın ortalama olarak çalışanlara işe gidip gelmek için günde 70 dakika kazandırdığını söyledi

Bloom, bu zaman tasarrufunun neredeyse yarısının – 30 dakika – daha fazla çalışarak harcandığını ve bunun da işverenler için iş gücünden daha fazla üretkenlik şeklinde faydalar sağladığını belirtti. 

Buna göre toplamda, uzaktan çalışma, 40 saatlik bir haftada yaklaşık %4 daha fazla çalışma saati anlamına geliyor.

ZipRecruiter’in baş ekonomisti Julia Pollak, uzaktan çalışma sunan işletmeler arasında çalışanların elde tutulmasının da arttığını belirtti. 

Ayrıca bu dinamik, işverenlerin dar bir coğrafi havuz yerine ülke genelinden yetenekleri işe almasına olanak tanıdığını söyledi.

Pollak, “İnsanlar gerçekten ama gerçekten uzaktan çalışmayı istiyor.” dedi ve ekledi: “Artık eski çalışma modellerine dönmek zor.”

Uzaktan Çalışma Fırsatlarında “Önemli Çeşitlilik”

Chicago Üniversitesi ekonomistleri Jonathan Dingel ve Brent Neiman’ın 2020’de yaptığı bir araştırmaya göre, ABD’deki işlerin yaklaşık %37’si makul bir şekilde tamamen evde yapılabilir.

Barrero, Bloom, Buckman ve Davis tarafından derlenen anket verileri, 2022 sonbaharı itibarıyla çalışanların yaklaşık %14’ünün tam zamanlı olarak evden çalıştığını gösteriyor. Yaklaşık %29’unun “hibrit” bir düzenlemesi mevcut ve %57’si tamamen sahada çalışıyor.

Dingel ve Neiman, meslek ve coğrafya gibi faktörlere bağlı olarak kimin evden çalışıp çalışamayacağı konusunda “önemli farklılıklar” olduğunu söyledi. Örneğin; finans, kurumsal yönetim, profesyonel ve bilimsel hizmetlerdeki çoğu iş evden yapılabilir. 

Bunların aksine, tarımda, otellerde ve restoranlarda veya perakende satışta çok az sayıda kişi evden çalışabilir.

İnsanlar gerçekten ama gerçekten uzaktan çalışmayı istiyor. Artık eski çalışma sistemine dönmek zor.

Dingel ve Neiman, evden çalışamayanların orantısız bir şekilde daha düşük gelirli, üniversite mezunu ve beyaz yakalı olmayan insanlar olduğunu söyledi.

Barrero, Bloom ve Davis, evden çalışmaya kalıcı bir geçişin faydalarının geniş çapta hissedileceğini, ancak genellikle daha iyi eğitimli ve yüksek maaşlı kişilere yarar sağlayacağını belirtti.

Bazı çalışanlar, yüz yüze iş birliği, sosyalleşme ve iş ile özel yaşam arasındaki sınırlar dahil olmak üzere ofiste olmanın faydalarını görüyor.

İstenmeyen çeşitlilik etkileri de olabilir. Örneğin, ZipRecruiter’a göre, kadınlar (%66) uzaktan çalışmayı erkeklerden (%54) daha fazla tercih etme eğilimindedir.

Bloom, bunun daha fazla kadının işe alınmasına yardımcı olsa da endişe yarattığını vurguladı. Çünkü meslektaşları ofisteyken evden çalışmanın “kariyerinize büyük zarar verebileceğini” öne sürdü.

Ayrıca, iş piyasası durulduğunda işletmelerin tutumlarını nasıl değiştirebilecekleri de net değil. 

Federal Rezerv, ekonomiyi yavaşlatmak ve sürekli yüksek enflasyonu dizginlemek için borçlanma maliyetlerini artırıyor. Sonuç olarak iş piyasasının da durulması bekleniyor ve işçiler şu anda sahip oldukları pazarlık gücünü kaybedebilirler.

Özet

  • Uzaktan çalışma, sağlık korkusu ve evde kalma emirleri nedeniyle zorunluluktan doğan, pandemi dönemindeki devasa bir deneydi.
  • Uzmanlar, bu “devrim”in muhtemelen ABD iş piyasasının bir demirbaşı olarak devam edeceğini söylüyor.
  • Ancak, çoğu işin uzaktan yapılamayacağı da bir gerçek. Uzaktan çalışmanın yararları en çok; varlıklı, daha iyi eğitimli ve beyaz işçilerde görüldü.

OCTAPULL

OCTAPULL

© 2024 Octapull | Bütün hakları saklıdır .